Nieuws uit Transvaal

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Wonen

Herinrichting Kaapseplein

Het Kaapsplein wordt veiliger, groener en een fijnere speelplek voor kinderen en jongeren. Er komt een nieuwe voetbalkooi, kindvriendelijk schelpenasfalt, een podium met zonnedoek, een waterpunt, een nieuw Haags Hopje en er komen nieuwe speeltoestellen voor kinderen tot 6 jaar.

Zo’n 400 bewoners en een speciaal pleinteam met bewoners dachten mee over het nieuwe ontwerp van het Kaapseplein. Bewoners blijven ook na de metamorfose betrokken bij het plein door mee te denken over de organisatie van nieuwe buurtactiviteiten. Wanneer het plein wordt geopend is nog niet helemaal duidelijk. Door de oorlog in Oekraïne zijn materialen niet of met vertraging leverbaar. Om veiligheidsredenen is het plein tot de feestelijke opening afgesloten met hekken.

Wonen

Pilot Schoon Transvaal

Elke weekend trekken Appie el Massaoudi en zijn jongens eropuit om afval in Transvaal op te ruimen. “We zijn onderdeel van een groter geheel”.

Matrassen, koelkasten, wasmachines, banken en andere resten van meubilair. Zo maar een greep uit wat bewoners en ondernemers van Transvaal op straat dumpen. Zelfs een keer een koffer vol lingerie. “Echt waar, zo bij een afvalcontainer”, vertelt Moes. Hij haalt nog een voorbeeld aan. Iemand had midden op straat een stapel oude autobanden gekwakt. “Je komt soms op de gekste plekken afval tegen, dan denk je, hoe komt dat hier.” De 21-jarige jongeman maakt deel uit van Appies opruimploeg ‘Schoon Transvaal’, een pilot van de gemeente om het afvalprobleem in Transvaal op een andere manier aan te pakken.

“De gemeente experimenteert met nieuwe ideeën om afval op straat op te ruimen”, vertelt Apppie el Massaoudi. “Voor de pilot koos de gemeente voor mijn bedrijf, Ap’s Services, omdat het een aanvulling is op bestaande diensten om de wijk schoon te maken en het afval af te voeren. Wij werken met jongeren en arbeidsmigranten uit de wijk. Wij maken ook de Haagse Markt schoon.”

Mijn bedrijf onderzocht samen met de Rabobank of wat we op de Haagse markt doen, konden verbreden naar elders in de wijk. We zagen dat Transvaal een behoorlijke afvalproblematiek heeft. Het onderzoek presenteerden we aan de gemeente en daar is dit uit voortgekomen.”

De pilot loopt tot medio februari. De jongeren komen vooral uit Transvaal zelf: “We zijn laagdrempelig. Ze komen via verschillende instanties bij ons, maar ook via de jongens onderling.” De pilot loopt als een trein, vindt Appie. “We behalen goede resultaten en de gemeente is positief. Maar we kunnen niet zonder de andere diensten die ook keihard werken. We zijn onderdeel van een groter geheel en we zijn allemaal nodig.”

Het verschil

Elke zaterdag en zondag trekken Appie en zijn jongens eropuit, van 12.00 uur tot 21.00 uur. De jongens ontvangen daarvoor salaris. Lang hoeven Aymane (18), Saban (14), Eyoup (17) en Moes (21) niet na te denken waarom ze dit werk doen. “Ik heb de afgelopen jaren gezien hoe Transvaal steeds viezer werd”, vertelt Moes. “Ik begin vanaf een uurtje of zes in de ochtend. Ik draai mee tot een uur of negen ’s avonds. Het is leuk werk, dat is ook de reden dat ik het volhoud, maar ook je collega’s zijn belangrijk. En aan het einde van de rit word je blij van het eindresultaat. Door ons werk wordt de buurt schoner en daardoor mooier, je ziet het verschil.” Een ander voordeel is dat de jongeren uit de buurt komen en dus ook bewoners kunnen wijzen op hun gedrag. Wij spreken mensen aan in hun taal, en dat werkt. Als iemand uit de Kaapstraat of de Boerenstraat afval opruimt en jou erop aanspreekt, pik je veel meer”, legt Appie uit. En ze oogsten waardering. Moes: “Ik hoor van bewoners dat ze het knap vinden wat wij doen en het volhouden.” Ze worden anders bekeken en dat voelt goed. Eyoup: “Ze zien me als iemand die ergens voor verantwoordelijk is.” En het is ook goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling, vervolgt Moes. “Je leert, je groeit, je krijgt zelfdiscipline en je wordt zelfverzekerder. Je wordt er steviger van.”

 

Sociaal

Hollandse pot van Haagse Beppies

De maaltijden die Sylvia, Ria en Corrie bij de buurteettafel in Transvaal koken, zijn goed voor meer dan alleen een volle maag. De mensen voelen zich namelijk op zo’n moment ook even niet eenzaam: “Het is meer dan eten, je maakt ook een praatje.”

Drie jaar geleden richtten Sylvia Korver en twee wijkbewoonsters “Haagse Beppies” op. De twee vertrokken, Ria en Corrie kwamen ervoor in de plaats. “We zetten ons in voor een betere wijk. We organiseren het Haagse bakkie en sinds corona ook de Haagse Beppies buurteettafel”, vertelt Sylvia.

Tijdens de pandemie hielp het drietal bij de participatiekeuken van Ben Lachab. “Hij maakte de maaltijden, wij brachten ze rond in onze wijk. Bij het brengen van maaltijden raakten we ook met de mensen in gesprek, daar zaten ze erg om verlegen. Zo zagen we veel eenzame mensen die de deur niet uit konden of durfden.” “Eenzaamheid zie bovendien je niet, daarom zijn mensen eenzaam”, legt Sylvia uit: “Vaak zit er een maskertje. Aan de buitenkant lijken de buurtbewoners heel vrolijk, maar als je ze eenmaal leert kennen, zie je dat er soms heel wat leed achter schuil gaat. We ontmoetten buurtbewoners waarvan we dachten, als het initiatief van Ben stopt, kunnen we die mensen niet zomaar laten stikken. We gingen zelf maaltijden koken die we verpakten en bezorgden bij deze bewoners.”

Hollandse pot

Ze bedachten het initiatief samen met hun opbouwwerker Anja van Hees. Van Stichting Welzijn kreeg het drietal honderd euro startgeld. Een gemeentemedewerker regelde subsidie zodat de prijs van de maaltijden goedkoop kan blijven. “Toen corona voorbij was, zijn we in het buurthuis de buurteettafel gestart. We koken op de maandagen. Oer-Hollandse pot, stamppot of zuurkool, een kuiltje met jus en een ouderwetse gehaktbal erbij, dat vinden de mensen heerlijk. We koken nu voor ruim twintig mensen.”

Ogen en oren

Het initiatief helpt niet alleen tegen de eenzaamheid, Haagse Beppies zijn ook de ogen en oren in de wijk en als het nodig is een schakel naar instanties. “Je monitort mensen, bij sommigen hebben we tegen ouderenwerk gezegd, ga daar eens kijken.” Ze kent ook schrijnende verhalen. Verdriet en rouw, Haagse Beppies zijn het allemaal al wel eens bij wijkbewoners tegengekomen, vertelt Sylvia. Ze gaat er in elk geval mee door. “Ik ben altijd al een verzorgend type ge­weest”, zegt ze lachend. “Ik haal er voldoening uit, anders hou je het ook niet vol. En de groep die wij hebben, daar doe je het voor, ze zijn zo blij. We hebben normaal gesproken inloop vanaf half vier, we geven ze dan een bakkie met wat lekkers erbij. Maar ze komen steeds vroeger, soms zijn ze er zelfs eerder dan ik.” Haagse Beppies actieve bewonersgroep is te vinden op Facebook.

Wonen

Leefbaar, schoon en veilig Transvaal

Arjen Kapteijns blijft de komende vier jaar wethouder voor het stadsdeel Centrum. “Een leefbaar, schoon en veilig Transvaal heeft voor het gemeentebestuur de hoogste prioriteit. Om de wijk te verbeteren, blijft de samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en de organisaties in de wijk het uitgangspunt”, zegt Arjen Kapteijns.

“Jongeren die meehelpen bij het schoon maken en houden van de buurt, de aanpak met de groep jongens van Ap’s services spreekt mij bijzonder aan. Door elk weekend op straat te gaan en mee te helpen bij het weghalen van afval, maken zij een groot verschil. En zij zijn niet de enigen. Ik zie veel vrijwilligers het zwerfafval opruimen, mensen die zorgen voor hun geveltuintje en ander groen in de straat. Het laat zien dat nog steeds heel veel bewoners in Transvaal zich bekommeren om de leefbaarheid in hun buurt.” “De extra aandacht voor het gebied Kaapseplein willen we doorzetten en uitbreiden naar heel Transvaal.”

Want dat is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden, de druk op de wijk is heel groot en de leefbaarheid in de wijk is ernstig in het geding. Dat is jammer, want het is een gezellige en levendige wijk waar verschillen­de culturen samenkomen. Kijk maar naar Haagse Beppies, die met een bakkie koffie niet alleen voor gezelligheid zorgen, maar ook de oren en ogen van de wijk zijn. En de groep Bulgaarse vrouwen die in Buurthuis Mandelaplein samenkomen en allerlei activiteiten organiseren. Dat zijn mooie initiatieven!”

“We zijn op de goede weg, maar ik zie ook dat sommige problemen hardnekkig en lastig op te lossen zijn. Ik maak mij zorgen de overbewoning in de wijk, teveel mensen op één adres. De huisvesting en de zorg voor arbeidsmigranten, de tijdelijke bewoners van de wijk, blijft een groot aandachtspunt. Met het LOKAAL informatiepunt aan de Kempstraat geven verschillende organisaties informatie in de eigen taal en helpen met vragen op het gebied van geld, zorg, gezondheid, werk en inkomen.”

 

Wonen

Overlast busjes Kaapseplein

Bewoners van en rond het Kaapseplein ervaren veel overlast van mensen die worden opgehaald voor hun werk in bijvoorbeeld de kassen of de bouw. Die problemen doen zich vooral voor in de vroege ochtend. De gemeente kijkt welke mogelijkheden er zijn om deze overlast te verminderen. “Die overlast is nu vooral op en in de buurt van het Kaapseplein. Misschien kan de ophaalplek naar een alternatieve locatie, aan de rand van Transvaal. Een veilige plek waar er minder overlast is voor bewoners”, zegt Kylie, projectleider bij de gemeente Den Haag. 

