Nieuws uit Transvaal

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Duurzaamheid

Actie schone buurt

Zet het in je agenda: vanaf 17 september organiseert de gemeente Den Haag de tweede Actie Schone Buurt van 2022! Een week lang haal je eenvoudig opschoonmaterialen zoals een afvalknijper op bij een van de uitleenpunten in de stad. Alle beetjes helpen! Grootser aanpakken? Sluit je aan bij een speciale opschoonactiviteit! Lees meer op de website

https://schoondoenwegewoon.nl/nieuws/actie-schone-buurt-17-t-m-23-september-2022/

Sociaal

Haagse jongeren met een mening gezocht!

Een kamer vinden heel lastig? Te weinig hangplekken? Veel zwerfafval op straat? Vind je hier iets van en wil je hierover meedenken? Laat je mening horen tijdens het Jongerenstadslab op woensdag 28 september met het thema: Jongerenraad 070. Deze op te richten jongerenraad denkt en beslist mee over keuzes die we als gemeente de komende tijd gaan maken. Samen met jullie gaat de gemeente deze raad inrichten. Daarvoor hebben wij jullie nodig!

Ben je tussen de 15 en 23 jaar, kom je uit Den Haag, en wil je met ons meedenken over de oprichting van de Jongerenraad 070? Doe mee en meld je aan via www.jongerenstadslab.nl. We zien jou en je vrienden graag op woensdag 28 september van 17.30 - 19.30 uur in De Haagse Lobby (bibliotheek Stadhuis). Gratis pizza en drankjes staan voor je klaar.

Sport

Stadsspelen op 17 & 18 september

Het is weer zover! Samen bewegen, sporten, dansen en genieten tijdens de Stadsspelen in en rondom Sportcampus Zuiderpark. In het weekend van 17 & 18 september kan iedereen uit Den Haag, van jong tot oud, meedoen aan sport- en beweegactiviteiten. Ook zijn er foodstands en is er live muziek.

Wat kan je allemaal doen tijdens de Stadsspelen?

Heel veel! Er zijn activiteiten voor jong tot oud, voor mensen met en zonder beperking. Probeer alle sporten uit of kom gewoon voor de gezelligheid naar de Sportcampus in het Zuiderpark:

 • Probeer gratis sporten zoals honkbal, beachvolleybal, skateboarden, rolstoelbasketbal, turnen, vechtsporten, pannavoetbal en AirBadminton;
 • Neem een kijkje in de indrukwekkende Sportcampus en doe mee met al het sportaanbod;
 • Ervaren sporters en dansers geven demonstraties en clinics, er is een fietsplein, de topsporthal is omgetoverd in een vechtsport arena, ADO Den Haag is aanwezig, er is een kidscorner en nog heel veel meer!;
 • Ervaar hoe het is om te sporten met een beperking want sport is voor iedereen;
 • Ontdek hoe gezond en fit jij bent door mee te doen aan een fittest;
 • Wil je ook na de Stadsspelen blijven sporten? Ontdek het sportaanbod van alle sportverenigingen die er zijn;
 • Geniet van de live optredens op het podium;
 • En geniet van heerlijk eten en drinken op het foodcourt.

Kortom; er is echt genoeg te doen! Kom gezellig met familie, vrienden en buren naar dit tweedaagse sport- en beweegfestival in het Zuiderpark. 

Alle activiteiten en het programma zijn te vinden op www.stadsspelendenhaag.nl 

Of houd de social mediakanalen, Facebook en Instagram, in de gaten voor het programma.  

Cultuur

Open avond Topaze

In het kader van het Uitfestival Den Haag en de start van het nieuwe culturele seizoen was de werkplaats van Topaze vrijdag avond 02-09-2022 open om een kijkje achter de schermen te nemen, een zeefdruk of spetterpainting te maken en te zien wat er zoal bij Topaze gebeurt.

In de toekomst zal vaker een open avond worden georganiseerd.

Foto's: www.topaze.net

Sociaal

Meld uw favoriete vrijwilliger aan

Op zaterdag 19 november aanstaande reikt gemeente Den Haag de jaarlijkse Haagse Vrijwilligersprijzen uit. Kent u iemand of een organisatie die zich actief inzet voor mensen in de buurt, een schone wijk of andere vrijwilligerswerk. Meld uw favoriete vrijwilliger dan nu aan. Dat kan tot en met zondag 25 september via haagsevrijwilligersprijzen.nl. De jury bestaat uit winnaars van afgelopen jaar. Zij maken een keuze uit alle aanmeldingen en beslissen wie de zeven winnaars dit jaar worden.  

Wethouder Kavita Parbhudayal: “Vrijwilligerswerk is veelzijdig en heel belangrijk in onze stad. Veel Hagenaars doen al vrijwilligerswerk. Als hulp bij de dierenambulance, met zieke ouderen, het opruimen van het strand, klaarmaken van pakketten bij de Voedselbanken of als bestuurslid voor een stichting. Met deze eervolle prijs zetten we de vrijwilligers van onze stad ieder jaar in het zonnetje.”  

Onderdelen

Er worden zeven verschillende vrijwilligersprijzen uitgereikt.

 1. Sport
 2. Zorg & Welzijn,
 3. Buurt & Omgeving,
 4. Cultuur,
 5. Ontwikkeling & Jeugd.

Aanmelden 

Meld uw favoriete vrijwilliger aan via www.haagsevrijwilligersprijzen.nl. U kunt kiezen voor een persoon, voor een team en/of voor een organisatie. Per onderdeel worden er in oktober drie kanshebbers bekendgemaakt. Uit deze drie wordt door de jury één winnaar gekozen. De uitreiking is dit jaar op zaterdag 19 november 2022 in Amare Studio. De winnende vrijwilligers krijgen dan een eretitel, bijzondere oorkonde en persoonlijk cadeau.  

 Haagse Vrijwilligersprijzen 2022 - YouTube

Cultuur

Binnenkijken in bijzondere gebouwen

Heeft u altijd al een keer een bijzonder monumentaal gebouw in Den Haag willen bezoeken? Of door de prachtige verborgen, groene hofjes willen wandelen? Dit kan tijdens de Open Monumentendag in Den Haag op zaterdag 10 en zondag 11 september. Door de hele stad kunt u een rondleiding krijgen in verschillende bijzondere gebouwen en plekken. Er zijn 80 monumentale gebouwen geopend voor bezoekers.

Kinderworkshop, fietsen en varen

Tijdens het weekend is er ook een kinderworkshop op De Plaats (Jules Kinderatelier) waar je ideeën voor daktuintjes kunt knutselen. Verder zijn er rondritten met historische trams, een fietstocht en kunt u de mooie plekjes ook vanaf de boot bekijken. 

Bekijk historische gebouwen vanuit huis

De afdeling Monumentenzorg en Welstand heeft van meer dan 60 monumenten 360° foto’s laten maken. U kunt nu dus ook vanaf uw bank of luie stoel manier binnenkijken bij bijzondere gebouwen. Ga naar dutchvrviewer.com

Ga voor aanmelden voor rondleidingen en activiteiten naar: home | Den Haag (monumentenzorgdenhaag.nl)

Wonen

Muurschildering onthuld Joubertplantsoen

Aan het Joubertplantsoen, onthulde kunstenaar Nadia van Luijk vrijdag 26 augustus op feestelijke wijze haar muurschildering. De muurschildering is onderdeel van het project ‘Mauritshuis Murals/Muâhtjes’ voor het 200-jarig jubileum van het Mauritshuis. Staedion stelde de gevel van het woningcomplex beschikbaar. Het was een gezellige buurtfeest voor jong en oud. 

Door haar 200-jarig jubileum werkt Mauritshuis samen met Staedion. Staedion stelt de gevels van woningcomplexen beschikbaar voor vier muurschilderingen, ook wel ´murals´ genoemd. De eerste gevel met een Mauritshuis Mural werd eind juli onthuld aan de Vrederustlaan en deze tweede gevel werd op 26 augustus samen met buurtbewoners feestelijk onthuld. 

Bewoners en kinderen kozen de muurschildering

De mural, Taste my culture van Nadia van Luijk werd in juli door bewoners van het Transvaalkwartier uitgekozen in een wedstrijd die het Mauritshuis en hoofdpartner Nationale-Nederlanden organiseerden. De kinderen in de wijk gingen huis aan huis om reacties op te halen van de bewoners. De kleurrijke muurschildering staat symbool voor de smeltkroes van culturen in de Transvaalwijk en is geïnspireerd op het schilderij Vaas met bloemen van Jan Davidsz de Heem. 

Symbool voor rijkdom aan culturen    

Kunstenaar Nadia van Luijk liet zich inspireren door het schilderij Vaas met bloemen van Jan Davidsz de Heem (uit 1670) uit de collectie van het Mauritshuis. Zij zegt over haar creatie: “Je ziet een spuitbus van glas gevuld met wortels en water. Hieruit spuit een kleurrijke explosie van bloemen, groenten, fruit, lekkernijen en vlinders uit allerlei mooie culturen. Het water en de wortels staan symbool voor dezelfde bron waaruit alle culturen zijn ontstaan. Deze ‘food explosie’ staat voor de rijkdom die iedere cultuur heeft in unieke smaken die samenkomen in de wijk Transvaal. En natuurlijk refereert al dit eten aan de Haagse Markt en de buurtwinkels waar die ingrediënten te vinden zijn.”

