Oren en ogen voor een leefbare buurt

Wonen
25 januari 2023

“Wij zijn de ogen en oren van de wijk en werken samen met politie en andere gemeentecollega’s. Wij houden ons bezig met het handhaven van wetten en regels met het oog op de leefbaarheid in het gebied. Mijn collega’s en ik komen in actie bij overtredingen van bewoners en ondernemers. Denk aan foutparkeren, fietsen op de stoep en dumpen van afval op straat. Ook controleren wij of winkeliers zich houden aan de sluitingstijden en of zij de juiste vergunningen hebben. Maar we bekeuren niet alleen. We geven bewoners informatie en tips waardoor mensen hier prettiger kunnen wonen en zich veiliger voelen, zegt Morraja.”

Morraja werkt sinds dit voorjaar in dit gebied. “De buurt van het Kaapseplein vind ik gezellig en druk. De Haagse Markt is om de hoek. Ik heb er bewust voor gekozen om in zo’n dynamische en diverse wijk te werken. Mensen zijn hier over het algemeen best bereid om te luisteren. De talen die hier worden gesproken zijn er veel. Met het Engels komen we er meestal wel uit. En we hebben ook een vertaalapp bij de hand die we kunnen gebruiken bij het aanspreken van mensen.

We zien dat sommige bewoners uit een andere cultuur moeten wennen aan de Nederlandse manier van optreden. We spreken mensen eerst aan op hun gedrag. In hun thuisland gaat het er vaak strenger aan toe.” Er zijn duidelijke problemen in deze buurt: het eerder genoemde afvalprobleem en de enorme verkeersdrukte in de vroege ochtend. De grote groepen arbeidsmigranten die elkaar op straat ontmoeten, geven sommige bewoners een onveilig gevoel. Morraja: “Onze zichtbaarheid is belangrijk voor het veiligheidsgevoel van de bewoners. Ik hoor wel eens kritiek dat wij alleen in onze auto’s rondrijden, maar dat klopt niet. Er zijn verschillende teams die meldingen oplossen: teams die rondrijden in de auto en teams die per voet of met de fiets in de buurt werken. Dit is zowel doordeweeks als in het weekend, overdag en avonds.” Morraja: “Het plaatsen van een vuilniszak of kartonnen doos naast een afvalcontainer mag natuurlijk niet. Op afval komt allemaal ongedierte en de straat ziet er rommelig uit. We kijken dan in zo’n zak of we een adres kunnen vinden. Als dat lukt, gaan we langs en spreken we de mensen eropaan.”

Anthony: “De verkeersoverlast is hier best groot. Er zijn te weinig parkeerplaatsen en daarom zie je veel foutparkeerders in deze buurt. Als wij dat zien, gaan we eropaf. Direct een boete uitdelen doen we eigenlijk zelden. We waarschuwen eigenlijk altijd eerst.” Morraja: “Vanaf ongeveer vijf uur is het hier al een hele drukte met busjes die uitzendkrachten komen ophalen. Bakkers zijn dan al open en mensen halen daar hun broodje. Dat gaat vaak niet erg zachtjes. Dan zie je dat er een groter probleem is dat je met het uitdelen van boetes niet echt kan oplossen. “Wat we zien, geven we door aan collega’s op het stadhuis. Die kijken dan of er passende maatregelen genomen kunnen worden om de leefbaarheid en veiligheid in deze buurt te verbeteren.”

Morraja: “Een goed contact met de bewoners is van groot belang. Spreek ons dus vooral aan. Want we zijn samen verantwoordelijk voor een leefbare buurt. Het komt voor dat meldingen niet zo snel worden opgelost als bewoners zouden willen. Ook kunnen we als gemeente beter worden met het terugkoppelen van meldingen. Maar je kunt ons altijd aanspreken. En we horen het ook graag als dingen goed gaan in de buurt.

Via Instagram kun je ons ook volgen: www.instagram.com/handhavingdenhaag.

Melden helpt

Het melden van misstanden draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk. Gemeente en politie krijgen steeds vaker meldingen over verdachte en overlast gevende situaties. Dat is heel goed. Zo kan er gerichter actie ondernomen worden. Dus werk mee en meld! U kunt dat op verschillende manieren doen:

Via denhaag.nl/meldingen of 14070 voor meldingen:

• Over de openbare ruimte waaronder meldingen over ongedierte, storing

straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.

• Over woonoverlast of uitkeringsfraude.

Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of

0900 - 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem,

telefoonnummer 0800 - 7000.

Meld vermoedens van misstanden met uitzendwerk bij Inspectie SZW:

www.nlarbeidsinspectie.nl/melden

Wie

Jongeren
Volwassenen
Senioren