Kylie: ”Het ophalen van arbeidsmigranten zorgt voor vele busjes en auto’s die af-en aanrijden. Daarnaast zijn de bakkers ’s morgens al heel vroeg open om de bewoners die worden opgehaald te voorzien van een broodje. Bij elkaar heeft dat een ware ‘kakofonie’ tot gevolg, zeggen de bewoners. Ze worden al om 05.00 uur gewekt door motorgeronk, slaande deuren, luide stemmen en harde muziek. En dan hebben we nog het afval dat op straat wordt achtergelaten”

Gewoontes en regels

Kylie: “Overlast is een probleem dat in de hele wijk speelt. Ik begrijp heel goed dat dit vervelend is en heb begrip voor de bewoners die zeggen dat het zo niet langer kan. Zij kunnen hierdoor niet slapen en hebben er schoon genoeg van. Het heeft natuurlijk te maken met het grote aantal arbeidsmigranten dat hier woont. Een deel van deze nieuwkomers houdt onvoldoende rekening met de buurt. Door hun werk hebben ze sowieso een heel ander ritme. Meer rekening houden met de buurt zou helpen, en ook meer kennis over de gewoontes en regels in Nederland. Informeren over de leefregels is daarom een belangrijk onderdeel van ons project.”

Ophaallocatie

De gemeente werkt aan een alternatieve ophaal locatie voor arbeidsmigranten aan de rand van Transvaal. Een pilot waarmee we kunnen kijken of de overlast in de wijk kan worden verminderd. Er is een mogelijke locatie in beeld waarvoor de voorbereidingen in volle gang zijn.

Verder onderzoeken we de komende tijd of het mogelijk is de overlast rondom de bakkers te beperken tot reguliere openingstijden. Als dat lukt dan zal dat zeker bijdragen aan meer rust in de ochtend op het Kaapseplein.”

Sociaal

Ontmoetingsproject voor vrouwen

Bulgaarse vrouwen uit Transvaal organiseren activiteiten in de kantine van de sporthal. “Zo kun je elkaar helpen en blijf je niet alleen thuis’.

Net als Hristina Halilhodzha komt Petya Dimitrova uit Bulgarije. Petya woont vier jaar in Nederland. Ze spreekt de taal goed. Vol trots vertelt ze dat ze naar school gaat. Samen met Hristina maakt ze deel uit van een vrouwen­groep die allerlei activiteiten organiseert voor buiten­landse vrouwen in Transvaal, zoals bingo, een ontbijt en dansfeesten. Zelf komen Petya en Hristina ook met ideeën, zoals voorlezen voor kinderen of het organiseren van sportuurtjes voor de kinderen in de sporthal. “Ze kunnen niet buiten spelen als straks de winter komt”, vindt Hristina. “En het is goed om contact te maken met andere kinderen”, vult Petya aan. Want contact, daar draait het om en daar helpt de groep enorm bij. “Wij zijn allemaal buitenlandse vrouwen en zo kun je elkaar ontmoeten, met elkaar praten en blijf je niet alleen thuis”, legt Petya uit. “Als je een probleem hebt, kun je elkaar helpen. We zien zo ook wat van de buiten­wereld. En het is belangrijk voor onze kinderen, want zo leren ze de Nederlandse taal.”

Onmisbaar

Op de koffieochtenden worden ideeën besproken. “We kijken naar het aanbod in de wijk en als het er niet is, hoe wij dat dan kunnen organiseren”, vertelt Bettina Simdorn. Maar het gaat over meer dan activiteiten. De groep is namelijk ook onmisbaar in het wegwijs maken in de spelregels van de Nederlandse samenleving. Petya had bijvoorbeeld een vraag over wat wel en niet mag in Nederland. “Dus hadden we de wijkagent uitgenodigd. Zo leer je snel op een laagdrempelige manier de leefregels”, legt Bettina uit. Een jaar geleden zette ze een soortgelijk project op voor mannelijke arbeids-migranten in Transvaal. “Het is altijd mijn doel geweest dat de wijkbewoners met elkaar iets moois creëerden. Dat werd werkelijkheid en dat komt door de mensen zelf.”

Eén van die mensen die daarbij helpt is veldwerker Ercan Tokmak. Een jaar geleden was hij vrijwilliger, nu is hij vaste medewerker bij het project. “Er zijn meer stappen gemaakt”, vertelt hij over zijn ervaringen met de mannengroep. “Dankzij het project kwamen veel bewoners bij elkaar die met vragen zaten en veel regeltjes niet wisten. Als iemand bijvoorbeeld een matras wilde weggooien, gebeurde dat door zo maar op straat te gooien in plaats van een afspraak te maken bij de gemeente. Ik help mensen met hun papierwerk en ik weet waar ik ze naartoe kan sturen als ze een bepaalde vraag hebben. Het is goed voor de verbinding in de wijk. Als ze wat nodig hebben, komen ze nu zelf ook bij elkaar. En als het echt niet lukt, komen ze naar mij. De mannen-en vrouwengroepen groeien. Het doel is dat ze uiteindelijk op eigen benen staan en ze zelf weten waar ze heen kunnen als ze wat nodig hebben.” Ondertussen blijven de groepen hulp bieden aan nieuwkomers. “Vorige week was er een nieuwe dame die ne twee weken in Nederland was”, vertelt Bettina. “Ze wilde Nederlands leren. De week erop kwam iemand van Buurthuis Mandelaplein om te vertellen hoe.”

Sociaal

LOKAAL informatiepunt

Aan de Kempstraat 23 is op 1 november het LOKAAL informatiepunt officieel geopend. In het informatiepunt werken verschillende organisaties samen om bewoners en ondernemers uit Transvaal te helpen met vragen en ondersteuning op het gebied van geld, werk en inkomen, zorg en gezondheid.

Het LOKAAL informatiepunt is er voor iedereen in de wijk, maar met name voor Europese arbeidsmigranten die voor korte tijd of langere tijd in de wijk wonen. Het informatiepunt geeft informatie zoveel mogelijk in de eigen taal en biedt persoonlijke ondersteuning. Door de samenwerking binnen één gebouw kunnen problemen beter worden opgepakt en wordt voorkomen dat mensen steeds van het ‘kastje naar de muur’ worden gestuurd. Ook kan met de samenwerking worden ingespeeld op de vragen die bewoners en onder nemers in de wijk hebben.

EU-arbeidsmigranten in Transvaal

Het LOKAAL informatiepunt richt zich op EU-arbeidsmigranten omdat zij soms slechte werk-en woonomstandigheden hebben en vatbaar zijn voor uitbuiting door huisjesmelkers, uitzend bureaus en werkgevers. Zij zijn niet altijd op de hoogte van de Nederlandse regels en weten vaak de weg niet als het gaat om zorg en welzijn. Illegale kamerverhuur en uitbuiting door werkgevers zijn voorbeelden van misstanden waar de arbeidsmigranten mee te maken kunnen krijgen als zij met hun gezin in Nederland komen werken en wonen.

Ook voor vragen over bijvoorbeeld kinderopvang, belastingen en (taal) onderwijs kunnen zij hier terecht. Door beter geïnformeerd te zijn over hun rechten en plichten in Nederland staan EU-arbeids­migranten sterker bij situaties van uitbuiting en weten ze wat wonen, leven werken in Nederland voor hen betekent.

In het LOKAAL informatiepunt werken verschillende organisaties samen

 • Sociale raadslieden helpen met vragen over geld, wonen en werk Bijvoorbeeld over belasting, uitkering en toeslagen, verblijfs vergunning, schulden en scheiding. Hulp is gratis.
 • Stichting Barka informeert en begeleidt Europese migranten Informatie over het leven in Nederland en hulp bij het vinden van werk. Barka begeleidt personen die verslaafd zijn, werkloos of dakloos bij het terugkeren naar het land van herkomst.
 • Leerwerkloket Haaglanden adviseert over opleiding en werk Gratis advies en informatie over loopbaan, (werk)opleidingen, extra scholing, taal op de werkvloer en financiële regelingen.
 • Helpdesk Geldzaken, voor vragen over geld. Gebeurt er iets in uw leven waardoor uw inkomsten en uitgaven veranderen. Ontvangt u de juiste toeslagen? Helpdesk Geldzaken voor al uw vragen over geld, bespaartips en overzicht in inkomsten en uitgaven.
 • Gezellig koffiedrinken met de Haagse Beppies. Organiseert iedere week een gezellige buurteettafel en op donderdagochtend van 11.30 tot 12.00 uur een koffiemoment. Kom ook langs!
 • Bij het Leerwerkbedrijf Ap’s Services werken jongeren die de Haagse markt en de buurt schoonhouden Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen aan de slag om de Haagse markt schoon te maken, bedrijfsafval af te voeren, wijkmarkten op te bouwen en voor evenementen in de regio.
 • MKB Den Haag ondersteunt ondernemers in de buurt. Ondersteunt ondernemers op de Haagse Markt en voorziet hen van de juiste informatie en kennis.
 • Woningcorporatie Staedion, kom langs voor ideeën over uw woning en woonomgeving. Bijvoorbeeld over het vergroenen van uw wijk, verbeteren van de veiligheid van uw woning en woonomgeving, contact met uw buren.

 

Adres

LOKAAL Informatiepunt

Kempstraat 232572 GA Den Haag

E-mail: transvaal@lokaalinformatiepunt.nl

Website: www.lokaalinformatiepunt.nl

Openingstijden

Maandag t/m donderdag : 9.00 uur – 17.00 uur

Vrijdag : 9.00 uur – 13.00 uur

Andere tijden op afspraak

Wonen

Oren en ogen voor een leefbare buurt

“Wij zijn de ogen en oren van de wijk en werken samen met politie en andere gemeentecollega’s. Wij houden ons bezig met het handhaven van wetten en regels met het oog op de leefbaarheid in het gebied. Mijn collega’s en ik komen in actie bij overtredingen van bewoners en ondernemers. Denk aan foutparkeren, fietsen op de stoep en dumpen van afval op straat. Ook controleren wij of winkeliers zich houden aan de sluitingstijden en of zij de juiste vergunningen hebben. Maar we bekeuren niet alleen. We geven bewoners informatie en tips waardoor mensen hier prettiger kunnen wonen en zich veiliger voelen, zegt Morraja.”

Morraja werkt sinds dit voorjaar in dit gebied. “De buurt van het Kaapseplein vind ik gezellig en druk. De Haagse Markt is om de hoek. Ik heb er bewust voor gekozen om in zo’n dynamische en diverse wijk te werken. Mensen zijn hier over het algemeen best bereid om te luisteren. De talen die hier worden gesproken zijn er veel. Met het Engels komen we er meestal wel uit. En we hebben ook een vertaalapp bij de hand die we kunnen gebruiken bij het aanspreken van mensen.