Kunst in de wijk

Martine Gosselink, directeur Mauritshuis: “Nadia’s ingrediënten zijn net zo internationaal als die op onze 17de-eeuwse schilderijen. Alleen nu van onze tijd, zoals je ze op de Haagse Markt kunt vinden. Een feest voor het oog”. Vanuit Staedion is Latifa Elousrouti, bewonersconsulent, nauw betrokken bij de tot standkoming van de mural en het buurtfeest: “Met deze mural brengen we de kunst in de wijk. Daarom werken we samen met het Mauritshuis, want door kunst dichter bij onze huurders te brengen, leveren wij hiermee ook een bijdrage aan de leefbaarheid in de wijk. Het is een pareltje voor de buurt!”

Twee murals in september en oktober  

In haar jubileumjaar breekt het Mauritshuis de muren van het museum open en brengt het de kunst naar buiten. Enkele, bekende street artists uit binnen- en buitenland laten zich inspireren door de schilderijen uit de collectie en maken hier levensgrote muurschilderingen van. Op verschillende muren in Den Haag, dag en nacht voor iedereen te zien. In mei werd in de Haagse Lonnekerstraat de eerste muurschildering van 272 m2 onthuld van Collin van der Sluijs & Super A (Nederland), in juli volgde Julien de Casabianca (Frankrijk) met een schildering van 75 m2 in Bouwlust en Vrederust. Street art-kunstenaars GLEO uit Colombia en Nina Valkhoff uit Nederland volgen in september en oktober. 

Mauritshuis Murals/Muâhtjes is een project in samenwerking met Nationale-Nederlanden, The Hague Street Art, Gemeente Den Haag en woningcorporatie Staedion. 

Bron: Staedion.nl

Wonen

Alles voor een schone stoep

Dagelijks zetten medewerkers van de gemeente Den Haag zich in om uw stad schoon te houden. Veel bewoners en ondernemers houden hun stoep netjes en schoon. Toch ligt er vaak genoeg nog zwerfval op straat of staat er afval naast de ondergrondse containers. De gemeente Den Haag organiseert daarom het hele jaar door extra acties zodat we blijven werken aan een schone stad.

Acties bij u in de wijk

In de Bothastraat in Transvaal wordt vanaf 5 september tot eind november tijdelijk een ondergrondse afvalcontainer (Orac) verwijderd. In deze straat staan meerdere containers. Een van deze containers is vaak niet vol. Maar mensen zetten er toch afval naast. De Haagse Milieu Service (HMS) krijgt dan geen signaal om de containers te legen, want ze zijn niet vol. We gaan één container tijdelijk weghalen. Zo hopen we dat er meer afval in de andere containers gaat. De HMS krijgt dan vaker een bericht dat de containers vol zijn. De plek wordt dan schoner, netter en veiliger. Dit plan wordt in meerdere straten in Den Haag uitgevoerd.

 Jongeren maken in het weekend schoon

De gemeente werkt sinds augustus dit jaar samen met Ap’s Services, het bedrijf van de lokale ondernemer Appie el Massaoudi, met jongeren uit de wijk. Zes maanden lang maken vier jongeren in het weekend het gebied tussen de Haagse markt en het Kaapseplein schoon. Ze halen groot afval op en de vuilniszakken naast containers. Ook ruimen ze zwerfafval rond de ondergrondse containers (orac’s) op. Dit doen ze elke zaterdag én zondag van 12.00 tot 21.00 uur. Na een half jaar wordt gekeken of deze actie ‘Schoon Transvaal’ effect heeft. Er wordt dan besloten of de actie verder gaat of wordt uitgebreid.

 Ook door extra inzet van HMS willen we blijven werken aan het schoonhouden van Transvaal.

Doe mee met de opruimdag in Transvaal

Heeft u spullen waar u vanaf wilt? Lever ze dan op dinsdag 27 september gratis in tijdens de opruimdag in de Joubertstraat. Dit kan tussen 17.00 uur en 20.00 uur. Denk aan: meubels, elektrische apparaten, spullen voor de kringloop of klein chemisch afval.

Spullen die nog te gebruiken zijn, gaan naar de kringloop en grofvuil wordt netjes afgevoerd.

Kijk hier voor meer info.

Zelf actief meedoen uw straat schoon te houden?

-         Vraag een afvalknijper aan om uw stoep schoon te houden.

-         Adopteer een afvalcontainer. U houdt dan de plek rond een container in uw buurt schoon. U krijgt ook een sleutel zodat u de container open kunt maken als die verstopt is.

-         Begin zélf een opruimactie in uw buurt. Kijk op www.haagsehanden.nl voor ideeën en inspiratie.

Meer informatie over wat u kunt doen om de buurt schoon te houden vindt u op: Den Haag - Zorgen voor een schone buurt

Cultuur

Gratis concert voor Transvaal op 11-09

Geniet in eigen wijk van klassieke klanken! Het Residentie Orkest Den Haag speelt in JulianaPlaza speciaal voor alle inwoners van Transvaal. Het concert is gratis, aanmelden doe je door een email te sturen naar info@julianaplaza.nl. Er zijn maximaal 4 kaarten beschikbaar per persoon.

Programma:

14:30 – 15:00 inloop genodigden

15:00 – 16:00 concert voor Transvaal

16:00 – 17:00 hapje en drankje

Locatie: Juliana Plaza

Adres: Schalk Burgerstraat 217, 2572 TV, Den Haag

Wonen

Uw mening over betaald parkeren

Uw mening telt!

De parkeertijden in Transvaal zijn sinds januari 2019 niet meer veranderd.

Bent u tevreden hierover? En wilt u op niet marktdagen (dinsdag, donderdag en zondag) ook betaald parkeren? De gemeente wil graag uw mening weten.

Vul de vragenlijst in.

U heeft een vragenlijst ontvangen voor het evalueren van de parkeertijden in Transvaal, via de gemeentelijke post.

Alle antwoorden worden verzameld en onderzocht. Zo wordt het voor de gemeente duidelijk wat de wensen zijn. Heeft u vragen of opmerkingen dan kunt u mailen naar parkeertijdenschilderswijk@denhaag.nl

Tip: wilt u op de hoogte gehouden worden van de uitkomst? Vul uw e-mailadres in op de vragenlijst of stuur een e-mail naar parkeertijdentransvaal@denaag.nl

 

 

Wonen

Jongeren helpen bij aanpak afvaloverlast

Zwerfafval, vuilniszakken naast containers en matrassen en bankstellen die op straat zijn gedumpt: de grote hoeveelheid afval in Transvaal zorgt voor een onprettige leefomgeving voor bewoners. De gemeente Den Haag is daarom samen met Ap’s Services de pilot ‘Schoon Transvaal’ gestart.

Vier jongeren uit de wijk gaan in het weekend helpen bij het schoonhouden van een gebied tussen de Haagse Markt en het Kaapseplein. Hierdoor vermindert niet alleen het afvalprobleem in deze wijk, maar wordt deze jongeren ook perspectief op een studie of baan geboden.

De pilot is een aanvulling op de inzet van het Haags Veegbedrijf en de Haagse Milieu Services. De gemeente kiest bewust voor een aanpak met een ondernemer uit de wijk die in het weekend aanwezig is. Ap’s Services gaat het komende half jaar elke zaterdag én zondag van 12.00 tot 21.00 uur aan de slag met het weghalen van groot afval, vuilniszakken naast containers en het opruimen van zwerfafval rondom de ORAC’s in dit gebied. Ook volle afvalbakken worden geleegd. Na een half jaar worden de resultaten van de pilot geëvalueerd.

Sociaal

Haags Ontmoeten voor ouderen

Wilt u graag andere mensen ontmoeten? Met hen koffie drinken en een activiteit doen? Maakt u zich zorgen over uw ouder of buurvrouw en hierover eens in gesprek willen?

Kom dan eens langs bij een van de locaties van Haags Ontmoeten.

Haags Ontmoeten is een plek in de wijk waar alle ouderen en hun mantelzorgers vrij binnen kunnen lopen. Het is een plek om te ontmoeten, ervaringen te delen en te ontspannen. U kunt er samen iets drinken en/of meedoen aan allerlei activiteiten. Heeft u behoefte aan informatie of advies? Ook dan kunt u bij Haags Ontmoeten terecht.

Meer weten over Haags Ontmoeten? Bekijk hier dan de website.

Groen

Extra groen voor Transvaal

Er is 100.000 euro gereserveerd om in de Haagse wijk Transvaal extra bomen te planten. Het besluit volgt naar aanleiding van een aangenomen motie van de Haagse PvdA. De bomen worden deze winter geplaatst, waar precies wordt nog bepaald.

De gemeente Den Haag heeft daarnaast in kaart gebracht waar mogelijkheden zijn voor groen in Transvaal. De uitgevoerde studie laat zien dat hier voldoende kansen voor zijn. Een voorbeeld is het Paul Krugerplein. Op deze plek is in 2024/2025 de vervanging van het tramsysteem gepland. Hier bestaat de kans om het plein gelijktijdig flink te vergroenen. De verschillende opties uit de studie moeten wel nog verder worden uitgewerkt.

