De Tuin van Transvaal

Sociaal
25 januari 2023

Lang geleden, in een land hier ver vandaan, leefde een oude man. Hij woonde samen met zijn vrouw, kleinzoon, een kleine bruine hond, een nog kleinere witte kat en een muis met een roze neus, in een grote, oude boerderij. Op een dag zei de man tegen zijn vrouw: “Lieve vrouw, ik ga een knolraap planten. Als de knol goed groeit en groot wordt, hebben we heerlijke knolraapsoep!”….

Dit is het begin van het Russische sprookje ‘The Giant Turnip’. Het verhaal gaat over een grootvader die een knolraap plant. Deze wordt zo groot dat hij hem niet zelf uit de grond kan trekken! Met hulp van zijn familie en huisdieren lukt het uiteindelijk de enorme raap te oogsten. Moraal van het verhaal: je hebt elkaar nodig om iets voor elkaar te krijgen!

The Giant Turnip was de inspiratie voor Transvaler Johanna Bayerlein, om de Tuin van Transvaal te creëren. Samen met andere actieve bewoners Philip Dubbeldam, Dennis Minnaert en Ahmed El Hadioui, werkte zij aan haar idee.

Aan de slag

Er is gezaaid, gemaaid, opgeknapt en geverfd. Graffiti-artist Artur Szataniak heeft The Giant Turnip omgevormd tot een geweldige, sprookjesachtige muurschildering! De tuin is ingezaaid met verschillende bloemen en plantensoorten, waar insecten en vogels op afkomen. De insecten vinden een thuis in het insectenhotel. De plantjes en stekjes komen uit de buurt en worden zo hergebruikt. In de zomer van 2023 moet de sprookjesachtige tuin in volle bloei staan!

Een tuin voor bewoners

Het is een plek geworden voor rust, ontmoeting, inspiratie en plezier. Bewoners zouden er workshops kunnen geven of gewoon genieten van de mooie tuin. Johanna hoopt dat door de ontmoetingen en gesprekken acties ontstaan, waarmee bewoners, ondernemers en betrokkenen Transvaal mooier, aangenamer en vooral groener maken. Iedereen uit de buurt is welkom in de tuin en mag er gebruik van maken.

Transvaal wordt steeds groener

De stekjes en de zaden die de tuin voortbrengt, zouden we in de boomspiegels van de Paul Krugerlaan kunnen planten. De bloemen maken bewoners en ondernemers blij en dragen zo bij aan een positief gevoel. Samen laten we de Paul Krugerlaan tot bloei komen!

Wilt u de Tuin van Transvaal een keer bezoeken of meedenken over hoe we Transvaal groener kunnen maken? Laat dit dan weten via hi@headsuphandson.nl.

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen
Senioren