We zien dat sommige bewoners uit een andere cultuur moeten wennen aan de Nederlandse manier van optreden. We spreken mensen eerst aan op hun gedrag. In hun thuisland gaat het er vaak strenger aan toe.” Er zijn duidelijke problemen in deze buurt: het eerder genoemde afvalprobleem en de enorme verkeersdrukte in de vroege ochtend. De grote groepen arbeidsmigranten die elkaar op straat ontmoeten, geven sommige bewoners een onveilig gevoel. Morraja: “Onze zichtbaarheid is belangrijk voor het veiligheidsgevoel van de bewoners. Ik hoor wel eens kritiek dat wij alleen in onze auto’s rondrijden, maar dat klopt niet. Er zijn verschillende teams die meldingen oplossen: teams die rondrijden in de auto en teams die per voet of met de fiets in de buurt werken. Dit is zowel doordeweeks als in het weekend, overdag en avonds.” Morraja: “Het plaatsen van een vuilniszak of kartonnen doos naast een afvalcontainer mag natuurlijk niet. Op afval komt allemaal ongedierte en de straat ziet er rommelig uit. We kijken dan in zo’n zak of we een adres kunnen vinden. Als dat lukt, gaan we langs en spreken we de mensen eropaan.”

Anthony: “De verkeersoverlast is hier best groot. Er zijn te weinig parkeerplaatsen en daarom zie je veel foutparkeerders in deze buurt. Als wij dat zien, gaan we eropaf. Direct een boete uitdelen doen we eigenlijk zelden. We waarschuwen eigenlijk altijd eerst.” Morraja: “Vanaf ongeveer vijf uur is het hier al een hele drukte met busjes die uitzendkrachten komen ophalen. Bakkers zijn dan al open en mensen halen daar hun broodje. Dat gaat vaak niet erg zachtjes. Dan zie je dat er een groter probleem is dat je met het uitdelen van boetes niet echt kan oplossen. “Wat we zien, geven we door aan collega’s op het stadhuis. Die kijken dan of er passende maatregelen genomen kunnen worden om de leefbaarheid en veiligheid in deze buurt te verbeteren.”

Morraja: “Een goed contact met de bewoners is van groot belang. Spreek ons dus vooral aan. Want we zijn samen verantwoordelijk voor een leefbare buurt. Het komt voor dat meldingen niet zo snel worden opgelost als bewoners zouden willen. Ook kunnen we als gemeente beter worden met het terugkoppelen van meldingen. Maar je kunt ons altijd aanspreken. En we horen het ook graag als dingen goed gaan in de buurt.

Via Instagram kun je ons ook volgen: www.instagram.com/handhavingdenhaag.

Melden helpt

Het melden van misstanden draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk. Gemeente en politie krijgen steeds vaker meldingen over verdachte en overlast gevende situaties. Dat is heel goed. Zo kan er gerichter actie ondernomen worden. Dus werk mee en meld! U kunt dat op verschillende manieren doen:

Via denhaag.nl/meldingen of 14070 voor meldingen:

• Over de openbare ruimte waaronder meldingen over ongedierte, storing

straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.

• Over woonoverlast of uitkeringsfraude.

Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of

0900 - 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem,

telefoonnummer 0800 - 7000.

Meld vermoedens van misstanden met uitzendwerk bij Inspectie SZW:

www.nlarbeidsinspectie.nl/melden

Sociaal

De Tuin van Transvaal

Lang geleden, in een land hier ver vandaan, leefde een oude man. Hij woonde samen met zijn vrouw, kleinzoon, een kleine bruine hond, een nog kleinere witte kat en een muis met een roze neus, in een grote, oude boerderij. Op een dag zei de man tegen zijn vrouw: “Lieve vrouw, ik ga een knolraap planten. Als de knol goed groeit en groot wordt, hebben we heerlijke knolraapsoep!”….

Dit is het begin van het Russische sprookje ‘The Giant Turnip’. Het verhaal gaat over een grootvader die een knolraap plant. Deze wordt zo groot dat hij hem niet zelf uit de grond kan trekken! Met hulp van zijn familie en huisdieren lukt het uiteindelijk de enorme raap te oogsten. Moraal van het verhaal: je hebt elkaar nodig om iets voor elkaar te krijgen!

The Giant Turnip was de inspiratie voor Transvaler Johanna Bayerlein, om de Tuin van Transvaal te creëren. Samen met andere actieve bewoners Philip Dubbeldam, Dennis Minnaert en Ahmed El Hadioui, werkte zij aan haar idee.

Aan de slag

Er is gezaaid, gemaaid, opgeknapt en geverfd. Graffiti-artist Artur Szataniak heeft The Giant Turnip omgevormd tot een geweldige, sprookjesachtige muurschildering! De tuin is ingezaaid met verschillende bloemen en plantensoorten, waar insecten en vogels op afkomen. De insecten vinden een thuis in het insectenhotel. De plantjes en stekjes komen uit de buurt en worden zo hergebruikt. In de zomer van 2023 moet de sprookjesachtige tuin in volle bloei staan!

Een tuin voor bewoners

Het is een plek geworden voor rust, ontmoeting, inspiratie en plezier. Bewoners zouden er workshops kunnen geven of gewoon genieten van de mooie tuin. Johanna hoopt dat door de ontmoetingen en gesprekken acties ontstaan, waarmee bewoners, ondernemers en betrokkenen Transvaal mooier, aangenamer en vooral groener maken. Iedereen uit de buurt is welkom in de tuin en mag er gebruik van maken.

Transvaal wordt steeds groener

De stekjes en de zaden die de tuin voortbrengt, zouden we in de boomspiegels van de Paul Krugerlaan kunnen planten. De bloemen maken bewoners en ondernemers blij en dragen zo bij aan een positief gevoel. Samen laten we de Paul Krugerlaan tot bloei komen!

Wilt u de Tuin van Transvaal een keer bezoeken of meedenken over hoe we Transvaal groener kunnen maken? Laat dit dan weten via hi@headsuphandson.nl.

Wonen

Gratis energiebesparende spullen

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd fors gestegen. Ook zijn boodschappen steeds duurder geworden. Iedere inwoner en ieder bedrijf in Nederland merkt hier wat van. Daarom geeft woningcorporatie Staedion huurders die dat willen energiebesparende spullen.

Haal gratis energiebesparende spullen op

Als huurder van Staedion kan je op verschillende momenten op verschillende plekken verspreid door Den Haag gratis energiebesparende spullen ophalen. Ook krijg je een folder met daarin meer tips om energie én geld te besparen. De energiebesparende producten hebben direct invloed op jouw energierekening. Er zijn medewerkers van Staedion aanwezig om vragen te beantwoorden en eventueel om direct te helpen bij het plaatsen van deze spullen. Daarnaast is er koffie en thee met wat lekkers.

Waar en wanneer?

 • 24 januari van 10.00 - 15.00 uur. Locatie: voor Basisschool de Triangel, Meester de Bruinplein 3
 • 1 februari van 10.00 - 15.00 uur. Locatie: Wijkpark Transvaal, Wolmaransstraat 10

Neem de brief of e-mail met persoonlijke code mee

Je hebt van Staedion als het goed is een brief of e-mail met een persoonlijke code ontvangen. Neem deze brief of e-mail mee, want alleen bij het scannen van de code krijg je 2 producten mee. Per adres mag je maar 1 keer spullen komen ophalen. De code kan ook maar 1 keer gebruikt worden.  

Cultuur

Gezocht nieuwe jonge filmmakers!

Ben jij het nieuwe filmtalent waar wij naar op zoek zijn? Film School is op zoek naar jongeren met ambitie en drive. Samen werk je aan een korte film onder begeleiding van professionele filmmakers en acteurs. Claim nu je plek en meld je gratis aan voor Film School 2023!

Of ken jij iemand met talent of passie voor film, deel dan dit bericht vooral en zorg ervoor dat de talenten zich aanmelden.

Aanmelden

Meld je aan voor het nieuwste traject van Film School en claim NU je plek! Ga naar https://rosestories.nl/academy/film-school/ en meld je aan!!

Tevens kun je hier meer informatie vinden over Film School en beeldmateriaal van de vorige edities. Geniet ervan!

Film School

Film School is een maatschappelijk educatief project waarin jongeren (17-23 jaar) met diverse achtergronden en uit verschillende wijken wekelijks samen komen om workshops op het gebied van film te volgen. Tijdens dit zes maanden durende traject worden de deelnemers begeleid en klaargestoomd om aan het einde van de rit hun eigen korte film te draaien.

Ons doel is om jongeren de kans te bieden om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het filmvak. En met name jongeren die normaal gesproken misschien niet de kans krijgen om naar de kunst- of filmacademie te gaan of moeite hebben met het pad hier naartoe te vinden en wel heel nieuwsgierig en gemotiveerd zijn. Met Film School willen wij gehoor geven aan de sterke behoefte die er heerst naar nieuwe, positieve verhalen, inspirerende rolmodellen en zo het bieden van kansen en nieuwe perspectieven aan hopelijk de nieuwe generatie filmmakers!

Wonen

Neherkade twee weken afgesloten

Let op: Vanaf vrijdag 13 januari rond 09.30 uur wordt de Neherkade afgesloten tussen de Calandstraat/Slachthuislaan en de Rijswijkseweg.

De afsluiting is nodig om een lek ter hoogte van de 1e Laakdwarsweg te repareren in een belangrijke watertransportleiding van Dunea. De werkzaamheden duren naar verwachting 1,5 week tot 2 weken en worden door Dunea uitgevoerd.

De afsluiting geeft forse hinder. Weggebruikers moeten omleidingen volgen en rekening houden met extra reistijd en drukte.

De levering van drinkwater wordt niet onderbroken en het water kan veilig gebruikt worden.

Houd https://bit.ly/3GuBilu in de gaten voor meer informatie over de afsluiting.

Sociaal

Buurtfeestje Anna Blamanplein

Op vrijdag 6 januari organiseerde Wijkz en Staedion een buurtfeestje op het Anna Blamanplein. Met warme drankjes, spelletjes en wat muziek luidde we het nieuwe jaar in. Het doel was iets gezelligs te bieden waar buurtgenoten samenkomen en elkaar ontmoeten. Ook werd er praktische informatie voor en over de wijk gegeven. De spelletjes waren een groot succes voor jong en oud. Vaders en moeders speelden met hun kinderen samen. Het buurtfeestje was druk bezocht voor de tijd van het jaar. Er waren mooie nieuwe ontmoetingen tussen buurtbewoners. Het evenement werd gesteund door team Transvaal. Het feestje is een mooi begin voor meer positieve acties in de wijk.