Wethouder Hilbert Bredemeijer: ‘‘Juist in de meer versteende wijken is het belangrijk dat we werken aan vergroening. Dit komt de leefbaarheid ten goede, zorgt voor verkoeling en geeft de wijk een fijnere aanblik. De uitgevoerde studie laat in ieder geval zien dat er volop kansen zijn in Transvaal. De komende tijd blijven we ons daarom inzetten voor verdere vergroening van deze wijk.’’ 

Bron: Denhaag.nl

Cultuur

Kinderen gratis naar Zuiderparktheater

Vanaf maandag 11 juli t/m donderdag 18 augustus 2022

Voor het ultieme vakantiegevoel is er zes weken lang op dinsdag, woensdag en donderdag gedurende de hele zomervakantie een steeds wisselend gratis programma in het Zuiderparktheater. Samen spelen, sporten, optreden, luieren, knutselen, dansen en nog veel meer. 

De ‘je-ziet-ter-plekke-wat-er-te-doen-is’ dagplanning is laagdrempelig, relaxt en uitnodigend voor alle leeftijden. Ga samen een rondje in de Relaxerette een waar reuzenrad van chille hangmatten. Leer schilderen van Akin, sport met Dennis, leer TikTokken met Amel, freerunning met Anotneal of doe wekelijks mee met de muziekworkshops. 

Het terrein tovert om tot een festivalterrein met kinderknutseltuin, koffiebar, parkbieb, voorstellingen en onverwachte optredens. Op de dinsdagen sluiten we af met een knotsgekke kinderdisco, op woensdagen lunchen we uitgebreid samen en is er een kindervoorstelling. Elke donderdag eindigen we met live muziek!

Kijk voor meer informatie op de website van het Zuiderparktheater.

Bron: Zuiderparktheater.nl

Wonen

Loosduinseweg: nieuw asfalt

De Loosduinseweg krijgt nieuw asfalt tussen de Noord-West Buitensingel en de Regentesselaan. Het gaat alleen om de weghelft richting Loosduinen. Het werk gebeurt in 2 delen tussen 16 en 26 juli 2022. De einddatum kan nog veranderen.

Het asfalt van de Loosduinseweg is in slechte staat. Daarom voert de gemeente dit onderhoud uit. Om overlast te verminderen gebeurt het werk zo veel mogelijk in de avond en nacht.

Wat gaat er gebeuren?

 • De aannemer verwijdert het oude asfalt.
 • De rijbaan krijgt nieuw asfalt. Hierin komen meetpunten die meten hoeveel auto’s voor het verkeerslicht staan.
 • Het asfalt krijgt witte lijnen.

Planning

Het werk gebeurt in 2 delen:

 • Deel 1: vanaf zaterdag 16 juli 18.00 uur tot dinsdag 19 juli 6.00 uur.
 • Deel 2: vanaf zaterdag 23 juli 18.00 uur tot dinsdag 26 juli 6.00 uur.
 • Als dat nodig is, zijn er ook nog werkzaamheden van zaterdagavond 29 juli tot dinsdagochtend 2 augustus.

Bereikbaarheid

Tijdens het werk is de Loosduinseweg dicht vanaf de Noord-West Buitensingel tot de Regentesselaan. Het gaat alleen om de weghelft richting Loosduinen. De weg is afgesloten als doorgaande route voor de hulpdiensten. De trambaan is wel beschikbaar voor hulpdiensten. In geval van nood zijn woningen en bedrijven bereikbaar via de rijbaan of via het fietspad.

Omleidingen autoverkeer

Autoverkeer rijdt om via de Noord-West Buitensingel, Groot Hertoginnelaan en Valkenboslaan. Voor fietsers en openbaar vervoer zijn er geen omleidingen.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar het Ingenieursbureau Den Haag via GOW@denhaag.nl. U kunt ook bellen of een e-mail sturen naar de gemeente. Geef aan dat het gaat om het werk aan de Loosduinseweg.

Klik hier voor meer informatie (bijvoorbeeld de visual van de omleidingsroute) op de website van de gemeente Den Haag.

Bron: DenHaag.nl

Sport

Maak kennis met zomerprogramma 070

Dicht bij huis leuke dingen doen deze zomer? Dat kan bij het Zomerprogramma in Den Haag!

Zes weken lang (9 juli t/m 21 augustus 2022) zijn er activiteiten in de wijk. Het Zomerprogramma is voor iedereen van 4 tot en met 16 jaar.

In iedere wijk is wat te doen op het gebied van sport, cultuur en bijscholing. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar de kans te geven aan activiteiten deel te kunnen nemen. En te zorgen dat ze plezier hebben bij activiteiten die hun wereld vergroten en waarbij ze (nieuwe) leeftijdsgenoten ontmoeten.

Er zijn vakantiestraten, workshops, cursussen streetsports en veel meer. Het Zomerprogramma wordt georganiseerd door de gemeente Den Haag samen met welzijns- en jongerenorganisaties, scholen, cultuurinstellingen en sportverenigingen. En is bedacht met jongeren.

Meer informatie? Bekijk hier de website.

Sport

Kwiek beweegroutes in Transvaal

Dinsdagmiddag 5 juli werden voor de deur bij buurthuis Mandelaplein twee Kwiek Beweegroutes in Transvaal feestelijk geopend.

De afgelopen maanden is hard gewerkt om twee beweegroutes aan te leggen in Transvaal-Noord en Transvaal-Zuid. Een Kwiek-beweegroute is een wandelroute van ongeveer 1,5 km door de wijk, waarbij je onderweg verschillende oefeningen moet uitvoeren. De route wordt aangegeven met behulp van oranje-witte pijltjes en de bijbehorende oefeningen met behulp van een stoeptegel.

Benieuwd geworden? Neem dan eens een kijkje bij buurthuis Bario (het vertrekpunt van de beweegroute door Transvaal-Noord) of buurthuis Mandelaplein (het vertrekpunt van de beweegroute door Transvaal-Zuid).

 

Groen

Kaapseplein wordt opnieuw ingericht

Het Kaapsplein wordt grondig aangepakt. Het plein wordt opnieuw ingericht en wordt hiermee veiliger, groener en een fijnere speelplek voor kinderen en jongeren.

Er komt een nieuwe voetbalkooi, kindvriendelijk schelpenasfalt, nieuwe speeltoestellen voor kinderen van 0-6 jaar, een podium met zonnedoek, een waterpunt en een nieuw Haags Hopje. De feestelijke opening is gepland voor november 2022. Tot die tijd is het plein - om veiligheidsredenen - afgesloten met hekken.

Zo’n 400 bewoners en een speciaal Pleinteam met bewoners dachten mee over het nieuwe ontwerp van het Kaapseplein. Dit Pleinteam blijft ook na de metamorfose betrokken bij het plein door mee te denken over de organisatie van nieuwe activiteiten voor de buurt op het Kaapseplein.

Wonen

Dunkit campagne tegen afval in de wijk

Op woensdag 15 juni is in buurthuis Bario in de Kockstraat de Dunkit campagne van start gegaan. Dunkit is een mascotte om bewustzijn te creëren bij kinderen / jongeren en hun ouders voor het afvalprobleem in Transvaal.

Kinderen hebben bij Wijkz o.a. zeefdrukshirts met Dunkit gemaakt; afvalzakjes met Dunkit erop; een kunstwerk op de gevel van het buurthuis; met sjablonen Dunkits op de stoep bij ORAC’s afgebeeld (met de boodschap ‘in die bak’); en een straattheatervoorstelling uitgevoerd vorige week, waarmee de kinderen lang bezig zijn geweest afgelopen maand (o.a. met het maken van decorstukken & kleding).

Dat was een succes: er kwamen veel ouders en kinderen op af & het afvalmonster werd gelukkig verslagen. 

Wonen

Nieuwe website wijkwerkzaamheden

In de wijken Transvaal en Schilderswijk West zijn tot 2024 meerdere projecten om de wijk beter te maken. En daar heeft de gemeente de hulp van bewoners bij nodig. Daarom is de website werkaandewijk.denhaag.nl in het leven geroepen. Op deze website kun je meedenken, stemmen en op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt in de wijk.

Bekijk hem snel!

Sociaal

Koffieuurtje Kaapseplein 150

Op elke donderdag van 10.30 uur en 12.00 uur organiseert de Haagse Beppies een koffie uurtje in het pand van Team Transvaal. U kunt dan binnenlopen voor een praatje, een vraag of een idee voor uw wijk. U bent van harte welkom. 

Team Transvaal opende dit jaar een pand middenin Transvaal aan het Kaapseplein 150. Door dichtbij te zien wat daar gebeurt en actie te nemen als dat nodig is. Bewoners en ondernemers kunnen hier altijd terecht voor informatie. De deur staat voor u open.

Heeft u vragen of een idee? Kom langs op het Kaapseplein 150 

Gezondheid

Bescherm uw kind tegen kinderziekten

Alle 9-jarigen in Den Haag krijgen binnenkort een uitnodiging voor hun laatste prikken tegen DTP-BMR. Deze twee vaccinaties beschermen uw kind tegen bof, mazelen en rodehond, en tegen difterie, tetanus en polio. 

De uitnodigingsbrief van het RIVM voor deze vaccinaties ontvangt u op 17 mei. Het vaccineren gebeurt in juni, bij alle locaties van het Centrum Jeugd & Gezin (CJG) in Den Haag. Op 13, 14, 20, 21 en 28 juni kunnen 9-jarigen voor hun prikken terecht bij CJG-locatie Centrum, aan de Paviljoensgracht 1 in Den Haag.

