Den Haag zoekt nieuwe burgemeester en jij kunt meepraten


Johan Remkes is waarnemend burgemeester tot 1 juli 2020. De gemeente zoekt daarom een nieuwe burgemeester. Maar waar moet deze nieuwe burgemeester aan voldoen? Als inwoner van deze stad kunt u hierover meepraten.

De gemeenteraad stelt een conceptprofielschets op met inbreng van u als inwoner. Deze profielschets is het uitgangspunt voor de selectie van burgemeesterskandidaten.

Reageer online
Waar moet de nieuwe burgemeester aan voldoen? U kunt reageren op deze vraag kan tot en met 16 januari door te mailen naar burgemeester2020@denhaag.nl(externe link). De reacties worden door de raad verwerkt in een voorlopige profielschets nieuwe burgemeester die op 29 januari wordt besproken.

Spreek in op 29 januari
Op woensdag 29 januari spreekt de commissie Bestuur over de voorlopige profielschets van de nieuwe burgemeester. De vergadering start om 13.30 uur in de raadzaal van het stadhuis. U kunt inspreken tijdens de vergadering door zich voor 29 januari 9.30 uur aan te melden via commissiebestuur@denhaag.nl(externe link). Op 17 februari wordt de profielschets in een openbare raadsvergadering met de commissaris van de Koning besproken en vastgesteld.

Vertrouwenscommissie
De gemeenteraad speelt een belangrijke rol bij de benoeming van een burgemeester. Er wordt een vertrouwenscommissie ingesteld bestaande uit een aantal raadsleden, die de aanbeveling tot benoeming van de burgemeester voorbereidt en de voordracht van 2 kandidaten aan de gemeenteraad doet. De raad stuurt een aanbeveling naar de minister van Binnenlandse Zaken voor de te benoemen burgemeester.

Samenvatting profielschets nieuwe burgemeester
Gepassioneerd bestuurder
De gemeente zoekt een ervaren bestuurder met hart voor het openbaar bestuur en affiniteit met de lokale democratie, die transparant is en integriteit hoog in het vaandel heeft staan. Een burgemeester die problemen niet verdoezelt, maar deze helder en met een oplossingsgerichte visie op tafel legt.

Tegelijkertijd beschikt deze over de nodige diplomatie. Een burgemeester die boven de partijen staat en onafhankelijk en betrouwbaar is. Iemand die met humor en relativering zaken daadkrachtig kan aanpakken. Een bestuurder die open en toegankelijk is, verbindend naar alle partijen in de stad en die erop is gericht de afstand tussen het politiek bestuur en de stad te verkleinen. Een burgemeester die zich op grond van ervaring zeer betrokken voelt bij openbare orde en veiligheid en daarbij standvastig en consistent optreedt.

De gemeente zoekt een burgemeester die gewend is om snel te schakelen en zich makkelijk beweegt in de vele verschillende situaties en omstandigheden die een stad als Den Haag met zich meebrengt.

Regio
De nieuwe burgemeester weet onze gemeente op een waardige wijze te vertegenwoordigen en kan omgaan met een grote verscheidenheid aan belangen die de functie als burgemeester, regioburgemeester politie-eenheid Den Haag, (plv.) voorzitter van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Veiligheidsregio met zich meebrengt.

Betrokken inwoner
Met de genoemde kwalificaties beseft de gemeente dat er veel van onze nieuwe burgemeester wordt gevraagd, en natuurlijk ook dat de nieuwe burgemeester een betrokken inwoner van onze stad is of wordt.

Bron: Denhaag.nl
Deel via sociale media Reageer