Stichting Christiaanhof

Home / Transvaal in beeld / Stichting Christiaanhof

Hans (58) en Hennie (61) Steenwijk zijn wereldberoemd in Transvaal. ‘De jongens’ zoals ze liefkozend worden genoemd, begonnen in 2008 met het organiseren van activiteiten voor oudere bewoners van Christiaanhof (een 55+ flatcomplex aan de Christiaan de Wetstraat). Inmiddels staan ze samen aan het roer van een officiële stichting die als doel heeft mensen boven de 55 te activeren, voorlichting te geven en eenzaamheid te voorkomen. Op dit moment staan ze aan de vooravond van een heugelijke gebeurtenis. De opening van hun eigen locatie aan De la Reyweg.

Het begon ooit allemaal toen Hans (voormalig ambulancechauffeur) en Hennie (werkzaam bij de politie Zoetermeer) vernamen dat er een medebewoner van hun flat een tijd dood in zijn woning had gelegen. Niemand had iets gemerkt. ‘De jongens’ schrokken hier ontzettend van en vonden dat dit nooit meer mocht gebeuren. Daarom besloten zij activiteiten te gaan organiseren voor de oudere bewoners van hun flat.

Het begin
In het prille begin van wat later officieel de stichting Christiaanhof ging heten, werd er op gezette tijden een partytent opgezet op het binnenterrein van de flat. In dat geïmproviseerde onderkomen konden de ouderen elkaar ontmoeten onder het genot van een hapje en drankje. Er werd deelgenomen aan activiteiten, maar gewoon gezellig een praatje maken behoorde natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Al snel bleek het initiatief zo’n groot succes dat het uit zijn jasje groeide. De tent moest nu zo vaak worden opgezet dat het iets te intensief werd. Daarom gingen Hans en Hennie op zoek naar een alternatief.

Tijdelijk onderkomen
Dat alternatief kwam er. Hans (het brein achter de stichting) en Hennie (de doener) kregen de mogelijkheid één keer in de twee weken op vrijdagmiddag van 14u tot 17u een inloopmiddag te organiseren in buurthuis Bario aan de Kockstraat. Ook daar wisten de ouderen ‘de jongens’ gelukkig in grote getale te vinden. Waren het eerst alleen bewoners van Christiaanhof, naarmate de tijd verstreek kwamen er mensen uit heel Transvaal en zelfs oud bewoners die inmiddels ergens anders resideerden.

Activiteiten
Naast een lekker bakje koffie of thee en een hapje, worden er op die twee vrijdagmiddagen per maand ook voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd en biedt de stichting activiteiten aan. Zo wordt er met Kerst en Sinterklaas altijd gezorgd voor een klein presentje en vereert de goedheiligman de ouderen steevast met een bezoekje. Het jaarlijkse hoogtepunt, het dagje uit, moet even benoemd worden. Dan gaan zo’n 50 ouderen er gezellig een dag op uit met ‘de jongens’ en wordt de dag afgesloten met een dinertje. Dit is elk jaar weer een doorslaand succes.

De handen worden ook uit de mouwen gestoken. Zo zijn er de afgelopen periode drie veegacties georganiseerd op zaterdagochtend. In heftige kou gingen de ouderen op pad met prikkers om de omgeving van het buurthuis er weer spik en span te laten uitzien. Na afloop was er voor iedereen uiteraard een lekker broodje.

Bezoek minister-president Rutte
Steeds meer mensen (bekend en minder bekend) raken op de hoogte van het goede werk dat de stichting verricht. Vorig jaar werden Hans en Hennie bijvoorbeeld uitgenodigd bij minister-president Rutte in het Catshuis. Daar waren vertegenwoordigers van verschillende organisaties aanwezig. Rutte was erg geïnteresseerd in wat “de jongens” van Christiaanhof te vertellen hadden. “Hij gaf aan dit soort verhalen ook echt mee te nemen in de 2e kamer”, aldus Hennie.

Een eigen locatie, droom in vervulling
Al lange tijd dromen Hans en Hennie van een eigen locatie. Uiteraard zijn zij de mensen van buurthuis Bario erg dankbaar voor het feit dat ze daar hun inloopmiddag mogen organiseren, maar ‘je eigenplekje’ zou helemaal geweldig zijn. Dan komt daar de kans. Woningcorporatie Staedion schrijft een prijsvraag uit onder de titel ‘Mijn Thuis’. Huurders van de organisatie kunnen een plan indienen dat antwoord geeft op de vraag ‘Waardoor voelen de bewoners van Staedion zich nog meer thuis?’. Ook Hans en Hennie wagen het erop en wat wil het geval? Ze vallen in de prijzen. Van het prijzengeld kunnen zij hun eigen ontmoetingsruimte realiseren aan De la Reyweg die medio maart zal worden geopend. Op die locatie zullen nog meer activiteiten voor de ouderen worden georganiseerd. Hierbij wordt nauw samengewerkt met welzijnsorganisatie Zebra. Ook kan de ruimte door andere partijen worden afgehuurd voor vergaderingen. ‘De jongens’ hopen stiekem dat Rutte ook even zijn neus laat zien tijdens de opening.

Foto: wijkpark.nl