Vaccinaties gratis en veilig

De vaccinaties die het CJG geeft, zijn gratis en veilig. Weet u dat het DTP-vaccin al sinds 1965 in het vaccinatieprogramma is opgenomen? Voor het BMR vaccin is dat sinds 1987. Dat betekent dat we heel veel ervaring hebben met deze vaccinaties. Door het vaccinatieprogramma komt polio in Nederland niet meer voor. En difterie bijna niet meer. Vaccineren blijft belangrijk.

Zie voor meer informatie over de prikken tegen DTP-BMR de website van het CJG: DTP-BMR - Centrum Jeugd & Gezin Den Haag (cjgdenhaag.nl).

Moska: Ouders hebben vragen over vaccineren #denhaagvaccineert - YouTube

Sociaal

Den Haag zoekt gebruikte (kinder)fietsen

Fietsen is voor kinderen meer dan alleen plezier. Met een goede fiets kan elk kind meedoen aan activiteiten met vriendjes en op school. Voor 1 op de 9 kinderen in Nederland is een eigen ­fiets niet vanzelfsprekend. De gemeente Den Haag doet daarom mee met het Kinderfietsenplan van de ANWB.

Het Kinderfietsenplan zamelt ­fietsen in, knapt ze op en zorgt dat ze bij de juiste kinderen terecht komen. Heb je een kinderfiets over? Doneer ‘m dan aan het Kinder­fietsenplan.

Inzamelactie ­1 mei tot en met 4 juni 2022.

Lever je ­fiets in bij:

• Afvalbrengstations

• Biesieklette (Leyweg en Kranenstraat)

• Leren Doen

• Stadsboerderijen

• Meer inzamelpunten op de website

www.denhaag.nl/kinder­fietsenplan

ww.denhaag­fietst.nl/kinder­fietsenplan

Wonen

Meedenken over mobiliteit in de wijk

Het college van B&W heeft begin maart een stappenplan gepresenteerd om bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden te raadplegen bij grote verkeersprojecten in Transvaal en de Schilderswijk in het kader van de mobiliteitsvisie.

Klik hier om dat stappenplan te bekijken.

Wil je meer weten over die mobiliteitsvisie en zien welke projecten er de komende jaren worden uitgevoerd? Klik dan hier

Wonen

Bijeenkomst herinrichting en nieuwe tram

Op woensdag 20 april was er een wijkwerkplaatsbijeenkomst in Bibliotheek Transvaal. Tijdens de bijeenkomst kregen bewoners en ondernemers informatie over de projecten herinrichting Hobbemaplein, Hobbemastraat en Paul Krugerlaan.

Ook de nieuwe lage vloertram die gaat rijden op lijn 6 en 12 in Transvaal kwam aan de orde. De gemeente liet ook de eerste schetsvarianten zien van beide projecten waar bewoners en ondernemers hun voorkeur konden aangeven. Het was een inloopbijeenkomst van 16:00 – 20:00 waar circa 80 mensen op af kwamen. Rond 18:00 uur was Wethouder Robert van Asten aanwezig de sfeer te proeven en informele gesprekken te voeren.

Opvallende opmerkingen van aanwezigen gingen over:

 • De verkeersveiligheid Paul Krugerplein. Hier wordt vaak te hard gereden en het is lastig oversteken voor fietsers.
 • De parkeeroverlast mag niet toenemen als er parkeerplaatsen worden weggehaald. De gemeente kijkt naar maatregelen om de parkeeroverlast te verminderen in Transvaal.
 • De loopafstand tussen de verschillende haltes op het Hobbemaplein 
 • Het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid op het Hobbemaplein

Spreekuren 

Tot en met mei 2022 zijn er spreekuren over de herinrichtingsplannen en de nieuwe tram in Buurthuis Bario, Kockstraat 175. De spreekuren zijn in de oneven weken op woensdagochtend van 10:00 tot 13:00 uur.

Sociaal

Ontbijt voor ondernemers

Dinsdag 29 maart organiseerde de gemeente Den Haag een ontbijt voor ondernemers uit Transvaal en de Schilderwijk. In het bijzijn van de wethouders Saskia Bruines en Robert van Asten werd de bijeenkomst geopend. Tijdens het welkomstwoord benadrukte Saskia Bruines het belang van deze bijeenkomsten. “Zo krijgen wij meer ideeën van ondernemers over wat er nodig is om fijner te wonen en te ondernemen”.

Het was de tweede keer dat er een ontbijtbijeenkomst was waar de gemeente graag wil luisteren naar meningen en ideeën van ondernemers over de toekomst van de twee Haagse wijken. In dit gebied worden herinrichtingen voorbereid voor het Hobbemaplein, de Hobbemastraat en de Paul Krugerlaan.

Op 20 april is er een werkplaats bijeenkomst in de Transvaal Bibliotheek waar meegepraat kan worden over de ontwerpen van deze herinrichtingen. Tegelijkertijd wordt met elkaar de wijkagenda Schilderswijk ontwikkeld om prettiger te kunnen wonen, werken en leven in de Schilderswijk. Het is voor de gemeente belangrijk dat het bedrijfsleven betrokken is en de ondernemers ideeën geven in voorbereiding op de ontwikkelingen in de wijk. Zo kunnen de herinrichtingen aangegrepen kunnen worden om het gebied meteen een economische impuls te geven.

Ook werd het ondernemersportaal onder de aandacht gebracht. Het aanbod aan hulp en advies voor ondernemers is groot; de Ondernemersschool, de MKB digiwerkplaats, de digitaliseringsvoucher. En op 31 mei vindt het event Den Haag Onderneemt! plaats. Hoe meer ondernemers zich met elkaar verenigen, hoe beter de winkelstraten in Transvaal en Schilderswijk functioneren. 

Wonen

Kempstraat schoongemaakt en opgeknapt

Woensdag 30 maart was de derde opknapactie in Transvaal in de afgelopen drie maanden. Een schone winkelstraat geeft het voorbeeld voor de rest van de buurt. Ondernemers aan de Kempstraat werden afgelopen woensdag door medewerkers en vrijwilligers van de gemeente Den Haag, Wijkz, Staedion, Buurtpreventieteam Bario Plus, Haagse Hopjes en Buurthuis Mandelaplein bezocht. De winkeliers ontvingen een bezem, stoffer en blik en een knijper. Ook kregen zij een flyer met daarin de afvalregels voor bedrijven.

Met elkaar blijven werken aan een schoon, heel en veilig Transvaal

De gemeente wil samen met de ondernemers van de Paul Krugerlaan/plein en de Kempstraat blijven werken aan een schone, hele en veilige wijk. Ondergrondse restafvalcontainers (oracs) werden schoongespoten. Het Haags Veegbedrijf gaf extra aandacht voor het verwijderen van zwerfvuil en ander afval in de Kempstraat en zijstraten. Ook werden verzakte inritten bij de ingang van de straten hersteld en wees- en wrakfietsen verwijderd. Als ondernemers uit Transvaal nog meer met elkaar gaan samenwerken heeft dit effect op de winkelstraten. Zo wordt Transvaal mooier en fijner om in te wonen, werken en leven.

Sociaal

Vergunning Buitenspeeldag 2022 aanvragen

Eens per jaar is de straat van de kinderen. Geen auto’s en fietsers, maar van stoep tot stoep ruimte om te spelen. Woensdagmiddag 8 juni 2022 is de Nationale Buitenspeeldag. Doet uw straat ook mee? Vraag dan op tijd een vergunning aan.

Op buitenspeeldag 8 juni 2022 verandert de hele stad in een grote speelplek. In heel Den Haag worden straten hiervoor afgesloten. Ouders, verzorgers, speeltuinen, scholen, jeugdclubs, belangenorganisaties en verenigingen kunnen meedoen.

Vraag een vergunning aan

Wilt u straten of pleinen afsluiten, zodat de kinderen veilig kunnen spelen? Dan hebt u een vergunning nodig.

Het aanvragen van de vergunning voor de buitenspeeldag is gratis.

Aanvragen kan tot en met 4 april 2022. Stuur een e-mail naar jeugd@denhaag.nl

Goed om te weten

Sluit u de straat af? Vertel dit dan aan uw buurtbewoners. Dit voorkomt ergernis en misverstanden.

De Nationale Buitenspeeldag wordt georganiseerd door Jantje Beton.

Bron: Denhaag.nl

Wonen

Bijzonder lijsttrekkersdebat Transvaal

Beste bewoner, ondernemer en professional van Transvaal, 

We blikken terug op een erg bijzondere avond. We bedanken u voor uw aanwezigheid en betrokkenheid bij de wijk Transvaal.

Tijdens het lijsttrekkersdebat dat door Podium Juliana werd georganiseerd zijn lijsttrekkers en kandidaten van 12 Haagse politieke partijen onder leiding van Pierre Heijnen in gesprek gegaan met wijkbewoners uit Transvaal. Diverse maatschappelijke thema’s kwamen hierbij aan bod, zoals leefbaarheid, veiligheid, klimaat, onderwijs en ondernemerschap. Het leverde bevlogen gesprekken op, waarbij de aanwezige politici door bewoners werden bijgepraat over de uitdagingen van de wijk Transvaal en stevig werden bevraagd op hun standpunten.

