Heldinnen in Transvaal

Home / Nieuws / Heldinnen in Transvaal
In Nieuws

“Wauw! Wat een mooi ingerichte zaal”. “En wat een hoop mensen van verschillende achtergronden!”. Dit zijn de eerste reacties van de bezoekers die de omgetoverde gymzaal van Buurthuis Mandelaplein in Transvaal binnenkomen voor het heldinnendiner tijdens vrouwendag op 8 maart jl. Het diner is georganiseerd door verschillende partners uit de wijk. Er staan twaalf grote ronde tafels met aan elke tafel een gespreksleider en twaalf buurtbewoners.

Als de vrouwen hun plekje hebben gevonden kan de avond beginnen. Marije Talstra (directrice Buurthuis Mandelaplein) opent en heet iedereen welkom. Deborah Cameron, cultureel ondernemer, voormalig meidenwerker en vooral powervrouw bijt het spits af. In haar zwarte killerdress geeft ze een kort maar krachtige speech en is de boodschap: hou van jezelf en laat niemand jouw dromen van je afnemen. De rest van de avond wordt gehost en gemodereerd door de Afghaanse Sahar Shirzad. Tijdens het diner laten de vrouwen zich inspireren door gastsprekers en gaan ze in gesprek met elkaar. Een van de gastsprekers is Ingrid Tieken, hoogleraar van de Universiteit Leiden die vertelt over taal. Er worden heel veel verschillende talen gesproken in Transvaal. Afgaande op de diverse nationaliteiten die in de zaal zitten, is dit een mooi thema om aan tafel over door te praten. Hoe belangrijk is taal en waarom leer jij een taal? Een van de redenen om een taal te leren wordt gegeven door een dame die in een verzorgingstehuis werkt. Daar wonen veel oudere hindoestaanse mensen. Zij leert wat woordjes hindoestaans om met deze mensen te kunnen praten.

Ondertussen wordt de eerste gang geserveerd: pompoensoep. Iedereen eet smakelijk om aansluitend naar meiden van groep 8 van basisschool de Springbok te luisteren. Ze vertellen wie zij een heldin vinden. Eén meisje noemt haar moeder een heldin. Zij heeft twee banen, werkt hard en is alleenstaande moeder. Dat allemaal om haar dochter een toekomst te geven. Emotionele reacties in de zaal en vooral ook een emotionele, maar trotse moeder. Hartverwarmend is het!

‘Hartverwarmend’ en ‘verbinding’ zijn eigenlijk sowieso de woorden die de hele avond centraal staan. Wat zijn er toch sterke vrouwen in de zaal! Ondanks dat zij het niet altijd makkelijk hebben in de maatschappij is de sfeer heel positief. Men inspireert elkaar en leert nieuwe vrouwen kennen. “Wat is het toch een gezellige avond!”, zegt een oudere Pakistaanse dame. Ze vertelt dat ze eigenlijk bijna nooit ‘s avonds de deur uitgaat. Terwijl ondertussen de jongere vrouwen na het toetje nog even dansen op de muziek van de dj, genieten de oudere dames nog even na en kletsen wat. Er zijn nieuwe contacten gelegd, er is steun en herkenning bij elkaar gevonden.

De organisatie kijkt teug op een zeer geslaagde avond. De vrouwen gaan vol energie naar huis, en hebben ideeën voor een vervolg op deze inspirerende avond.

Deze avond werd mogelijk gemaakt door: 2gather,444, AASRA, Bibliotheek den Haag, Buurthuis Mandelaplein, Gemeente den Haag, IDHEM, Julianaplaza, PEP, Shanti Transvaal, STEK, Universiteit Leiden, Zebra welzijn, Zoë Buurtsportcoach en vele vrijwilligers.