Wonen

Wijkschouw schade Oud & Nieuw

Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar gaat de gemeente Den Haag altijd de wijk in. Een team van medewerkers gaat dan op pad om de schade op te nemen na Oud & Nieuw. Voor Transvaal en de Groente- & Fruitmarkt gingen Jeffrey Montanari, Vincent van der Steen (medewerkers Milieu) en Robbert Houdijk (medewerker Welzijn, Jeugd en Participatie) op pad. In vergelijking met voorgaande jaren is er op minder plekken schade in Transvaal en de Groente- & Fruitmarkt. In totaal is er op 14 plekken schade. Zo zijn er prullenbakken opgeblazen en is er brandschade aan de weg, containers en speelplekken. Het is een flinke klus om alles weer schoon heel en veilig te krijgen voor alle bewoners.

Schoonmaakploegen en bewoners maken alles weer schoon en netjes

De schoonmaakploegen hebben lange diensten gemaakt om al het achtergelaten vuurwerk weer netjes op te vegen en op te ruimen. De bewoners die zelf met hun bezem hun straat weer netjes hebben gemaakt helpen ons enorm. Meestal duurt het zo’n vier dagen om alles weer zoals normaal eruit te laten zien. De schade herstellen duurt meestal meerdere weken. Dit is mede afhankelijk van bijvoorbeeld de levering van materialen en de planning en drukte bij aannemers. Het kan ook zo zijn dat na de schouw nog schade is ontstaan of wij hebben iets gemist. U kunt ons dan helpen door schade te melden via:

·      BuitenBeter app

·      Den Haag - Meldingen openbare ruimte

Sociaal

Inloopdag LOKAAL informatiepunt

Op donderdag 22 december organiseerde het informatiepunt aan de Kempstraat 23 een inloopdag. Bewoners en ondernemers werd uitgelegd met welke vragen ze terecht kunnen in het informatiepunt. Dankzij de overburen van Boulangerie & Patisserie Paris waren er ook heerlijke oliebollen en appelflappen voor de bezoekers. Het informatiepunt in het voormalig Rabobank kantoor is sinds 22 december 2022 geopend. In het informatiepunt zitten verschillende organisaties die u gratis kunnen helpen met verschillende zaken. Dit zijn:

In kader

Helpdesk Geldzaken       - Financieel advies

Stichting Barka                - Advies en ondersteuning voor EU arbeidsmigranten

Sociaal Raadslieden        - Juridisch advies

Leer/werkloket               - Advies voor werk en scholing

MKB Den Haag               - Advies voor ondernemers

App services                    - Advies en ondersteuning ondernemers Haagse Markt

Kom gerust langs mocht u vragen hebben.

Sociaal

Fijne feestdagen en een gelukkig 2023

Het Team Transvaal van de gemeente Den Haag wenst u fijne feestdagen en een gelukkig 2023.

Wonen

Samen voor een fijnere, prettigere wijk

Tijdens het wijkoverleg Transvaal werd door zo n 100 bewoners en vertegenwoordigers van wijkorganisaties gesproken over de vier thema’s: overbewoning, afval, handhaving en communicatie. Het overleg werd op 18 oktober georganiseerd door een kerngroep van bewoners, -organisaties, Haagse Beppies, Mandelaplein, Juliana Plaza en de gemeente Den Haag. De bijeenkomst werd enthousiast begeleid door onafhankelijk voorzitter Pierre Heijnen.

Eerst werd per thema een korte toelichting gegeven. Daarna hebben de aanwezigen in twee rondes aan vier thematafels gesprekken gevoerd. De gesprekken aan de tafels hebben veel waardevolle discussies, knelpunten en oplossingen opgeleverd over wat er op korte en langere termijn moet gebeuren in Transvaal. Deze zijn in dit verslag samengevat. In het voorjaar zoeken wij we de bewoners weer op om hen mee te nemen in de verdere ontwikkelingen in Transvaal. Zij zullen hiervoor worden uitgenodigd.

Overbewoning

• Het team van de Haags Pandbrigade heeft extra aandacht voor het Kaapseplein. Zij kijkt naar overbewoning, illegale kamerverhuur en situaties waar de bovenwereld en criminele onderwereld samenkomen (ondermijning).

• 1 maart 2023 start de ‘Wet opkoopbescherming’. Verwachting is dat deze wet het derde kwartaal 2023 in uitvoering gaat.

• Ideeën zijn om anoniem adressen te kunnen melden waar vermoeden is van overbewoning.

Afval

• Bewoners gaven aan ze meer te informeren over acties rond afval van de gemeente en hen hier beter bij te betrekken en met ze samen te werken. Zij kunnen praktisch meedenken over oplossingen.

• Positieve resultaten van pilots rond afval (cameratoezicht Oracs, extra schoonmaakacties buiten werktijden) moeten een vervolg krijgen. Neem bewoners hierin mee.

• Zet communicatie-acties/campagnes in (samen met wijkpartners) om bewoners bewust te maken van het juiste gedrag en regels rond afval. Zoek hierin het persoonlijke contact en communiceer ook in de eigen taal van de bewonersgroepen.

Handhaving

• Door de vele werkzaamheden in Transvaal is de bereikbaarheid slecht. Ook brengt het hulpdiensten in gevaar. Politiek moet hiervoor in actie komen.

• Het is lastig om elkaar aan te spreken over overlastgevende zaken zoals afval, dubbel parkeren, bromfietsers op de stoep, overlast jeugd. Communiceer duidelijk over het gewenste gedrag en de leefregels in Transvaal. Zet winkeliers in, werk samen met het Buurtpreventieteam. Betrek organisaties en scholen en zet rolmodellen en /of ambassadeurs in om het overlastgevend gedrag van jongeren in de wijk aan te pakken. Organiseer een aanbod voor de jeugd in het wijkpark.

• Men uit zorgen over de aanvraag, procedures en controle vergunningen. Parkeervergunningen, invalideplekken en terrasvergunningen komen hierbij aan de orde

• Men ervaart veel overlast van de vele busjes in de wijk (van ondernemers, wegwerkzaamheden). Men vraagt hier intensiever op te handhaven. Een idee is een busjespark te creeren.

Communicatie

• Bewoners moeten makkelijker een melding kunnen doen. Bijvoorbeeld door het verbeteren van meldingenapps en duidelijker te informeren waar en hoe men meldingen kan doen.

• Neem bewoners meer mee in de ontwikkelingen in Transvaal. Informeer ze over de resultaten van acties van de gemeente Den Haag. Betrek bewoners bij het aanpakken van de problematieken in Transvaal.

• Om iedereen in Transvaal te bereiken zoek je bewoners persoonlijk op en communiceer je in de taal van de bewoners. Zet scholen in om ouders en kinderen te bereiken. Dit naast de standaardcommunicatie zoals een website, brief, flyer of poster. Het helpt als gemeentemedewerkers in de wijk bekend zijn en benaderd kunnen worden voor inhoudelijke vragen.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in Transvaal? Kijk op www.transvaaldenhaag.nl en schrijf u in voor de digitale nieuwsbrief van Transvaaldenhaag.nl door een e-mail te sturen naar thijs@comclose.nl

 

Sociaal

Nieuw fonds voor bestrijding armoede

Er zijn in Nederland grote groepen mensen die in armoede leven. Dat kan allerlei oorzaken hebben en heeft grote gevolgen. In de coronacrisis hebben we meer dan ooit gezien om hoeveel mensen dat gaat.

Gelukkig hebben we ook gezien hoeveel mensen zich het lot van anderen aantrekken, voor anderen klaar staan, iets gaan doen. In vervolg op kleinecoronahulp is er daarom nu: Kleine Armoede Hulp. Een fonds voor kleine initiatieven die zich inzetten in de strijd tegen armoede en eenzaamheid. Dit fonds wordt mogelijk gemaakt dankzij vele vermogensfondsen.

Klik hier voor meer informatie over Klein Armoede Hulp.

Wonen

Maak kennis: het LOKAAL informatiepunt

U heeft het ongetwijfeld al gezien: in de Kempstraat 23 is (in het voormalige pand van de Rabobank) is een nieuw informatiepunt geopend. LOKAAL informatiepunt biedt een breed scala aan loketten en dienstverleners voor de bewoners, EU-arbeidsmigranten en ondernemers in de wijk Transvaal.

Op donderdag 22 december heten we u graag welkom om kennis te maken. We organiseren hiervoor een speciale inloopdag voor alle bewoners en ondernemers uit de buurt.

U bent welkom tussen 12:00 en 19:00 uur. Wij zorgen voor een kop koffie of thee (of fris), met een lekkere oliebol en appelflap erbij!

Wij zien u graag op donderdag 22 december bij LOKAAL informatiepunt!

Wonen

Wilt u van uw kerstboom af

Wilt u na de kerstdagen van uw kerstboom af? Dat kan met de inleveractie Verloot je boompje. Hierbij leveren kinderen tot en met 12 jaar kerstbomen in. In ruil voor de kerstbomen krijgen zij lootjes en maken zij kans op mooie prijzen. Bomen kunnen worden ingeleverd op de volgende locaties: 

-       Sirtemastraat

-         Zaanstraat

-         Nassauplein

-         Prins Hendrikplein

-         Oranjeplein 

Helpt u mee om ook dit jaar de andere stadsdelen te verslaan? Ga voor meer informatie over de actie, inleverdata en te winnen prijzen naar www.verlootjeboompje.nl.

Sociaal

Kennismaken met Robbert Houdijk

In het pand van de gemeente aan het Kaapseplein 150 ontmoet ik Robbert Houdijk. Sinds kort werkt hij voor Den Haag als medewerker Welzijn, Jeugd en Participatie. "Zorgen voor een fijne en veilige wijk waar mensen uit Transvaal mee kunnen doen, daar zet ik mij voor in”, zegt Robbert (38 jaar).

Als vader van een gezin met jonge kinderen weet hij als geen ander dat een wijk prettig moet zijn om te wonen, en je het gevoel geven dat je er veilig bent. De wijk moet je de ruimte geven om te kunnen sporten, spelen en ontmoeten. Maar ook de mogelijkheden geven je te ontwikkelen, bijvoorbeeld door het leren van taal. Dat is nodig voor iedereen in Transvaal: gezinnen, mensen die al lang in de wijk wonen en ook de mensen de maar kort in de wijk verblijven. Robbert, “Het bieden van genoeg ruimte voor iedereen is in deze dichtbevolkte wijk is dan ook een grote uitdaging”.