Benefietconcert Oekraïne

De avond werd muzikaal geopend en afgesloten door de musici van het Residentie Orkest en rappers van het Haags HipHop Centrum. Uiteraard was er ook aandacht voor de oorlog in Oekraïne. Onze gedachten gaan uit naar de vrouwen, mannen en kinderen die te midden van het meest gruwelijke geweld op zoek zijn naar veiligheid voor henzelf en hun geliefden. Aanstaande zondag 6 maart vindt in Amare een Benefietconcert plaats van het Residentie Orkest in samenwerking met het Conservatorium en Nationale Theater om geld op te halen voor noodhulp aan de mensen in Oekraïne. Voor meer informatie en kaartverkoop, zie: website Residentie Orkest.

Ontmoeting in Amare

Het Residentie Orkest droeg met haar maatschappelijke programmering Symphony 2030 bij aan het lijsttrekkersdebat. Het stimuleren van ontmoetingen en verbinding staat in deze programmering centraal. Musici brengen muziek naar de wijk, maar bewoners worden ook in de concertzaal welkom geheten. U bent van harte uitgenodigd om op donderdagavond 19 mei een repetitie van het Residentie Orkest bij te wonen. Op het programma staat het Requiem van Verdi. Ook krijgt u een rondleiding door het prachtige nieuwe Amare. Meer informatie over het programma volgt. Voor vragen en aanmelding kunt u contact opnemen met Juliana Plaza.

Breng uw stem uit!

Op 16 maart 2022 vinden de Haagse gemeenteraadsverkiezingen plaats. Een belangrijk moment voor de democratie en een kans voor de bevolking om richting te geven aan het beleid van de gemeente Den Haag. We leven in bijzonder uitdagende tijden. Het is aan u, en alle andere inwoners van Den Haag, om te bepalen welke politieke partij uw belangen het beste te vertegenwoordigt. Julianakerk fungeert als stemlokaal, u bent van harte uitgenodigd om bij ons uw stem uit te brengen.

We hopen dat we met de organisatie van het lijsttrekkersdebat de uitdagingen van Transvaal stevig bij de Haagse politici onder de aandacht hebben weten te brengen en dat ze de komende vier jaar in hun beleid aan Transvaal blijven denken. We bedanken ook de Haagse politici voor hun inspirerende en kundige bijdragen.

Bijzondere dank aan: Jale Celenk, Sanne Tieke, Pierre Heijnen, Tugba Isguzar, Sylvia Korver, het Residentie Orkest en de Haagse HipHop centrum. 

Foto: Wouter Vellekoop

Wonen

Kramen met informatie over nieuwe tram

Den Haag krijgt een nieuwe tram. De nieuwe tram heeft een lage vloer en is breder en langer. Hierdoor is de tram beter geschikt voor minder validen en is er ruimte voor meer passagiers. 

Voor dit nieuwe vervoersmiddel moeten tramrails worden verlegd en soms moeten de bochten worden aangepast. Ook worden de tramhaltes vernieuwd. De nieuwe tram rijdt straks ook op lijn 6 en 12 in Transvaal.

In een aantal delen van de wijk moet daarom ruimte voor deze nieuwe tram en tramhaltes worden gemaakt. Het gaat in de wijk vooral om de delen Delftselaan, Paul Krugerlaan zuid, Paul Krugerplein en Steijnlaan.

Wij komen binnenkort naar Transvaal om u hierover te informeren. 

Wijkkramen informatie nieuwe tram 

Op woensdag 9 maart staat onze wijkkraam van 14.00 tot 17.00 uur op de Delfselaan bij het wijkpark Transvaal

Op zaterdag 12 maart staat onze wijkkraam van 13.00 tot 16.00 uur op het Paul Krugerplein

Spreekuren

Van maart tot en met mei 2022 houden we spreekuren in Buurthuis Bario.

De spreekuren zijn in de oneven weken op woensdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur.

Meer informatie over de planning voor de aanpassingen van tramlijn 6 in Transvaal vindt u op www.denhaag.nl/tramlijnen onder het kopje: tramlijn 6

Wonen

Samen voor een schone Paul Krugerlaan

Een schone winkelstraat heeft een belangrijke voorbeeldfunctie voor alle ondernemers en bewoners van de wijk. Om de winkeliers te blijven betrekken bij het schoonhouden van de Paul Krugerlaan startte woensdag 23 februari de tweede opknap actie dit jaar. De gemeente, Staedion en Wijkz gaven hiervoor samen het startsein.

In gezamenlijke groepjes van ondernemers, bewoners, bewonersorganisatie BOT, Buurtpreventie, wijkambassadeurs, professionals en andere betrokkenen bezochten zij de ondernemers. Zij gingen in gesprek met elkaar over het schoonhouden van de stoep en straat en ontvingen een bezem, afvalknijper en een stoffer en blik. De ondernemers waren positief over deze actie en er was frisse energie bij iedereen die meedeed.

Iedereen zijn aandeel in het schoonhouden van de buurt

Actieve en betrokken winkeliers die de Paul Krugerlaan schoonhouden zijn nodig om de bewoners in de aangrenzende straten het goede voorbeeld te laten zien. Met een onlangs ingezette proef met afvalcamera's en strengere handhaving is het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeente en de wijk om straks prettiger in een schoon Transvaal te kunnen wonen. Op woensdag 30 maart wordt eenzelfde gezamenlijke actie in de Kempstraat, Schalkburgerstraat en Kaapseplein uitgevoerd.

Resultaten eerdere actie Paul Krugerlaan

De opknapactie die hieraan op 19 januari voorafging had als concreet resultaat dat:

-     de Paul Krugerlaan en alle zijstraten zijn schoongeveegd

-     vuil rondom de boomspiegels verwijderd

-     de ORAC's in de zijstraten van de Paul Krugerlaan e.o. zijn schoongespoten

-     de afvalbakken op de Paul Krugerlaan zijn schoongemaakt en enkele weer herstelt

-     de lichtbronnen van 40 hoge lichtmasten zijn vervangen

-     de kortere lantaarnpalen op de Paul Krugerplein zijn geschilderd

-     de HTM-haltes extra zijn schoon gemaakt

-     64 boomspiegels zijn opgeschoond

-     95 gelabelde wrakfietsen op de Paul Krugerlaan zijn verwijderd

De komende weken wordt gewerkt aan het herstel van de grondspotverlichting en de feestverlichting aan de bomen. De 68 stuks HTM masten worden opnieuw geschilderd en de weesfietsen worden verwijderd.

Meer informatie

Informatie over verdere ontwikkelingen in Transvaal rond Schoon, heel en veilig en de wijkagenda Transvaal kan men vinden op www.transvaaldenhaag.nl

Foto: Hugo de Wol

Duurzaamheid

Praat mee over tiny forest Beiersveld

Kom meepraten over een tiny forest voor de buurt op het Beiersveld!

Wanneer? Woensdag 9 maart

Waar? Beiersveld (buiten), tent tegenover De La Reyschool aan De La Reyweg 212 (Bij slecht weer in de gymzaal)

Hoe Laat? Van 12:00 tot 14:00 uur

Meer informatie: info.bosmakers@gmail.com

Wonen

Wijkagenda overhandigd aan wethouder

Wijkagenda Transvaal: Samen voor een leefbaar en veilige wijk

De wijkagenda Transvaal is gisteren door de betrokken bewoners, ondernemers en wijkorganisaties overhandigd aan stadsdeelwethouder Arjen Kapteijns. Meer onderlinge verbondenheid en een prettige en schone woonomgeving zijn de grote thema’s voor de wijkagendaTransvaal. 

Voorbereidingen uitvoering wijkagenda begonnen

De voorbereidingen voor de uitvoering van de wijkagenda zijn al volop bezig. Zo startte gisteren een tweede opschoonactie op de Paul Krugerlaan. De gemeente, Staedion en Wijkz gaven hiervoor samen het startsein. In gezamenlijke groepjes van betrokkenen uit de wijk en gemeente bezochten zij de winkeliers op de Paul Krugerlaan. Ze ontvingen een bezem, afvalknijper en een stoffer en blik. De ondernemers waren positief over deze actie en er was frisse energie bij iedereen die meedeed. Eind maart wordt ook de Kempstraat aangepakt op een schonere buurt. Met de inzet van cameratoezicht tegen zwerfaval bij ondergrondse afvalcontainers in o.a Transvaal en strengere handhaving werkt men op de langere termijn aan een schoon Transvaal.

Foto: Henriette Guest

Wonen

Verkiezing nieuwe gemeenteraad

Op 14, 15 en 16 maart kiest Den Haag een nieuwe gemeenteraad. Door te stemmen bepaalt u wie er in de gemeenteraad komt.

De Haagse gemeenteraad heeft 45 leden. Zij worden om de vier jaar gekozen door de Haagse bevolking. De gemeenteraad bepaalt in hoofdlijnen het gemeentebeleid en controleert of het college van burgemeester en wethouders het beleid goed uitvoert. Er doen dit keer 21 politieke partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Op www.denhaag.nl/gemeenteraad vindt u meer informatie over de kandidaten waarop u kunt stemmen. Hier vindt u ook een link naar de stemhulpen Stemwijzer en Kieskompas. Daarmee kunt u zien welke partij het beste bij u past. Op kieskompas.steffie.nl staat een stemhulp in eenvoudige taal.

