Voetbal in sporthal Colensostraat

Home / Transvaal in beeld / Voetbal in sporthal Colensostraat

Elke woensdagmiddag staat de sporthal aan de Colensostraat in Transvaal-Zuid van 14:00 tot 16:00 uur in het teken van voetbal. Dat is al jaren zo. De Messi’s en Ronaldo’s van de toekomst proberen elkaar wekelijks de loef af te steken met de meest fraaie acties, schijn- en passeerbewegingen. Ik ging een kijkje nemen bij deze activiteit waar ik al zoveel over gehoord had, maar sprak eerst met Joke Jannessen, de drijvende kracht achter dit initiatief.

Nadat Joke en ik ons met een lekkere bak koffie hebben geposteerd rond de grote tafel in het pand van bewonersorganisatie BTZ aan de Schalk Burgerstraat (Joke is daar voorzitter), vraag ik haar iets te vertellen over hoe dit initiatief is ontstaan. “Ik organiseerde dit vroeger al samen met een aantal andere partijen”, begint Joke. “Dat begon een jaar of tien geleden toen ik voorzitter was van de sporthal. Eigenlijk ben ik met deze activiteit begonnen omdat er voor de kinderen tussen de 7 en 13 jaar in de omgeving niet echt een plek was om te voetballen. Dat kon in principe wel op het veld hierachter, maar dat wordt eigenlijk altijd al gebruikt door de grotere jongens.” Het bleek geen slechte keus om iets nieuws op te zetten. Het voetballen in de sporthal is meteen erg populair. Veel kinderen komen er wekelijks hun kunsten met de bal vertonen.”

Tijdelijk stilgelegd
Als een van de betrokken partijen vanwege bezuinigingen niet meer genoeg financiële middelen heeft komt het initiatief tijdelijk stil te liggen. Joke vindt dat eeuwig zonde en gaat op zoek naar andere partners om het programma weer van de grond te krijgen. Uiteindelijk lukt dat vorig jaar samen met de gemeente, de KNVB, de BAR (Beheers Adviesraad) en bewonersorganisatie BTZ. Ook Welzijnsorganisatie Zebra en de scholen zijn betrokken, maar in de nieuwe opzet heeft de KNVB eigenlijk de coördinerende rol. Zij hebben iemand aangesteld die contacten heeft gelegd met vrijwilligers van de buurthuizen. Die zorgen ervoor dat kinderen op de hoogte zijn en organiseren vervolgens samen met de coördinator de activiteit. Joke is erg blij dat de KNVB meedoet. “Zodra de kinderen er lucht van krijgen dat de KNVB betrokken is, zijn ze heel serieus en willen ze zich van hun beste kant laten zien.”

Deelnemers
Kinderen die willen meedoen moeten dus tussen de 7 en 13 jaar zijn en betalen € 15,- om van begin september tot eind mei deel te mogen nemen. Als het een probleem is om die € 15,- in één keer te voldoen, mag ook € 1,- per keer betaalt worden.

Buurtfunctie
“De activiteit heeft ook een soort buurtfunctie”, vervolgt Joke. “Het is gewoon heel gezellig. De moeders komen de kinderen brengen en blijven langs de kant zitten, je hebt contact en spreekt elkaar. Een paar weken geleden namen de dames allemaal pizza’s mee bijvoorbeeld. Je bouwt eigenlijk een band op via de kinderen. Dat zijn er trouwens een stuk of 40 op dit moment.”

Terugkomen
Het blijkt ook geen enkel probleem om de kinderen elke keer te laten terugkomen. “Dat gaat gewoon vanzelf”, vertelt Joke. “Af en toe worden er ook wel eens andere teams uitgenodigd en dan weet je niet wat je ziet, zo druk is het dan.” En ook aan talent geen gebrek. “Vorige week zag ik er een, die was twee turven hoog, maar die kon me toch voetballen, ongelofelijk.”

Badminton en Fitness
Naast voetbal worden er ook andere sportactiviteiten (voor meerdere doelgroepen) aangeboden in de sporthal. Zo wordt elke woensdagavond van 19:30 tot 21:30 uur fanatiek gebadmintond door veel mensen uit de wijk. Die betalen daar € 2,50 per keer voor.

Op maandagochtend is er voor ouderen van 10:00 tot 12:00 de mogelijkheid om onder leiding van Johan te fitnessen.

Meer informatie
Zin gekregen om ook te gaan sporten of heeft u vragen? Loop dan even binnen bij de sporthal (Colensostraat 2) of pak de telefoon: (070) 389 33 30.