Er is duidelijk enorme behoefte in Transvaal om elkaar te ontmoeten, dat kun je zien aan de drukke parken en pleinen in de wijk. Robbert heeft meer dan 13 jaar ervaring in het stimuleren van sporten en bewegen door kinderen en jongeren in de openbare ruimte , juist op die plekken waar dat niet vanzelfsprekend is zoals in Transvaal. Met deze ervaring hoop ik de mensen in Transvaal nog meer in beweging kan krijgen. “Dan bedoel ik dat niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk doordat mensen meer gaan zorgen voor de buurt, elkaar en zichzelf. Want deze buurt is divers en biedt nog veel kansen.”

Robbert, “Ik zie veel enthousiaste mensen met hart voor de wijk, ondernemers, bewoners en professionals in de wijk. Ik kom graag in contact met hen, want zo kom ik meer te weten wat er speelt in Transvaal. Ook met die mensen zich niet zo snel laten horen. Ik werk onder andere samen met veldwerkers van de welzijnsorganisaties die ook die bewoners spreken die geen Nederlands kunnen.  

Ik nodig mensen uit om hun verhaal, wensen en ideeën voor een betere buurt aan mij te vertellen. Je kunt mij bereiken door een mail te sturen naar robbert.houdijk@denhaag.nl. Kijk ook op transvaaldenhaag.nl waar je mijn gegevens kunt vinden. Of kom langs bij het Kaapseplein 150 voor een kopje koffie en een praatje!

Sport

Stadsdeel Centrum in de sportspotlight!

Elke 2 maanden zet de WSDH (Werkgever Sportclubs Den Haag) een Haags stadsdeel in de spotlight. Dit keer stadsdeel Centrum! In deze editie gaat extra aandacht naar Girls & Streetsport. In dit artikel lees je over de upgrade van playgrounds, komen vrouwelijke buurtsportcoaches aan het woord over sporten voor en door vrouwen en lees je welke evenementen de komende periode op het programma staan in stadsdeel Centrum!

Lees het artikel hier. 

Wonen

Succesvolle handhavingsactie

Ploertendoder, honkbalknuppel en zwaar vuurwerk in beslag genomen tijdens grote controle in Transvaal

Zomaar een greep uit de opbrengsten van de grote integrale Handhavingsactie (IHA) die op vrijdag 11 oktober plaats vond in het levendige en drukke Transvaal. Leefbaarheid en veiligheid staan onder druk in de wijk. De laatste tijd vinden er regelmatig incidenten plaats. Vele partners samen trokken meldingen van bewoners na en ondernamen actie op misstanden in de wijk. Tijdens de actie was er volop aandacht voor het Kaapseplein en de groente- en fruitmarkt. Dit is aangewezen prioritair gebied waarvoor een brede gebiedsaanpak is opgezet.

De gemeente Den Haag werkte tijdens deze IHA samen met de politie, douane, het Openbaar Ministerie, de Rijksbelastingdienst, het HEIT, NVWA, Stedin, HTM en de brandweer om de problemen in het gebied aan te pakken. Medewerkers van de gemeente waren ook aanwezig voor het beantwoorden van vragen van bewoners.

Veel boetes in het openbaar vervoer

De HTM controleurs hadden het druk tijdens deze IHA. Maar liefst 123 zwartrijders ontvingen een proces verbaal en een boete van 55 euro. Eén persoon is aangehouden en overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Een ander stond geregistreerd om DNA af te staan in verband met een lopende strafzaak.

Zwaar vuurwerk gevonden tijdens grote verkeersactie

Het wijkpark is een drukbezochte plek in Transvaal. Hier ontmoeten veel bewoners elkaar en er is druk verkeer. Een prima plek dus voor een grote verkeersactie. De politie controleerde 280 voertuigen. Er werden diverse bekeuringen uitgedeeld voor onder andere defecte verlichting, te gladde banden en het niet dragen van een gordel. Ook werden twee voertuigen in beslag genomen voor rijden zonder rijbewijs. Vijf personen werden aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol of drugs.

In de kofferbak van 1 van de voertuigen trof de politie zwaar vuurwerk aan. Dit is in beslag genomen. Ook werden een ploertendoder (wapenstok) en een honkbalknuppel aangetroffen. Bestuurders van brom- en snorfietsen moesten er ook aan geloven. Op 15 scooters werd een wachten op keuring melding op het kenteken geplaatst. Dit betekent dat het voertuig niet voldoet aan de eisen en opnieuw gekeurd moet worden. In alle gevallen betrof het een te hoge maximale snelheid. Ook werd er een rijverbod uitgedeeld voor rijden zonder rijbewijs.

Het team van gemeentelijke belastingen legde beslag op 16 voortuigen met een totale waarde van 35000 euro. In 7 gevallen kon er meteen betaald worden en 1 voertuig werd weggesleept. De overige 8 zijn in een klem gezet. De eigenaren kunnen op zijn vroegst maandag hun voertuig terugkrijgen. De Rijksbelastingdienst nam 12 voertuigen in beslag waarvan er 5 direct zijn afgevoerd. In totaal waren zij goed voor een openstaande schuld van 388.313 euro waarvan ruim 16.300 direct kon worden geïnd.

Woning gesloten vanwege overbewoning

De Haagse Pandbrigade zette zich met name in op het Kaapseplein en omgeving. Het gebied rond het Kaapseplein is prioritair gebied met een eigen gebiedsaanpak. Er is sprake van veel huurwoningen met hoge huren in relatie tot de kwaliteit van de woningen. De huurbedragen lopen op tot 2200 euro voor een woning van 100 m2. Gevolg hiervan is dat er een informele huurwoningmarkt ontstaat waarin veel mensen samen zo’n huis en de huur gaan delen. Met overbewoning en gevaarlijke situaties tot gevolg. Hiertegen wordt stevig opgetreden. Eén pand is per direct gesloten omdat daar 17 personen verbleven en er sprake was van brandgevaar. De bewoners zochten een ander onderkomen voor de nacht. Er zijn in totaal 17 woningen gecontroleerd. Op 7 adressen was er sprake van onzelfstandige bewoning. In 4 gevallen werd er een bestuurlijke boete opgelegd omdat de eigenaren voor de tweede keer in overtreding zijn. Ook werden er tijdens de controle 2 illegale personen aangetroffen. De Haagse Pandbrigade controleerde ook op rookmelders. Deze zijn vanaf juli 2022 verplicht. Op 12 adressen ontbraken deze. De bewoners ontvingen een waarschuwing.

Melden voor een veilige en leefbare stad Den Haag

Het melden van misstanden draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk. De ervaring is dat overlastgevers en criminelen wegtrekken als ze merken dat bewoners voor hun buurt opkomen. Ze houden niet van die groeiende groep extra ogen en oren. Veel mensen houden zich namelijk heel goed aan de regels en maken zich hard voor hun buurt. Gemeente en politie krijgen steeds vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. Dat is heel goed. Zo kan er gerichter actie ondernomen worden. Dus werk mee en meld!

 • Via een melding openbare ruimte voor onder andere meldingen over ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.
 • Via denhaag.nl/meldingen voor onder meer meldingen over woonoverlast of uitkeringsfraude.
 • Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 - 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 - 7000.
 • Meld vermoedens van misstanden met uitzendwerk bij Inspectie SZW
Wonen

Den Haag wint NK Tegelwippen weer!

Den Haag is weer kampioen NK Tegelwippen en wint de Gouden Tegel. Net als vorig jaar wipte Den Haag de meeste tegels van Nederland: 307.178 tegels maakten plaats voor planten.

In de afgelopen zeven maanden zijn in de 135 deelnemende gemeenten meer dan 2,8 miljoen tegels vervangen voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen. Er is ruim 250.000 m² vergroend. Dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden! Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ zetten bewoners van Den Haag zich gezamenlijk in voor een fijnere leefomgeving en een meer klimaatbestendige toekomst. Den Haag heeft de meeste straatstenen gewipt en is daarmee kampioen!

Eigen buurt groener maken

Van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van opgeknapte parkeerplaatsen tot buurtprojecten. Heel veel mensen staken de handen uit de mouwen. “Den Haag heeft de Gouden Tegel weer gewonnen omdat er ontzettend veel bewoners zijn die zich inzetten voor het groener maken van hun eigen buurt. En Den Haag pakt zoveel mogelijk kansen om ook stenen uit straten en pleinen te halen en groener te maken”, zegt een trotse wethouder Arjen Kapteijns van Duurzaamheid, Energietransitie en Klimaatadaptatie.

Meer informatie over Den Haag en groen: Welkom op hethaagsegroen.nl - Het Haagse Groen

Sociaal

LOKAAL informatiepunt geopend!

Aan de Kempstraat 23 in Transvaal opende burgemeester Jan van Zanen dinsdagavond 1 november het LOKAAL informatiepunt Transvaal. Hier kunnen wijkbewoners, EU-arbeidsmigranten en ondernemers uit de wijk terecht voor al hun vragen over financiën, werk, zorg en gezondheid.

De Helpdesk Geldzaken en de Sociaal Raadslieden van de gemeente Den Haag houden spreekuur in het informatiepunt om bewoners met vragen over geld of juridische zaken te ondersteunen. EU-arbeidsmigranten die vragen hebben over werk of huisvesting kunnen hier terecht bij stichting Barka. Vanuit het informatiepunt werken de veldwerkers die het aanspreekpunt zijn voor EU-arbeidsmigranten in de wijk. Het Leerwerkloket Haaglanden zit op deze locatie voor scholings- en loopbaanadvies. MKB-Den Haag en het leerwerkbedrijf Ap’s Services ondersteunen de ondernemers op de Haagse Markt en geven hen informatie over goed ondernemerschap. Tenslotte worden er speciale spreekuren georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen.

Prioritaire gebieden

Het LOKAAL informatiepunt is een initiatief vanuit het programma ‘aanpak prioritaire gebieden’ van de gemeente Den Haag. Met dit programma heeft de gemeente samen met bewoners en wijkpartners van Transvaal de afgelopen jaren extra ingezet op het aanpakken van de veiligheids- en leefbaarheidsproblematiek op en rond het Kaapseplein. Deze aanpak wordt de komende vier jaar voor heel Transvaal voortgezet. Vanuit het informatiepunt wordt nauw samenwerkt met o.a. stadsdeel centrum, die een dependance heeft op het Kaapseplein 150, The Hage International Centre en wijkpartners zoals Wijkz, Buurthuis Mandelaplein, Servicepunt XL, De Paardenberg en de Bibliotheek Transvaal.

Sociaal

Kanshebbers Haagse Vrijwilligersprijzen

Sinds september lopen de aanmeldingen voor de Haagse Vrijwilligersprijzen. Haagse inwoners hebben hun favoriete vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie kunnen opgeven.