Praktische informatie staat op www.denhaag.nl/verkiezingen en in de Verkiezingskrant die begin maart huis-aan-huis wordt bezorgd. Daarin vindt u ook een lijst met kandidaten en een overzicht van de stembureaus. De stempassen worden verstuurd in de week van 21 februari.

Bron: Stadskrant

Wonen

Lijsttrekkersdebat in Transvaal

Op dinsdag 1 maart vindt in Juliana Plaza het Grote Lijsttrekkersdebat van Transvaal plaats. Verschillende lijsttrekkers kruisen, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart, de verbale degens en gaan met elkaar in debat over thema's als veiligheid, leefbaarheid en ondernemerschap.

Inloop: 18:30 uur

Start: 19:00 uur

Aanmelden: info@julianaplaza.nl

Adres: Schalk Burgerstraat 217

Wees erbij!

Gezondheid

Bij Bario ook Corona informatie en prik

Buurthuis Bario is vanaf 12 februari ook een corona informatie- en priklocatie.

U kunt er uw vragen stellen over corona en de coronaprik en een coronaprik halen. Dit kan iedere zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur. Buurthuis Bario zit in de Kockstraat 175 in Den Haag.

Wonen

Afvalcamera’s filmen eerste vervuilers

De gemeente Den Haag startte eind vorig jaar een proef met afvalcamera’s op plekken waar afval vaak naast de container wordt gedumpt. Zo onderzoekt de gemeente of de afvalcamera’s helpen tegen afvaloverlast. De camera’s worden tijdens de proefperiode steeds op andere plekken in Transvaal en Laak gezet. De resultaten van de proef zijn eind 2022 pas bekend, maar de eerste vervuilers zijn al gefilmd in zowel Laak als in Transvaal.

Zo zette één persoon meerdere keren afval naast de container. Ook filmden de camera’s mensen die met de auto kwamen om afval naast de container te zetten. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) onderzoeken vervolgens de gefilmde incidenten. Ze proberen bijvoorbeeld dankzij de gefilmde kentekens de eigenaar van de auto te achterhalen.

Locaties afvalcamera’s

Eind december werden de eerste afvalcamera’s geplaatst in de wijk Transvaal, in de Cillierstraat, de Kaapsestraat, de Saenredamstraat, de Groenteweg en op het Kaapseplein. De milieubeheerders dachten samen met de handhavers mee over de locaties. Daarbij kozen ze voor plekken in het volle zicht. Om te kijken of de camera’s vervuilers afschrikken, moesten de camera’s namelijk duidelijk zichtbaar zijn. Dat zijn ook allemaal plekken waar normaal gesproken het meeste afval naast de containers ligt. Onderaan dit artikel staat een lijst met alle locaties waar de camera’s staan of stonden tijdens de proefperiode.

Privacy goed geregeld

Hagenaren die vlakbij de proeflocaties wonen lieten verschillende geluiden horen over de afvalcamera’s. Voor sommigen hadden afvalcamera’s er al eerder mogen zijn. Terwijl andere omwonenden zich zorgen maakten over hun privacy.

Sinds de start van de proef voldoen de afvalcamera’s op elk vlak aan de privacybescherming. Zo filmen de camera’s alleen de afvalcontainers en de directe omgeving. De camera’s zijn ‘slim’ en herkennen wanneer iemand afval naast de container plaatst. Alleen deze beelden worden bewaard. Alle andere opnames worden niet opgeslagen. Vervolgens mogen alleen de boa’s en de politie de camerabeelden bekijken. Bovendien is dat maar voor beperkte tijd, daarna worden ook deze video-opnames alsnog verwijderd. Op de website van de gemeente Den Haag staat meer informatie over de (privacy rondom de) afvalcamera’s.

Afvalcamera’s verhuizen naar Laak

Op dinsdag 1 februari verplaatste de gemeente de eerste afvalcamera van Transvaal naar Laak, waar diezelfde dag nog een vervuiler werd gefilmd. De gemeente onderzoekt wat er gebeurt op de locaties nadat de afvalcamera’s weg zijn. Maar ook wat de effecten van de camera’s zijn op de nieuwe locaties. De eindresultaten van de proef met afvalcamera’s zijn naar verwachting eind 2022 bekend.

Hieronder staan de 10 plekken waar afvalcamera’s in Transvaal tijdelijk komen te staan of stonden tijdens de proef.

 • Cilliersstraat
 • Kaapstraat
 • Kaapseplein
 • Saenredamstraat
 • Springfonteinstraat
 • Marktweg
 • Groenteweg
 • Honthorststraat
 • Steijnlaan
 • Herman Costerstraat

Bron: Haagse Handen

Sociaal

Wie verdient een Haags Jeugdlintje?

Ken je iemand die een Jeugdlintje verdient en voldoet aan de onderstaande criteria? Meld hem of haar dan aan!

We reiken het Haags Jeugdlintje uit in drie leeftijdscategorieën:

 • 6 tot en met 12 jaar;
 • 13 tot en met 17 jaar;
 • 18 tot en met 22 jaar.

De aanmelding moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De jeugdige is op 26 april 2022 tussen de 6 en 23 jaar oud;
 • De inzet duurt minimaal 1 jaar en is tot op heden nog niet gestopt;
 • De jeugdige heeft een bijzondere maatschappelijke prestatie geleverd of geïnitieerd.

Aanmelden kan tot en met maandag 31 januari 2022 via www.denhaag.nl/jeugdlintje.

Heb je vragen? Mail naar haagsjeugdlintje@denhaag.nl

Gezondheid

Boosterprik halen zonder afspraak

Sinds maandag 17 januari kan iedereen van 18 jaar en ouder de boosterprik ook halen zonder afspraak. De boosterprik kan worden gegeven 3 maanden na de laatste vaccinatie of coronabesmetting. Wie zonder afspraak een boosterprik wil, kan terecht bij de vaste priklocaties in de regio. 

Sociaal

Zebra Welzijn is nu Wijkz

Zebra Welzijn, een van de organisaties die in Transvaal sinds jaar en dag actief is op welzijnsgebied, heeft recent een naamsverandering ondergaan en heet nu Wijkz. Ook in de organisatie is het een en ander veranderd. Hieronder de brief die Wijkz daarover recent stuurde aan haar partners in de wijk:

Geachte geadresseerde,

Middels deze brief informeren wij u graag over de fusie van Mooi, Voor en Zebra Welzijn per 1 januari 2022 tot de nieuwe welzijnsstichting Wijkz. De naam zegt het al: de wijk staat centraal. Nieuwsgierig naar Wijkz, bekijk de video.

De inzet van de professionals in de wijk, ten dienste van de Haagse inwoner, blijft centraal staan.

Wij anticiperen met deze verandering op uw en onze wens om het gebiedsgerichte werk nog dichter aan te laten sluiten op de vragen, wensen en behoeften van inwoners in de straat, wijk of buurt in uw stadsdeel. Kleinschalig uitgevoerd vanuit vakkundige teams van welzijnsprofessionals. De stedelijke dienstverlening vanuit de Servicepunten XL krijgt een eenduidige aansturing, rekening houdend met de specifieke situatie en noden van inwoners in uw stadsdeel.

Concreet betekent dit voor uw stadsdeel dat de manager gebiedsgericht werken vanaf 1 januari Desiree Hodes is. Zij zal voor uw stadsdeel het 1e aanspreekpunt zijn en de leidinggevende van de kinderwerkers, jongerenwerkers, opbouwwerkers en bewonersondersteuners. Voor de WMO gefinancierde individuele ondersteuning in de wijk, herkenbaar via de Servicepunten XL, zal Mariel de Jong de leidinggevende zijn. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de inzet en samenhang van de dienstverlening in uw stadsdeel.

De openstelling van de welzijnsaccommodaties en aansturing van beheerders (en waar relevant spelbeheerders) ligt bij Mariëlle Jansen, manager Sociaal beheer. De komende maanden zullen de diverse managers u benaderen in het kader van verdere kennismaking, en om te onderzoeken waar we elkaar nog meer kunnen vinden en gezamenlijk op kunnen trekken.

We verwachten op deze wijze nauw aan te sluiten bij de herijking van het professioneel welzijnswerk. Een professionele welzijnsorganisatie die investeert in vakmanschap, werkt aan impactmeting en datasturing, luistert naar de inwoner en vaart op de kennis, ervaring en expertise en de passie van haar welzijnsmedewerkers. En die dit doet vanuit de verbinding met het fijnmazige netwerk in de wijk.

Met veel enthousiasme kijken wij uit naar een gezamenlijk optrekken in partnerschap in de komende jaren en willen wij u bedanken voor het tot dusver in ons gestelde vertrouwen.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Sociaal

JONG maakt kans op Appeltje van Oranje

JONG Transvaal|Schilderswijk maakt kans op een Appeltje van Oranje 2022. En vanaf 12 januari kan het Nederlands publiek de winkansen van dit project vergroten. Dat kan door te stemmen op JONG als favoriet. Er zijn in totaal 39 projecten in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Stemmen kan tot en met 21 januari via stem.oranjefonds.nl

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Kansengelijkheid voor álle jongeren. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar succesvolle projecten die zich inzetten om alle jonge mensen gelijke kansen te geven en controle te laten nemen over het eigen leven. Denk hierbij aan projecten waarbij een jongere is geholpen en zich vervolgens inzet voor andere leeftijdsgenoten. Want kansenongelijkheid is een urgent probleem in onze samenleving, dat door de coronacrisis groter is geworden.

