Shah Jahan – Personal Pop

Home / Shah Jahan – Personal Pop

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Shah Jahan – Personal Pop

februari 18, 2018 @ 12:00 pm - april 29, 2018 @ 5:00 pm

‘Personal Pop’ is een solotentoonstelling van de jong overleden kunstenaar Shah Jahan (1976, Sylhet, Bangladesh – 2015, Birmingham, Engeland) die als een grote belofte werd gezien tijdens zijn studietijd aan De Ateliers in Amsterdam. De tentoonstelling bij Parts Project (Toussaintkade 49) en bijbehorende brochure is het resultaat van uitvoerig onderzoek en laat highlights uit het oeuvre van Shah Jahan zien.

 

Shah Jahan (officieel Mohammed Shah Jahan Miah) studeerde in Oxford en verbleef twee jaar als resident aan De Ateliers in Amsterdam. Zijn werk was zeer uiteenlopend: hij maakte video’s, schilderijen, collages, kleding en tekeningen waarin hij zijn persoonlijke, alledaagse leven vermengt met de taal van Popart en populaire cultuur. Zijn volstrekt eigenzinnige idee over kunst, zijn drang tot productie, ongebreidelde ambitie en de grote belofte die het daarmee inhield werd overschaduwd door psychische gezondheidsproblemen en zijn vroege dood op 38-jarige leeftijd. Het is daardoor een kunstenaarschap dat nooit tot volle wasdom heeft kunnen komen, een bloem geknakt voor de knop. Het oeuvre dat hij naliet zit vol met energie en toont een diepgeworteld bewustzijn van de kunstgeschiedenis, een intense zoektocht naar identiteit en een Warholiaanse productiedrang.

 

Shahs werk heeft altijd twee kanten, aan de ene kant het toegankelijke populaire, maar andere kant ook altijd het rafelige, politieke, ongemakkelijke. In zijn serie ‘Celebration – Degradation’ maakt hij schilderijen van zowel Kindersurprise-eieren als Arafat of de Britse koningin. Shah was zeer geïnteresseerd in politiek en had een feilloos gevoel voor wat er speelde in de wereld en was vooral geïnteresseerd in de politiek van zijn geboorteregio Bangladesh, zijn thuisland Groot-Brittannië en het gespannen wereldwijde politieke speelveld van het Midden-Oosten en Amerika. Hij combineerde moeilijk te doorgronden (politieke) statements met beeldmateriaal van wereldleiders en beroemdheden als Barack Obama tot Cameron Diaz, van Lauren Bush tot Moammar al-Qadhafi, waarbij glamour en politiek naadloos samengaan: alsof hij de absurde politieke realiteit van vandaag de dag al had voorzien.

 

OPENINGSTIJDEN

Donderdag – zaterdag
12.00 – 17.00 uur
Zondag
13.00 – 17.00 uur
Kijk voor meer informatie op de website van Parts Project

Gegevens

Begin:
februari 18, 2018 @ 12:00 pm
Einde:
april 29, 2018 @ 5:00 pm