Nu zijn de kanshebbers voor de Haagse Vrijwilligersprijzen 2022 bekend. Op zaterdag 19 november reikt de gemeente de prijzen uit binnen 7 onderwerpen. De winnende vrijwilligers krijgen dan een eretitel, bijzondere oorkonde en een persoonlijk cadeau. 

Kijk wie de kanshebbers zijn. 

Sport

Subsidieregeling Haags Sport Initiatief

Gemeente Den Haag doet een oproep aan Hagenaars en Haagse organisaties om met initiatieven te komen om inwoners in beweging te brengen. Hiervoor is de subsidieregeling ‘Haags Sport Initiatief’ beschikbaar. Op deze manier wil gemeente Den Haag, naast alle eigen programma’s en activiteiten, zoveel mogelijk Hagenaars structureel laten bewegen. 

Op zoek naar initiatieven om Hagenaars in beweging te krijgen

Het Haags Sport Initiatief is een stimuleringsregeling waarmee de stad wordt uitgedaagd om zelf initiatieven te ontwikkelen en uit te voeren om Hagenaars in beweging te brengen en te houden. Na twee jaar van afwezigheid (door de onuitvoerbaarheid van activiteiten tijdens corona) is de regeling nu opnieuw opengesteld. De regeling is aangepast en toegankelijker gemaakt. Zo kunnen naast Hagenaars en non-profit organisatie nu ook profit-organisaties een aanvraag doen. Juist in deze financieel zware tijd voor vele verenigingen en organisaties, is het extra belangrijk om ondersteuning te blijven bieden voor creativiteit die leidt tot meer beweging bij Hagenaars. 

Voor Haagse organisaties (scholen zijn uitgesloten van de regeling) is maximaal 10.000 euro per aanvraag beschikbaar, voor particulieren ligt dit bedrag op 5.000 euro. Er is in totaal 200.000 euro beschikbaar in 2022. 

Klik hier voor meer informatie.

Wonen

Wijkoverleg Transvaal

Dinsdag 18 oktober kwamen bewoners (- organisaties) en wijkorganisaties uit Transvaal in Juliana Plaza bij elkaar. Tijdens dit wijkoverleg werd men bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in Transvaal op het gebied van overbewoning, afval, handhaving en communicatie. Ook ging men in groepen in gesprek om samen acties op te pakken rond deze onderwerpen. Het verslag van deze avond verschijnt binnenkort op deze website.

Samen werken aan fijner en prettiger leven in Transvaal!

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in Transvaal? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief van Transvaaldenhaag.nl door een mailtje te sturen naar thijs@comclose.nl.

Foto's: Henriëtte Guest

Sociaal

Fiets mee met Haagse Fietslichtjesparade

Fiets je donderdag 3 november 2022 mee met de tweede Haagse Fietslichtjesparade? Een gezellige fietstocht door het donker, dus pimp je fiets met zoveel mogelijk mooie verlichting!

Versier je fiets met brandende, knipperende en gekleurde lampjes en stap op de fiets voor dit gezellige, gratis Haagse fietsevent. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen en meedoen is gratis.

Programma Fietslichtjesparade

Vanaf 17.00 uur verzamelen we met alle verlichte fietsen bij Den Haag Fietst! Service & Info aan de Wagenstraat 185a. Heb je nog wat hulp of inspiratie nodig voor het versieren van de fiets? Van 16:00 tot 18:00 uur kun je nog meedoen aan de gratis workshops ‘Pimp Your Bike’.

Om 18.00 uur vertrekt de fietslichtjesparade met live muziek vanaf de Wagenstraat naar het centrum. De route voert onder andere langs de Hofvijver en over de Lange Voorhout. Voor Paleis Noordeinde is er een stop voor een kop warme chocolademelk, dus neem je eigen beker mee.

Na ruim een uur eindigt de tocht weer bij de Wagenstraat. Daar is de prijsuitreiking. Een professionele jury, onder leiding van een aantal Haagse fietsprominenten, bepaalt wie de prijs wint voor de fraaist verlichte fiets: een nieuwe fiets! Om 20.00 uur is het spektakel afgelopen.

Fiets met licht!

Met de Haagse fietslichtjesparade hopen de Haagse Fietsburgemeesters veel mensen op de fiets te krijgen om te genieten van het samen licht brengen in donkere tijden. Daarnaast is er zo aandacht voor goede verlichting in de wintermaanden.

Nog meer workshops en tutorials

Dit jaar zijn er speciale workshops en tutorials ontwikkeld voor scholen en groepen, die vanaf vandaag in de klas en -in de herfstvakantie- in diverse buurtcentra te doen zijn. Er is bijvoorbeeld een workshop waarin kinderen leren hoe ze fietslampjes kunnen laten branden door een windmolentje op hun fiets te plaatsen!

Bekijk hier hoe je je fiets kunt pimpen!

De Tweede Haagse Fietslichtjesparade wordt georganiseerd door Marcel Kleizen, Patty Broese van Groenou, Michiel van Zuijlen, de Gemeente Den Haag in samenwerking met Pépé Den Haag, Den Haag Fietst! en de Haagse Fietsburgemeesters en hun Kettingcast.

Klik hier voor meer informatie.

Wonen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Binnenkort verschijnt de eerste editie van de digitale nieuwsbrief transvaaldenhaag.nl.

Eén keer in de twee weken houden we je op die manier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en activiteiten in Transvaal.

Wil je die nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan snel in door een mailtje te sturen naar info@comclose.nl

Wonen

Wijkwerkplaats 24 oktober tramlijn 6/12

Woensdag 24 oktober 2022 van 16:00 – 20:00 uur (Vrije inloop), Transvaal Bibliotheek.

Op de vorige wijkwerkplaats van 29 juni en online via de website werkaandewijk.nl hebben we het schetsontwerp gepresenteerd aan bewoners en ondernemers. De reacties hierop hebben we verwerkt in het ontwerp.

Het ontwerp is nu bijna klaar. Wij laten het ontwerp zien, vertellen wat er met de reacties is gedaan en vragen u om met ons mee te praten hoe we het ontwerp kunnen afmaken. U kunt langs komen tussen 16:00 en 20:00 in de Bibliotheek Transvaal.

In de bijlage vindt u de flyer met meer informatie over het project en de plannen.

Details:

 • Locatie: Bibliotheek Transvaal, Hobbemaplein 30
 • Tijd: 16:00 – 20:00 uur (vrije inloop)
 • Datum: 24 oktober 2022

Neem contact op voor meer informatie

Heeft u vragen en/of opmerkingen, neem dan contact op met Jessica de Vries, omgevingsmanager van de gemeente Den Haag.

E-mail: projectbureau-nrr@denhaag.nl. Of bel met 06 25772720

(op werkdagen bereikbaar van 08:30 – 17:00 uur).

Sociaal

Samen voor een betere buurt

Transvaal: Samen voor een betere buurt

Gezondheid

GRATIS UW GEZONDHEID LATEN CHECKEN

Zaterdag 15 oktober organiseert Sportief Plus samen met Juliana Plaza een Vitaliteitsdag.

Bij een Vitaliteitsdag krijgen senioren inzicht in hun gezondheid en kunnen zij in gesprek met vele lokale partners. Op deze informatieve, actieve en gezellige dag kunnen de senioren een gezondheidscheck laten doen (met onder andere testen voor de bloeddruk, cholesterol, BMI en balans en conditie), meedoen aan activiteiten en informatie ophalen over het aanbod in de buurt. Ook zorgt de Vitaliteitsdag ervoor dat mensen elkaar ontmoeten en nieuwe sociale contacten kunnen opdoen. En geeft deze dag een boost aan de lokale samenwerking tussen partners.

Wilt u meer informatie of wilt u aanmelden? Dan kunt u kijken op www.vitaliteitsdagenhaaglanden.nl.

Duurzaamheid

Actie schone buurt

Zet het in je agenda: vanaf 17 september organiseert de gemeente Den Haag de tweede Actie Schone Buurt van 2022! Een week lang haal je eenvoudig opschoonmaterialen zoals een afvalknijper op bij een van de uitleenpunten in de stad. Alle beetjes helpen! Grootser aanpakken? Sluit je aan bij een speciale opschoonactiviteit! Lees meer op de website

https://schoondoenwegewoon.nl/nieuws/actie-schone-buurt-17-t-m-23-september-2022/

Sociaal

Haagse jongeren met een mening gezocht!

Een kamer vinden heel lastig? Te weinig hangplekken? Veel zwerfafval op straat? Vind je hier iets van en wil je hierover meedenken? Laat je mening horen tijdens het Jongerenstadslab op woensdag 28 september met het thema: Jongerenraad 070. Deze op te richten jongerenraad denkt en beslist mee over keuzes die we als gemeente de komende tijd gaan maken. Samen met jullie gaat de gemeente deze raad inrichten. Daarvoor hebben wij jullie nodig!

Ben je tussen de 15 en 23 jaar, kom je uit Den Haag, en wil je met ons meedenken over de oprichting van de Jongerenraad 070? Doe mee en meld je aan via www.jongerenstadslab.nl. We zien jou en je vrienden graag op woensdag 28 september van 17.30 - 19.30 uur in De Haagse Lobby (bibliotheek Stadhuis). Gratis pizza en drankjes staan voor je klaar.

Sport

Stadsspelen op 17 & 18 september

Het is weer zover! Samen bewegen, sporten, dansen en genieten tijdens de Stadsspelen in en rondom Sportcampus Zuiderpark. In het weekend van 17 & 18 september kan iedereen uit Den Haag, van jong tot oud, meedoen aan sport- en beweegactiviteiten. Ook zijn er foodstands en is er live muziek.

Wat kan je allemaal doen tijdens de Stadsspelen?

Heel veel! Er zijn activiteiten voor jong tot oud, voor mensen met en zonder beperking. Probeer alle sporten uit of kom gewoon voor de gezelligheid naar de Sportcampus in het Zuiderpark:

 • Probeer gratis sporten zoals honkbal, beachvolleybal, skateboarden, rolstoelbasketbal, turnen, vechtsporten, pannavoetbal en AirBadminton;
 • Neem een kijkje in de indrukwekkende Sportcampus en doe mee met al het sportaanbod;
 • Ervaren sporters en dansers geven demonstraties en clinics, er is een fietsplein, de topsporthal is omgetoverd in een vechtsport arena, ADO Den Haag is aanwezig, er is een kidscorner en nog heel veel meer!;
 • Ervaar hoe het is om te sporten met een beperking want sport is voor iedereen;
 • Ontdek hoe gezond en fit jij bent door mee te doen aan een fittest;
 • Wil je ook na de Stadsspelen blijven sporten? Ontdek het sportaanbod van alle sportverenigingen die er zijn;
 • Geniet van de live optredens op het podium;
 • En geniet van heerlijk eten en drinken op het foodcourt.

