Paul Heyse (bewoner Kessler Stichting)

Home / Transvaal in beeld / Paul Heyse (bewoner Kessler Stichting)

De Kessler Stichting, veel mensen uit Den Haag en omgeving kennen de organisatie die sinds jaar en dag huist aan De la Reyweg, zij het in verschillende panden. Sinds begin 2012 heeft de stichting haar intrek genomen in een fraai complex op nummer 530. De Kessler Stichting is vooral bekend vanwege de opvang die zij dak- en thuislozen biedt. Niet veel mensen weten dat de organisatie ook een eigen verpleegafdeling heeft. Om daar meer over te weten te komen sprak ik met twee medewerkers van de stichting en ging langs bij een bewoner.

Bij binnenkomst word ik in de gemeenschappelijke ruimte op de begane grond welkom geheten door Jan Staal (teammanager afdeling Zorg en Wonen) en Marleen Bergen (sectormanager Langdurende Zorg). We posteren ons rond een tafeltje en ik vraag Bergen mij iets te vertellen over de verpleegafdeling van de Kessler Stichting. “Wij zijn eigenlijk vooral bekend vanwege onze opvangmogelijkheden voor mensen die dakloos zijn”, begint ze, “maar we hebben dus ook een verpleegafdeling. Daar wonen mensen met lichamelijke klachten en psychosociale klachten die een verleden van dakloosheid hebben. ”

30 Plaatsen
“Op onze verpleegafdeling is plaats voor 30 mensen. Bewoners hebben een eigen kamer en delen een badkamer. Zij krijgen naast de 24 uur zorg van verpleegkundigen en verzorgenden medische en paramedische begeleidingvan artsen, fysiotherapeuten, logopedisten en geestelijke verzorgers. Ook in de avond en nacht is er verplegend personeel aanwezig.”, vervolgt Bergen.

“Mensen met een verleden van dak- en thuisloosheid zijn (helaas) vaak al op een wat jongere leeftijd toe aan dit soort zorg.”, vult Staal aan. “De gemiddelde leeftijd van onze bewoners ligt op dit moment zo rond de 55. Dat is voor een verpleegafdeling natuurlijk extreem jong.”, stelt Bergen. “De meeste bewoners hier hebben verslavings-, psychiatrische- of gedragsproblemen. Vaak zijn er ook schulden. Dat maakt dat dit best een complexe groep cliënten is die heel specialistische hulp nodig heeft. Als mensen hier komen is dat trouwens niet altijd een eindstation. Het kan ook zijn dat mensen revalideren vanwege fysieke problemen en daarna naar een beschermde woonomgeving gaan.”

Paul Heyse
Na het gesprek met Bergen en Staal spreek ik bewoner Paul Heyse (70) in zijn kamer op de verpleegafdeling. De oud-IT’er uit Wassenaar is ondanks zijn fysieke problemen goedgemutst. Graag vertelt hij mij over zijn situatie en hoe het hem hier bevalt. “Ik ben hier eigenlijk door mijn ziekte terecht gekomen, rechtstreeks vanuit het ziekenhuis.”, begint Heyse. “Ik heb een spierziekte en kon niks toen ik hier binnenkwam. Dat is nu ongeveer anderhalf jaar geleden. Inmiddels kan ik mezelf weer redelijk redden en zit ik meneer Staal af en toe te vervelen.”, grapt hij. “Maar zonder gekheid, ik was eerst wat sceptisch omdat ik helemaal niet wist dat de Kessler Stichting ook revalidatietrajecten aanbiedt en een verpleegafdeling heeft, maar ik geloof dat ik inmiddels redelijk geacclimatiseerd ben.”

Dagindeling
Ik vraag Heyse hoe hij zijn dagen zoal vult op deze afdeling. “Ik sta op en ga ontbijten. Een paar dagen per week heb ik revalidatie en ga ik naar de fysiotherapeut. Op de vrije momenten vermaak je je met medebewoners. Ook heb ik er persoonlijk nog wat activiteiten bij. Samen met de activiteitenbegeleider, waar ik goed contact mee heb, probeer ik bijvoorbeeld een Kesslerkrantje op te richten voor deze afdeling. We kijken nu of er bewoners zijn die stukjes willen schrijven.”

Toekomst
Heyse heeft nog geen idee waar hij na zijn verblijf op de verpleegafdeling zal gaan wonen. “Ik weet niet hoe ik straks uit deze ziekte kom. Blijft het zoals het nu is, dan kan ik zelfstandig wonen wel vergeten. Als het toch beter gaat kan ik misschien uitkijken naar zelfstandig wonen of een aanleunwoning, maar dat kan ik nog niet zeggen. Mijn ziekte laat zich namelijk moeilijk voorspellen. Aan het begin van de revalidatie ging ik als een raket, maar dan maak je de bekende fout. Je bent te enthousiast en wilt te veel te vlug. Dat zorgt voor een terugval. Die heb ik ook gehad. Maar ik kan inmiddels goed met hém overweg.”, zegt Heyse wijzend naar zijn scootmobiel. “Dus ik zit niet gebakken aan het huis. Als er ergens een activiteit in de wijk is ga ik even kijken of ik ga een boodschapje doen op de Haagse Markt. Soms gaan er ook andere bewoners mee. Dat kan je allemaal zelf doen.”

Vrijwilligers
De Kessler Stichting is altijd op zoek naar vrijwilligers die iets willen betekenen voor de cliënten. Wil jij op vrijwillige basis iets voor de organisatie betekenen of meer weten over de Kessler Stichting? Kijk dan op de website: www.kesslerstichting.nl