Stem op JONG

Dankzij projecten als JONG voelen jongeren dat zij ertoe doen en hoeven zij er niet alleen voor te staan in Nederland. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen. De prijzen worden in mei uitgereikt door Koning Willem-Alexander. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro. 

JONG Transvaal | Schilderswijk

Bij JONG komen jongeren na school om hun huiswerk te maken en uitleg te krijgen, maar ook om hun verhaal te vertellen over wat er gebeurt in hun leven op school en thuis. Ze worden in kleine groepjes begeleid door coaches, studenten uit hun eigen buurt die hen begrijpen en een voorbeeld voor hen zijn. Voor gesubsidieerde huiswerkbegeleiding op school moeten jongeren in Den Haag gemiddeld 150 euro per maand bijbetalen. Voor veel gezinnen is dat niet te betalen. JONG vindt dat armoede nooit een belemmering mag zijn om je talenten te ontwikkelen. Steun daarom JONG en steun Haagse jongeren om het maximale uit zichzelf te halen!

Wonen

Rustige wijk tijdens Oud & Nieuw

De gemeente Den Haag wil dat Oud en Nieuw in uw wijk rustig en veilig verloopt. Samen met u kunnen we hieraan werken. Houd u dan rekening met de afspraken over afval en parkeren op zaterdag 31 december en zondag 1 januari.

Afval op tijd wegbrengen

De afvalcontainers gaan op 31 december en 1 januari op slot. Breng uw afval dus op tijd weg. Kerstbomen worden van 3 tot en met 12 januari 2022 opgehaald. Meer informatie: www.denhaag.nl/huisvuilkalender

Parkeren tijdens Oud en Nieuw

Ook tijdens Oud en Nieuw betaalt u voor parkeren. Voor veilig en met korting parkeren kunt u naar vijf parkeergarages in de stad. Meer informatie: www.denhaag.nl/jaarwisseling

Ga voor meer informatie over regelingen rond Oud en Nieuw naar www.denhaag.nl/jaarwisseling

Wonen

Cameratoezicht ondergrondse containers

Afval naast de containers of op straat zorgt voor een vieze buurt en overlast. Daarom plaatst de gemeente camera’s op een aantal plekken waar mensen vaak hun afval naast de container dumpen.

De meeste mensen gooien hun afval netjes in de container. Maar op sommige plekken houdt niet iedereen zich aan de afvalregels. Om dit te verbeteren heeft de gemeenteraad gevraagd om een proef met cameratoezicht. Het doel is om te kijken of cameratoezicht helpt tegen de overlast.

Een half jaar camera’s op wisselende plekken

Voor de proef heeft de gemeente 5 camera’s: 3 echte en 2 dummies die niet filmen. De camera’s worden steeds op een andere plek gezet. De proef duurt een half jaar. De resultaten van de proef zijn eind 2022 bekend. Daarna bepaalt de gemeente of er vaker cameratoezicht komt.

20 containers in Laak en Transvaal

Voor de proef heeft de gemeente 20 containers waar veel afvaloverlast is uitgekozen in Laak en Transvaal. Van december 2021 tot juli 2022 filmen de camera’s 24 uur per dag. Iedereen die in de buurt komt van de container komt in beeld. Alleen de beelden van mensen die afval naast de container zetten worden bewaard. Iedereen die afval naast de container zet kan een hoge boete krijgen.

De camera’s worden op verschillende plekken in Laak en Transvaal geplaatst. Ze komen bij containers waar de afgelopen 6 maanden veel afval naast de containers is gedumpt. Omdat het een proef is, staan de camera’s op wisselende locaties. Zo kan de gemeente zien of de camera’s in de ene buurt misschien beter werken dan in een andere. De gemeente informeert de mensen die in de buurt van de gekozen containers wonen.

Dit zijn de plekken waar camera’s in Transvaal kunnen komen:

Cilliersstraat

Kaapstraat

Kaapseplein

Saenredamstraat

Springfonteinstraat

Marktweg

Groenteweg

Honthorststraat

Steijnlaan

Herman Costerstraat

Privacy

De camera’s filmen alleen de containers en de directe omgeving. Als er woningen, tuinen of ramen in de buurt van de container zijn, worden die digitaal afgeschermd zodat niemand naar binnen kan kijken.

De camera’s nemen 24 uur per dag op. Daarna bepaalt slimme software of er afval naast de container is neergezet. Als dat is gebeurd, worden die beelden bewaard. De software verwijdert alle andere beelden automatisch.

De gemeente houdt zich in de proef met cameratoezicht aan de regels voor de bescherming van politiegegevens. Lees meer over de privacybescherming en uw inzagerecht op de pagina Verklaring inzake Gegevensbescherming.

Extra middel tegen afvaloverlast

Elke dag werken 1.000 medewerkers van de gemeente om de stad schoon te maken en te houden. Ieder jaar wordt er ruim 60.000 keer zwerfafval of afval naast de bak gemeld. Om het afvalprobleem tegen te gaan, neemt de gemeente extra maatregelen. De proef met cameratoezicht is er 1 van. Andere maatregelen zijn:

- Het uitbrengen van de MyCleanCity app waarmee iedereen makkelijker afval naast containers kan melden.

- Een nieuw meldformulier om makkelijk en snel zwerfafval en afval naast de containers te melden.

In Transvaal en Laak denken bewoners en ondernemers mee over wat er nog meer kan gebeuren voor een schonere wijk. Dat staat in de Wijkagenda Transvaal. Die is samen met bewoners en ondernemers opgesteld.

Meer informatie

Misschien heeft u vragen over de camera’s. Stuur dan een e-mail naar afvalcamera@denhaag.nl.

Gezondheid

Nieuwe coronamaatregelen tot 14 januari

Op zaterdag 18 december 2021 was er weer een persconferentie. 

Mark Rutte en minister Hugo de Jonge waren op televisie.

Ook Jaap van Dissel van het RIVM was op televisie. 

Zij maken zich veel zorgen over een nieuwe versie van het coronavirus (omikron).

Strenge lockdown om besmettingen van de omikron versie tegen te gaan

Het aantal coronabesmettingen loopt zeer snel op.

Elke dag komen er nog veel besmettingen bij.

Ook moeten elke dag meer mensen naar het ziekenhuis.

Daarom gaat Nederland vanaf zondag 19 december in een lockdown.

De lockdown duurt zeker tot en met vrijdag 14 januari 2022.

Tijdens de lockdown gelden de volgende regels

Regels voor het dagelijks leven

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ook tijdens de feestdagen.
 • Ga niet naar drukke plekken.
 • Werk thuis. Ga alleen naar het werk als het moet.
 • Mensen die in de zorg werken, mogen doorgaan met werken.
 • Buiten mogen maximaal 2 personen samen zijn. Op 24, 25 en 26 december mag u buiten zijn met maximaal 4 personen. Ook tijdens de jaarwisseling. Dit maximum geldt niet voor mensen die op 1 adres wonen. Kinderen tot 13 jaar tellen niet mee.
 • Ontvang thuis maximaal 2 personen.
 • Kinderen tot 13 jaar tellen niet mee.
 • Op 24, 25 en 26 december mag u thuis maximaal 4 personen ontvangen. Ook tijdens de jaarwisseling. Kinderen tot 13 jaar tellen niet mee.

Regels voor winkels en uitgaan

 • Theaters, bioscopen en concertzalen zijn dicht.
 • Kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstudio’s en seksinrichtingen zijn dicht.
 • Tattooshops en nagelstudio’s zijn dicht.
 • Sauna’s en casino’s zijn dicht.
 • Hotels zijn open om te overnachten.
 • De restaurants in hotels zijn dicht.
 • De meeste winkels zijn dicht.
 • Supermarkten zijn open. Ook de bakker, de slager en andere winkels voor eten en drinken zijn open.
 • Drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens, tankstations, rijscholen en winkels voor reparatie en onderhoud mogen ook open blijven.
 • Doe-het-zelfzaken zijn open voor afhaal.
 • Plekken waar u pakketten kunt ophalen en versturen mogen open blijven.
 • Banken blijven open.
 • Overheidsorganisaties blijven open.
 • Bibliotheken blijven open om boeken af te halen.

Regels voor sporten

 • Sporten mag alleen of samen met 1 ander persoon op 1,5 meter afstand.
 • Sporten mag alleen buiten.
 • Alle sportscholen zijn dicht.
 • Wedstrijden zijn verboden.
 • Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar en ouder.
 • Kinderen tot en met 17 jaar mogen buiten wel in grotere teams sporten. Of buiten wedstrijden spelen met teams van hun eigen club.
 • Sportkantines zijn dicht.
 • Kleedkamers en douches zijn dicht.
 • Er mag geen publiek komen kijken.
 • Topsporters in topcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.

