Blog: Gezond door lichamelijke oefening

19-11-2021

Gezondheid

Wie

Jongeren
Volwassenen
Senioren

Namaste,

Mijn naam is Devanand Rambharose (Ayurvedisch Massage & Pancha Karma Therapist / Yoga docent). Vandaag wil ik het met u hebben over het uitvoeren van lichamelijke oefeningen die we zelf kunnen doen om met name de luchtwegen gezond te houden.

Het nemen van voorzorgsmaatregelen is de beste methode om niet ziek te worden. Maar als dit onverhoopt toch gebeurt, wat dan?

Er zijn yogatechnieken, die de infectie indammen en helpen bij het genezingsproces. Deze yogatechnieken kunnen heel eenvoudig thuis in het eigen bed, op de grond of in het ziekenhuis worden geoefend. Bij problemen met de luchtwegen is het bijvoorbeeld erg belangrijk om de ademhaling te versterken.

In yoga zijn er enkele eenvoudige ademhalingstechnieken en oefeningen die thuis in het bed of op een yoga mat kunnen worden gedaan. Zo wordt voorkomen dat de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel nog meer worden beschadigd.

PRANAYAMA

Adem in door de neus en adem uit door de mond: Adem in door de neus maar adem krachtig uit door de mond. Het is een gegeven dat uitademen erg moeilijk wordt als de neus verstopt raakt. Uitademen door de mond zorgt ervoor dat de ademhaling verbetert. Bij het volledig en krachtig uitademen, wordt de zuurstof arme lucht uit de longen geblazen. Dit is een effectieve methode om de giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Een gezond lichaam met veel zuurstof in de longen en vrij van giftige stoffen is veel beter in staat om infecties te bestrijden.

Buikademhaling: Ga op de rug liggen, plaats beide voeten dicht bij het lichaam op de grond en houd de knieën bij elkaar, plaats één hand op de buik en adem in en uit. Bij het inademen bewegen de buikspieren naar boven en bij het uitademen bewegen de buikspieren naar beneden. Door zo IN en UIT te ademen worden de longen volledig leeg gepompt en weer met veel meer zuurstof gevuld. Ook worden de giftige stoffen uit de longen verwijderd. Beide pranayama's moeten dagelijks worden geoefend. Doe 10 ronden van de eerste oefening in de ochtend en 10 ronden in de avond. Buikademhaling kan overdag verschillende keren worden gedaan, bijvoorbeeld 5 minuten in de ochtend, 5 minuten in de middag en 5 minuten in de avond. Het is zelfs aan te raden om het elke keer als u gaat liggen te oefenen. Concentreer op de buik, adem heel subtiel in en uit, ontspan en ademen zo natuurlijk mogelijk.

DE DARMEN: Onze darmen spelen een zeer belangrijke rol in het bestrijden van ziekten en helpt ons ook met de genezing. Het is daarom erg belangrijk dat er alles wordt gedaan om de darmen sterk en gezond te houden. Hoe kunnen we onze darmen sterk en gezond houden? Bij een infectie kan er sprake zijn van misselijkheid, diarree en veel gas vorming in de maag en darmen. Om deze problemen te verhelpen biedt yoga oefeningen een uitkomst. Deze oefeningen helpen om de darmspieren te versterken en de ongewenste gassen te verwijderen. Een eenvoudige maar zeer effectieve yogatechniek is de PAVANMUKTASANA.

PAVANMUKTASANA: Ga op de rug liggen, in het eigen bed of op een yogamat op de grond, plaats de handen naast het lichaam op de grond en vouw beide benen en plaats de voeten op de grond. Til tijdens het inademen het rechterbeen op, breng het dichter naar de buik/borst, houd het een paar seconden vast en strek het been. Herhaal met het linkerbeen. Doe nu hetzelfde met beide benen. Wat is het effect van deze asana? Door deze asana te beoefenen, wordt de lever getraind. Dit is nodig omdat ook de lever door een infectie wordt aangetast. Dit is een mooie oefening om zowel de buikspieren als de lever te stimuleren.

YASHTIKASANA / STOK POSE: Ga op de rug liggen, in het eigen bed of op een yogamat op de grond, adem in en hef beide armen omhoog, boven het hoofd, en duw tegelijkertijd beide benen naar beneden. Maak je lang zo lang mogelijk , als een lat. Adem uit, breng beide armen terug naar hun normale positie. Ademhaling en beweging van het lichaam moeten heel fijn op elkaar zijn afgestemd. Oefen beide asana's 5-10 keer per dag. Zorg ervoor dat de oefening niet als erg vermoeiend wordt ervaren. Als vermoeidheid toch optreedt, doe dan slechts enkele herhalingen, en herhaal de oefening verspreid over de hele dag.

Het is erg belangrijk dat het immuunsysteem wordt versterkt en behouden. Want alleen met een sterke immuunsysteem is het mogelijk om infecties en alle andere soorten ziektekiemen succesvol te bestrijden. Ik wil 2 Yoga technieken, welke het immuunsysteem verbeteren aanraden. Deze oefeningen kunnen zittend worden gedaan.

ANULOMA VILOMA: Zit op het bed, stoel of op een yogamat op de grond, houd de rug recht. Sluit het linker neusgat, inademen door het rechter neusgat, houd de adem enkele seconden in en adem uit door het linker neusgat. Adem onmiddellijk door de linkerneusgat in, houd de adem vast en adem nu uit door het rechter neusgat. Pauzeer een paar seconden en begin dan opnieuw. Oefen minimaal 5 ronden. Deze pranayama zorgt er voor dat het zuurstofgehalte in de longen sterk toeneemt, helpt het bij het verwijderen van de giftige stoffen uit het lichaam en versterkt het immuunsysteem.

PARVATASANA: Zit in een comfortabele houding ( op een stoel of kleermakerzit ) en houd de rug recht; Adem in, hef beide armen boven het hoofd, blijf enige tijd in deze positie, adem uit en keer terug naar de begin positie. Hier wordt het bovenlichaam getraind en zijn de onderste ledematen in een meditatieve houding. Deze rotatie van de armen opent de borstkas, verbetert de ademhaling en is zeer rust gevend. Het lichaam wordt wordt gevuld met energie en is zeer actief. In feite activeert het de VECHT of VLUCHT-reactie. De immuuncellen worden gestimuleerd om de infectie te bestrijden. Het is dus ons taak om ervoor te zorgen dat ons immuunsysteem sterk is. Het oefenen van al deze zeer eenvoudige technieken is een must.

Het is onze plicht om goed voor ons lichaam te zorgen, ons zelf te helpen genezen en om onze eigen zwakheden te overwinnen. Voor ons herstel is het ook heel erg belangrijk om positief en opgewekt te zijn, grappen te kunnen maken, te kunnen lachen met de mensen om ons heen. Lachen is niet alleen heel erg ontspannend, maar het is ook een goede oefening voor de buikspieren.

Met de juiste (zelf) zorg zijn we zeker in staat om luchtweginfecties te overwinnen en als overwinnaar uit de strijd te komen.

Het leven is erg mooi, leef het ten volle.

Belangrijk: Volg altijd de adviezen van de huisarts of behandelend arts en train onder begeleiding van een Yoga Leraar.

Stichting YogaShishya

Waar

Wagenstraat 185 Den Haag