Kortom; er is echt genoeg te doen! Kom gezellig met familie, vrienden en buren naar dit tweedaagse sport- en beweegfestival in het Zuiderpark. 

Alle activiteiten en het programma zijn te vinden op www.stadsspelendenhaag.nl 

Of houd de social mediakanalen, Facebook en Instagram, in de gaten voor het programma.  

Cultuur

Open avond Topaze

In het kader van het Uitfestival Den Haag en de start van het nieuwe culturele seizoen was de werkplaats van Topaze vrijdag avond 02-09-2022 open om een kijkje achter de schermen te nemen, een zeefdruk of spetterpainting te maken en te zien wat er zoal bij Topaze gebeurt.

In de toekomst zal vaker een open avond worden georganiseerd.

Foto's: www.topaze.net

Sociaal

Meld uw favoriete vrijwilliger aan

Op zaterdag 19 november aanstaande reikt gemeente Den Haag de jaarlijkse Haagse Vrijwilligersprijzen uit. Kent u iemand of een organisatie die zich actief inzet voor mensen in de buurt, een schone wijk of andere vrijwilligerswerk. Meld uw favoriete vrijwilliger dan nu aan. Dat kan tot en met zondag 25 september via haagsevrijwilligersprijzen.nl. De jury bestaat uit winnaars van afgelopen jaar. Zij maken een keuze uit alle aanmeldingen en beslissen wie de zeven winnaars dit jaar worden.  

Wethouder Kavita Parbhudayal: “Vrijwilligerswerk is veelzijdig en heel belangrijk in onze stad. Veel Hagenaars doen al vrijwilligerswerk. Als hulp bij de dierenambulance, met zieke ouderen, het opruimen van het strand, klaarmaken van pakketten bij de Voedselbanken of als bestuurslid voor een stichting. Met deze eervolle prijs zetten we de vrijwilligers van onze stad ieder jaar in het zonnetje.”  

Onderdelen

Er worden zeven verschillende vrijwilligersprijzen uitgereikt.

 1. Sport
 2. Zorg & Welzijn,
 3. Buurt & Omgeving,
 4. Cultuur,
 5. Ontwikkeling & Jeugd.

Aanmelden 

Meld uw favoriete vrijwilliger aan via www.haagsevrijwilligersprijzen.nl. U kunt kiezen voor een persoon, voor een team en/of voor een organisatie. Per onderdeel worden er in oktober drie kanshebbers bekendgemaakt. Uit deze drie wordt door de jury één winnaar gekozen. De uitreiking is dit jaar op zaterdag 19 november 2022 in Amare Studio. De winnende vrijwilligers krijgen dan een eretitel, bijzondere oorkonde en persoonlijk cadeau.  

 Haagse Vrijwilligersprijzen 2022 - YouTube

Cultuur

Binnenkijken in bijzondere gebouwen

Heeft u altijd al een keer een bijzonder monumentaal gebouw in Den Haag willen bezoeken? Of door de prachtige verborgen, groene hofjes willen wandelen? Dit kan tijdens de Open Monumentendag in Den Haag op zaterdag 10 en zondag 11 september. Door de hele stad kunt u een rondleiding krijgen in verschillende bijzondere gebouwen en plekken. Er zijn 80 monumentale gebouwen geopend voor bezoekers.

Kinderworkshop, fietsen en varen

Tijdens het weekend is er ook een kinderworkshop op De Plaats (Jules Kinderatelier) waar je ideeën voor daktuintjes kunt knutselen. Verder zijn er rondritten met historische trams, een fietstocht en kunt u de mooie plekjes ook vanaf de boot bekijken. 

Bekijk historische gebouwen vanuit huis

De afdeling Monumentenzorg en Welstand heeft van meer dan 60 monumenten 360° foto’s laten maken. U kunt nu dus ook vanaf uw bank of luie stoel manier binnenkijken bij bijzondere gebouwen. Ga naar dutchvrviewer.com

Ga voor aanmelden voor rondleidingen en activiteiten naar: home | Den Haag (monumentenzorgdenhaag.nl)

Wonen

Muurschildering onthuld Joubertplantsoen

Aan het Joubertplantsoen, onthulde kunstenaar Nadia van Luijk vrijdag 26 augustus op feestelijke wijze haar muurschildering. De muurschildering is onderdeel van het project ‘Mauritshuis Murals/Muâhtjes’ voor het 200-jarig jubileum van het Mauritshuis. Staedion stelde de gevel van het woningcomplex beschikbaar. Het was een gezellige buurtfeest voor jong en oud. 

Door haar 200-jarig jubileum werkt Mauritshuis samen met Staedion. Staedion stelt de gevels van woningcomplexen beschikbaar voor vier muurschilderingen, ook wel ´murals´ genoemd. De eerste gevel met een Mauritshuis Mural werd eind juli onthuld aan de Vrederustlaan en deze tweede gevel werd op 26 augustus samen met buurtbewoners feestelijk onthuld. 

Bewoners en kinderen kozen de muurschildering

De mural, Taste my culture van Nadia van Luijk werd in juli door bewoners van het Transvaalkwartier uitgekozen in een wedstrijd die het Mauritshuis en hoofdpartner Nationale-Nederlanden organiseerden. De kinderen in de wijk gingen huis aan huis om reacties op te halen van de bewoners. De kleurrijke muurschildering staat symbool voor de smeltkroes van culturen in de Transvaalwijk en is geïnspireerd op het schilderij Vaas met bloemen van Jan Davidsz de Heem. 

Symbool voor rijkdom aan culturen    

Kunstenaar Nadia van Luijk liet zich inspireren door het schilderij Vaas met bloemen van Jan Davidsz de Heem (uit 1670) uit de collectie van het Mauritshuis. Zij zegt over haar creatie: “Je ziet een spuitbus van glas gevuld met wortels en water. Hieruit spuit een kleurrijke explosie van bloemen, groenten, fruit, lekkernijen en vlinders uit allerlei mooie culturen. Het water en de wortels staan symbool voor dezelfde bron waaruit alle culturen zijn ontstaan. Deze ‘food explosie’ staat voor de rijkdom die iedere cultuur heeft in unieke smaken die samenkomen in de wijk Transvaal. En natuurlijk refereert al dit eten aan de Haagse Markt en de buurtwinkels waar die ingrediënten te vinden zijn.”

Kunst in de wijk

Martine Gosselink, directeur Mauritshuis: “Nadia’s ingrediënten zijn net zo internationaal als die op onze 17de-eeuwse schilderijen. Alleen nu van onze tijd, zoals je ze op de Haagse Markt kunt vinden. Een feest voor het oog”. Vanuit Staedion is Latifa Elousrouti, bewonersconsulent, nauw betrokken bij de tot standkoming van de mural en het buurtfeest: “Met deze mural brengen we de kunst in de wijk. Daarom werken we samen met het Mauritshuis, want door kunst dichter bij onze huurders te brengen, leveren wij hiermee ook een bijdrage aan de leefbaarheid in de wijk. Het is een pareltje voor de buurt!”

Twee murals in september en oktober  

In haar jubileumjaar breekt het Mauritshuis de muren van het museum open en brengt het de kunst naar buiten. Enkele, bekende street artists uit binnen- en buitenland laten zich inspireren door de schilderijen uit de collectie en maken hier levensgrote muurschilderingen van. Op verschillende muren in Den Haag, dag en nacht voor iedereen te zien. In mei werd in de Haagse Lonnekerstraat de eerste muurschildering van 272 m2 onthuld van Collin van der Sluijs & Super A (Nederland), in juli volgde Julien de Casabianca (Frankrijk) met een schildering van 75 m2 in Bouwlust en Vrederust. Street art-kunstenaars GLEO uit Colombia en Nina Valkhoff uit Nederland volgen in september en oktober. 

Mauritshuis Murals/Muâhtjes is een project in samenwerking met Nationale-Nederlanden, The Hague Street Art, Gemeente Den Haag en woningcorporatie Staedion. 

Bron: Staedion.nl

Wonen

Alles voor een schone stoep

Dagelijks zetten medewerkers van de gemeente Den Haag zich in om uw stad schoon te houden. Veel bewoners en ondernemers houden hun stoep netjes en schoon. Toch ligt er vaak genoeg nog zwerfval op straat of staat er afval naast de ondergrondse containers. De gemeente Den Haag organiseert daarom het hele jaar door extra acties zodat we blijven werken aan een schone stad.

Acties bij u in de wijk

In de Bothastraat in Transvaal wordt vanaf 5 september tot eind november tijdelijk een ondergrondse afvalcontainer (Orac) verwijderd. In deze straat staan meerdere containers. Een van deze containers is vaak niet vol. Maar mensen zetten er toch afval naast. De Haagse Milieu Service (HMS) krijgt dan geen signaal om de containers te legen, want ze zijn niet vol. We gaan één container tijdelijk weghalen. Zo hopen we dat er meer afval in de andere containers gaat. De HMS krijgt dan vaker een bericht dat de containers vol zijn. De plek wordt dan schoner, netter en veiliger. Dit plan wordt in meerdere straten in Den Haag uitgevoerd.

 Jongeren maken in het weekend schoon

De gemeente werkt sinds augustus dit jaar samen met Ap’s Services, het bedrijf van de lokale ondernemer Appie el Massaoudi, met jongeren uit de wijk. Zes maanden lang maken vier jongeren in het weekend het gebied tussen de Haagse markt en het Kaapseplein schoon. Ze halen groot afval op en de vuilniszakken naast containers. Ook ruimen ze zwerfafval rond de ondergrondse containers (orac’s) op. Dit doen ze elke zaterdag én zondag van 12.00 tot 21.00 uur. Na een half jaar wordt gekeken of deze actie ‘Schoon Transvaal’ effect heeft. Er wordt dan besloten of de actie verder gaat of wordt uitgebreid.

 Ook door extra inzet van HMS willen we blijven werken aan het schoonhouden van Transvaal.

Doe mee met de opruimdag in Transvaal

Heeft u spullen waar u vanaf wilt? Lever ze dan op dinsdag 27 september gratis in tijdens de opruimdag in de Joubertstraat. Dit kan tussen 17.00 uur en 20.00 uur. Denk aan: meubels, elektrische apparaten, spullen voor de kringloop of klein chemisch afval.

Spullen die nog te gebruiken zijn, gaan naar de kringloop en grofvuil wordt netjes afgevoerd.

Kijk hier voor meer info.

Zelf actief meedoen uw straat schoon te houden?

-         Vraag een afvalknijper aan om uw stoep schoon te houden.

