Wethouder Wijsmuller onthult winnaar ontwerpwedstrijd Hobbemaplein

Home / Nieuws / Wethouder Wijsmuller onthult winnaar ontwerpwedstrijd Hobbemaplein
In Nieuws

Onder toeziend oog van tientallen enthousiaste bewoners en ondernemers uit de Schilderswijk en Transvaal, onthulde wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur) vrijdag de winnaar van de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe Hobbemaplein. Een internationaal collectief van ontwerpers kwam volgens de jury met het beste voorstel: ‘een ontwerp dat het plein verbindt en staat voor eenheid en oneindigheid’.

Vol spanning telden de aanwezige bewoners en ondernemers het moment af waarop wethouder Wijsmuller samen met twee leerlingen van basisschool ‘Onze Wereld’ een doek wegtrok dat impressies van het winnende ontwerp verborgen hield. Onder luid applaus drongen de aanwezigen zich naar voren om een glimp op te vangen van het resultaat. “Het wordt hier nog leuker”, aldus een bewoonster van de omliggende wijk. Ook wethouder Wijsmuller is tevreden met de uitkomst van de ontwerpwedstrijd: “Het heeft mij blij verrast wat voor geweldige ideeën er binnen zijn gekomen voor dit plein. Een belangrijk knooppunt tussen de Schilderswijk en Transvaal, een plek die met het nieuwe ontwerp echt trots kan gaan uitstralen. De frisse blik vanuit de leerlingen op de scholen en van de ontwerpers hebben een geweldig nieuw landmark als resultaat, zichtbaar vanuit alle hoeken. Een 8-vorm, een symbool van verbinding, zal dit plein, dat ook groen behoudt en uiteraard het beeld van Gandhi, gaan sieren.”
Jurybesluit
Een jury bestaande uit bewoners en ondernemers, het hoofd van de afdeling Stedenbouw en Planologie van de gemeente Den Haag en de directeuren van Stroom en het Gemeentemuseum selecteerden uit 34 inzendingen vier partijen die hun ontwerp in een presentatie mochten toelichten. De wensen van bewoners en ondernemers vormden daarbij een zeer zwaarwegend criterium. Het voorstel van BOLD, een internationaal collectief van ontwerpers, scoorde op alle vlakken het beste. Op het podium toonden drie van deze kunstenaars zich enorm trots dat hun ontwerp daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden.
Vervolg
De ontwerpers van BOLD gebruikten de ideeën van bewoners niet alleen voor het bedenken van hun concept. Ze willen de komende maanden met hen aan de slag om het ontwerp verder uit te werken. Co-creatie is namelijk een belangrijk onderdeel van hun werkwijze. “We blijven dit samen met de wijk doen totdat het perfect is.” Naar verwachting zal eind van het jaar het kunstwerk gerealiseerd worden. Voor die tijd zorgt de gemeente er voor dat de openbare ruimte op en rond het plein wordt opgeknapt. Zo wordt de bestrating vernieuwd en het asfalt vervangen. Daarnaast komt er meer groen en ook nieuwe banken op het plein.
Bron: Haagsveen.info