Regels voor scholen en kinderopvang

 • Scholen gaan tot en met 9 januari dicht.
 • Er zijn uitzonderingen voor kwetsbare leerlingen.
 • Kinderopvang is open voor kinderen van 0 tot 4 jaar.
 • Buitenschoolse opvang is dicht. Voor BSO zijn er ook uitzonderingen voor kwetsbare kinderen. 
 • Voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep is er noodopvang. Bijvoorbeeld als de ouders in een ziekenhuis werken. Of leerkracht zijn.

Steun voor ondernemers

De lockdown raakt veel mensen en bedrijven.

Het kabinet heeft voor bedrijven een steunpakket om ze te helpen.

Extra prik

Zo veel mogelijk 18-plussers krijgen een boosterprik in januari.

Er moeten 3 maanden tussen de laatste prik en de boosterprik zitten.

Zo veel mogelijk 60-plussers krijgen een boosterprik.

Het liefst nog dit jaar.

Blijf zoveel mogelijk thuis

Gaat u bij anderen op bezoek? Of krijgt u bezoek?

Doe dan eerst een zelftest.

Oudere mensen moeten niet te veel andere mensen ontmoeten.

Wees extra voorzichtig als oudere mensen en kinderen bij elkaar zijn.

Het gaat dan om mensen van 70 jaar en ouder.

Werk thuis.

Kan dat niet? Houd op het werk 1,5 meter afstand.

Niet vergeten

 • Houd 1,5 meter afstand. Ook na een zelftest.
 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Geef niemand een hand.
 • Bij klachten: blijf thuis en laat u testen bij de GGD.
 • Doe een zelftest als u op bezoek gaat. Ook als u een coronavaccinatie heeft gehad.
 • Zorg af en toe voor frisse lucht in huis.
 • Zeker als er mensen op bezoek zijn geweest.

Volgende stap

De maatregelen gelden tot en met 14 januari.

Op 14 januari kijkt het kabinet hoe het gaat.

En welke regels dan nodig zijn.

Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.

Bellen met vragen over het coronavirus

Heeft u vragen over het coronavirus?

Bel naar 0800 - 1351.

Of naar +31 20 205 1351.

Als u in het buitenland bent.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Gezondheid

Informatie boosterprik en priklocaties

Iedereen vanaf 18 jaar, die al een 1e en 2e prik heeft gehad, krijgt een boosterprik aangeboden voor eind januari 2022. Hiervoor zijn locaties en mensen nodig. Sommmigen zijn nu op andere plekken aan het werk, bijvoorbeeld op de priklocaties in de wijken. Daarom gaat een deel van deze locaties tijdelijk dicht. Hieronder leest u daar meer over. Ook over wanneer en waar u een boosterprik kunt halen.

Een boosterprik is voor mensen die al 1 of 2 coronaprikken hebben.

Het is een extra prik die helpt om u te beschermen tegen het coronavirus. Ook tegen de nieuwe omikronvariant. U kunt een boosterprik krijgen als u 3 maanden of langer geleden de laatste coronaprik heeft gehad óf als u corona heeft gehad. De uitnodiging voor een prik gaat van oud naar jong. Wanneer u aan de beurt bent, leest u op coronavaccinatie.nl. U krijgt ook een uitnodiging van het RIVM.

Voor een boosterprik heeft u een afspraak nodig.

Deze afspraak maakt u online via coronavaccinatie-afspraak.nl.

De boosterprik wordt gegeven op 2 vaste locaties in Den Haag.

Dit zijn:

 1. Voormalig Rode Kruisziekenhuis, Sportlaan 600 Den Haag
 2. Maandag tot en met zondag
 3. 8.00 - 13.30 uur en 14.00 - 20.00 uur
 4. World Forum, Churchillplein 10 Den Haag
 5. LET OP: gaat 22 december open
 6. Maandag tot en met zondag
 7. 8.00 - 20.00 uur

Een deel van de priklocaties in de wijken gaat tijdelijk dicht.

GGD Haaglanden verwacht dat deze locaties eind januari 2022 weer open kunnen.

Hieronder vindt u een overzicht van de corona prikpunten waar u zonder afspraak een 1e of 2e prik kunt halen.

Dinsdagen

Stadskantoor Leyweg, Leyweg 813, Den Haag

Tijd: 14.00 - 17.00 uur

Donderdagen

Stadhuis Den Haag, Spui 70, Den Haag

Tijd: 14.00 - 20.00 uur

Vrijdagen

TICS Moskee, Kempstraat 126, Den Haag

Tijd: 14.15 - 17.00 uur

Zaterdagen

Moskee Mimar Sinan, Teniersstraat 13, Den Haag

Tijd: 14.00 - 19.00 uur

Maandag tot en met zondag

Voormalig Rode Kruisziekenhuis, Sportlaan 600 Den Haag

Tijd: 8.00 - 13.30 uur en 14.00 - 20.00 uur

World Forum, Churchillplein 10 Den Haag

Tijd: 8.00 - 20.00 uur

 

Vragen? Kijk op coronavaccinatie.nlggdhaaglanden.nl

of stuur een mail naarcorona@denhaag.nl

Sociaal

Wijktijgerkrant december 2021

Ken jij de Wijktijgers al? Dit is een ambitieuze- en actieve groep kinderen uit de wijk die samen een wijkkrant maken. Hiervoor komen ze elke week bij elkaar in buurtcentrum Bario in de Kockstraat.

Benieuwd naar de krant die zij deze maand gemaakt hebben? Bekijk via deze link dan de artikelen.

Sociaal

Wie verdient een Haags Jeugdlintje?

Ken je iemand die een Jeugdlintje verdient en voldoet aan de onderstaande criteria?

Meld hem of haar dan aan!

We reiken het Haags Jeugdlintje uit in drie leeftijdscategorieën:

 • 6 tot en met 12 jaar;
 • 13 tot en met 17 jaar;
 • 18 tot en met 22 jaar.

De aanmelding moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De jeugdige is op 26 april 2022 tussen de 6 en 23 jaar oud;
 • De inzet duurt minimaal 1 jaar en is tot op heden nog niet gestopt;
 • De jeugdige heeft een bijzondere maatschappelijke prestatie geleverd of geïnitieerd.

Aanmelden kan tot en met maandag 31 januari 2022 via www.denhaag.nl/jeugdlintje.Heb je vragen? Mail naar haagsjeugdlintje@denhaag.nl

Gezondheid

Informatiemiddag Corona en 1e of 2e prik

Twijfels of vragen over de coronaprik? GGD Haaglanden, gemeente Den Haag en vertegenwoordigers uit Transvaal organiseren op zaterdag 19 december van 11.00 tot 17.00 uur een informatiemiddag in de buurtkantine van Sporthal Transvaal. Ook kunt u hier een eerste of tweede coronaprik krijgen, geen boosterprik. Het is gratis en u hoeft geen afspraak te maken.

Buurtkantine Sporthal Transvaal, Colensostraat 2, Den Haag

19 december 2021

11.00 - 17.00 uur

Cultuur

Altijd al je eigen film willen maken?

Heb jij alles op Netflix, Videoland en Prime al gebingewatched en wordt het tijd dat de wereld jouw verhaal te zien krijgt? Heb je geen idee hoe je dat voor elkaar kan krijgen en waar je moet beginnen? Dan is dit jouw kans en wie weet de start van je nieuwe carrière!

Tien jongeren uit Zuid-Holland krijgen de kans om onder begeleiding van professionele regisseurs, acteurs en gastcoaches uit de Nederlandse filmscene te werken aan hun eigen korte film.

Voldoe je aan het onderstaande profiel?

- Ja, ik ben tussen de 17 en 23 jaar

- Ja, ik woon in Zuid-Holland

- Ja, ik ben van eind januari t/m juni beschikbaar *

*3 uur fysiek aanwezigheid vereist op de dinsdagavond + houdt rekening met extra tijd vanuit huis voor het voorbereiden van je script en later het draaien van jouw film.

Voor aanmelden of meer informatie stuur ons dan een mailtje: academy@rosestories.nl

Deadline voor aanmelding = maandag 17 januari 2022.

Gezondheid

Den Haag Fietst! Service & Infopunt

Bij het nieuwe Den Haag Fietst! Service & Infopunt in de Wagenstraat 185a kunt u terecht voor alles wat te maken heeft met fietsen. Bijvoorbeeld voor:

■ Informatie over fietsen in Den Haag.

■ Fietslessen. Nieuw op de fiets of een opfrissertje nodig? Volg een fietsles waardoor je snel veilig en vertrouwd op de fiets zit.

■ Leuke fietsroutes met kaarten en beschrijvingen.

■ Aanschaf van een fiets voor jong en oud en voor elke portemonnee. Omdat het fietsservicepunt samenwerkt met verschillende stichtingen, zoals Leren Doen en Fiets Voor Niets, kunt u misschien een gratis fiets krijgen.

■ Enthousiaste fietsenmakers staan voor u klaar. Ze leren u ook graag om zelf uw fiets te onderhouden en te repareren.

■ Deelfietsen, fietslease, fietshuur.

 

Fietsen voor iedereen

Het Service & Infopunt is een samenwerking van de gemeente met stichtingen en fiets-experts. Zij zetten zich in om fietsen voor iedereen mogelijk te maken. De bedoeling is dat er op termijn meer fietsservicepunten komen in de stad. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Als u een specifieke vraag hebt en zeker wilt weten dat er iemand is die kan helpen, bel dan even van tevoren.

Meer informatie? 070 747 01 03

Zoom