-         Adopteer een afvalcontainer. U houdt dan de plek rond een container in uw buurt schoon. U krijgt ook een sleutel zodat u de container open kunt maken als die verstopt is.

-         Begin zélf een opruimactie in uw buurt. Kijk op www.haagsehanden.nl voor ideeën en inspiratie.

Meer informatie over wat u kunt doen om de buurt schoon te houden vindt u op: Den Haag - Zorgen voor een schone buurt

Cultuur

Gratis concert voor Transvaal op 11-09

Geniet in eigen wijk van klassieke klanken! Het Residentie Orkest Den Haag speelt in JulianaPlaza speciaal voor alle inwoners van Transvaal. Het concert is gratis, aanmelden doe je door een email te sturen naar info@julianaplaza.nl. Er zijn maximaal 4 kaarten beschikbaar per persoon.

Programma:

14:30 – 15:00 inloop genodigden

15:00 – 16:00 concert voor Transvaal

16:00 – 17:00 hapje en drankje

Locatie: Juliana Plaza

Adres: Schalk Burgerstraat 217, 2572 TV, Den Haag

Wonen

Uw mening over betaald parkeren

Uw mening telt!

De parkeertijden in Transvaal zijn sinds januari 2019 niet meer veranderd.

Bent u tevreden hierover? En wilt u op niet marktdagen (dinsdag, donderdag en zondag) ook betaald parkeren? De gemeente wil graag uw mening weten.

Vul de vragenlijst in.

U heeft een vragenlijst ontvangen voor het evalueren van de parkeertijden in Transvaal, via de gemeentelijke post.

Alle antwoorden worden verzameld en onderzocht. Zo wordt het voor de gemeente duidelijk wat de wensen zijn. Heeft u vragen of opmerkingen dan kunt u mailen naar parkeertijdenschilderswijk@denhaag.nl

Tip: wilt u op de hoogte gehouden worden van de uitkomst? Vul uw e-mailadres in op de vragenlijst of stuur een e-mail naar parkeertijdentransvaal@denaag.nl

 

 

Wonen

Jongeren helpen bij aanpak afvaloverlast

Zwerfafval, vuilniszakken naast containers en matrassen en bankstellen die op straat zijn gedumpt: de grote hoeveelheid afval in Transvaal zorgt voor een onprettige leefomgeving voor bewoners. De gemeente Den Haag is daarom samen met Ap’s Services de pilot ‘Schoon Transvaal’ gestart.

Vier jongeren uit de wijk gaan in het weekend helpen bij het schoonhouden van een gebied tussen de Haagse Markt en het Kaapseplein. Hierdoor vermindert niet alleen het afvalprobleem in deze wijk, maar wordt deze jongeren ook perspectief op een studie of baan geboden.

De pilot is een aanvulling op de inzet van het Haags Veegbedrijf en de Haagse Milieu Services. De gemeente kiest bewust voor een aanpak met een ondernemer uit de wijk die in het weekend aanwezig is. Ap’s Services gaat het komende half jaar elke zaterdag én zondag van 12.00 tot 21.00 uur aan de slag met het weghalen van groot afval, vuilniszakken naast containers en het opruimen van zwerfafval rondom de ORAC’s in dit gebied. Ook volle afvalbakken worden geleegd. Na een half jaar worden de resultaten van de pilot geëvalueerd.

Sociaal

Haags Ontmoeten voor ouderen

Wilt u graag andere mensen ontmoeten? Met hen koffie drinken en een activiteit doen? Maakt u zich zorgen over uw ouder of buurvrouw en hierover eens in gesprek willen?

Kom dan eens langs bij een van de locaties van Haags Ontmoeten.

Haags Ontmoeten is een plek in de wijk waar alle ouderen en hun mantelzorgers vrij binnen kunnen lopen. Het is een plek om te ontmoeten, ervaringen te delen en te ontspannen. U kunt er samen iets drinken en/of meedoen aan allerlei activiteiten. Heeft u behoefte aan informatie of advies? Ook dan kunt u bij Haags Ontmoeten terecht.

Meer weten over Haags Ontmoeten? Bekijk hier dan de website.

Groen

Extra groen voor Transvaal

Er is 100.000 euro gereserveerd om in de Haagse wijk Transvaal extra bomen te planten. Het besluit volgt naar aanleiding van een aangenomen motie van de Haagse PvdA. De bomen worden deze winter geplaatst, waar precies wordt nog bepaald.

De gemeente Den Haag heeft daarnaast in kaart gebracht waar mogelijkheden zijn voor groen in Transvaal. De uitgevoerde studie laat zien dat hier voldoende kansen voor zijn. Een voorbeeld is het Paul Krugerplein. Op deze plek is in 2024/2025 de vervanging van het tramsysteem gepland. Hier bestaat de kans om het plein gelijktijdig flink te vergroenen. De verschillende opties uit de studie moeten wel nog verder worden uitgewerkt.

Wethouder Hilbert Bredemeijer: ‘‘Juist in de meer versteende wijken is het belangrijk dat we werken aan vergroening. Dit komt de leefbaarheid ten goede, zorgt voor verkoeling en geeft de wijk een fijnere aanblik. De uitgevoerde studie laat in ieder geval zien dat er volop kansen zijn in Transvaal. De komende tijd blijven we ons daarom inzetten voor verdere vergroening van deze wijk.’’ 

Bron: Denhaag.nl

Cultuur

Kinderen gratis naar Zuiderparktheater

Vanaf maandag 11 juli t/m donderdag 18 augustus 2022

Voor het ultieme vakantiegevoel is er zes weken lang op dinsdag, woensdag en donderdag gedurende de hele zomervakantie een steeds wisselend gratis programma in het Zuiderparktheater. Samen spelen, sporten, optreden, luieren, knutselen, dansen en nog veel meer. 

De ‘je-ziet-ter-plekke-wat-er-te-doen-is’ dagplanning is laagdrempelig, relaxt en uitnodigend voor alle leeftijden. Ga samen een rondje in de Relaxerette een waar reuzenrad van chille hangmatten. Leer schilderen van Akin, sport met Dennis, leer TikTokken met Amel, freerunning met Anotneal of doe wekelijks mee met de muziekworkshops. 

Het terrein tovert om tot een festivalterrein met kinderknutseltuin, koffiebar, parkbieb, voorstellingen en onverwachte optredens. Op de dinsdagen sluiten we af met een knotsgekke kinderdisco, op woensdagen lunchen we uitgebreid samen en is er een kindervoorstelling. Elke donderdag eindigen we met live muziek!

Kijk voor meer informatie op de website van het Zuiderparktheater.

Bron: Zuiderparktheater.nl

Wonen

Loosduinseweg: nieuw asfalt

De Loosduinseweg krijgt nieuw asfalt tussen de Noord-West Buitensingel en de Regentesselaan. Het gaat alleen om de weghelft richting Loosduinen. Het werk gebeurt in 2 delen tussen 16 en 26 juli 2022. De einddatum kan nog veranderen.

Het asfalt van de Loosduinseweg is in slechte staat. Daarom voert de gemeente dit onderhoud uit. Om overlast te verminderen gebeurt het werk zo veel mogelijk in de avond en nacht.

Wat gaat er gebeuren?

 • De aannemer verwijdert het oude asfalt.
 • De rijbaan krijgt nieuw asfalt. Hierin komen meetpunten die meten hoeveel auto’s voor het verkeerslicht staan.
 • Het asfalt krijgt witte lijnen.

Planning

Het werk gebeurt in 2 delen:

 • Deel 1: vanaf zaterdag 16 juli 18.00 uur tot dinsdag 19 juli 6.00 uur.
 • Deel 2: vanaf zaterdag 23 juli 18.00 uur tot dinsdag 26 juli 6.00 uur.
 • Als dat nodig is, zijn er ook nog werkzaamheden van zaterdagavond 29 juli tot dinsdagochtend 2 augustus.

Bereikbaarheid

Tijdens het werk is de Loosduinseweg dicht vanaf de Noord-West Buitensingel tot de Regentesselaan. Het gaat alleen om de weghelft richting Loosduinen. De weg is afgesloten als doorgaande route voor de hulpdiensten. De trambaan is wel beschikbaar voor hulpdiensten. In geval van nood zijn woningen en bedrijven bereikbaar via de rijbaan of via het fietspad.

Omleidingen autoverkeer

Autoverkeer rijdt om via de Noord-West Buitensingel, Groot Hertoginnelaan en Valkenboslaan. Voor fietsers en openbaar vervoer zijn er geen omleidingen.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar het Ingenieursbureau Den Haag via GOW@denhaag.nl. U kunt ook bellen of een e-mail sturen naar de gemeente. Geef aan dat het gaat om het werk aan de Loosduinseweg.

Klik hier voor meer informatie (bijvoorbeeld de visual van de omleidingsroute) op de website van de gemeente Den Haag.

Bron: DenHaag.nl

Sport

Maak kennis met zomerprogramma 070

Dicht bij huis leuke dingen doen deze zomer? Dat kan bij het Zomerprogramma in Den Haag!

Zes weken lang (9 juli t/m 21 augustus 2022) zijn er activiteiten in de wijk. Het Zomerprogramma is voor iedereen van 4 tot en met 16 jaar.

In iedere wijk is wat te doen op het gebied van sport, cultuur en bijscholing. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar de kans te geven aan activiteiten deel te kunnen nemen. En te zorgen dat ze plezier hebben bij activiteiten die hun wereld vergroten en waarbij ze (nieuwe) leeftijdsgenoten ontmoeten.

Er zijn vakantiestraten, workshops, cursussen streetsports en veel meer. Het Zomerprogramma wordt georganiseerd door de gemeente Den Haag samen met welzijns- en jongerenorganisaties, scholen, cultuurinstellingen en sportverenigingen. En is bedacht met jongeren.

Meer informatie? Bekijk hier de website.

Sport

Kwiek beweegroutes in Transvaal

Dinsdagmiddag 5 juli werden voor de deur bij buurthuis Mandelaplein twee Kwiek Beweegroutes in Transvaal feestelijk geopend.

De afgelopen maanden is hard gewerkt om twee beweegroutes aan te leggen in Transvaal-Noord en Transvaal-Zuid. Een Kwiek-beweegroute is een wandelroute van ongeveer 1,5 km door de wijk, waarbij je onderweg verschillende oefeningen moet uitvoeren. De route wordt aangegeven met behulp van oranje-witte pijltjes en de bijbehorende oefeningen met behulp van een stoeptegel.

Benieuwd geworden? Neem dan eens een kijkje bij buurthuis Bario (het vertrekpunt van de beweegroute door Transvaal-Noord) of buurthuis Mandelaplein (het vertrekpunt van de beweegroute door Transvaal-Zuid).

 

Zoom