Hollandse pot van Haagse Beppies

Sociaal
25 januari 2023

De maaltijden die Sylvia, Ria en Corrie bij de buurteettafel in Transvaal koken, zijn goed voor meer dan alleen een volle maag. De mensen voelen zich namelijk op zo’n moment ook even niet eenzaam: “Het is meer dan eten, je maakt ook een praatje.”

Drie jaar geleden richtten Sylvia Korver en twee wijkbewoonsters “Haagse Beppies” op. De twee vertrokken, Ria en Corrie kwamen ervoor in de plaats. “We zetten ons in voor een betere wijk. We organiseren het Haagse bakkie en sinds corona ook de Haagse Beppies buurteettafel”, vertelt Sylvia.

Tijdens de pandemie hielp het drietal bij de participatiekeuken van Ben Lachab. “Hij maakte de maaltijden, wij brachten ze rond in onze wijk. Bij het brengen van maaltijden raakten we ook met de mensen in gesprek, daar zaten ze erg om verlegen. Zo zagen we veel eenzame mensen die de deur niet uit konden of durfden.” “Eenzaamheid zie bovendien je niet, daarom zijn mensen eenzaam”, legt Sylvia uit: “Vaak zit er een maskertje. Aan de buitenkant lijken de buurtbewoners heel vrolijk, maar als je ze eenmaal leert kennen, zie je dat er soms heel wat leed achter schuil gaat. We ontmoetten buurtbewoners waarvan we dachten, als het initiatief van Ben stopt, kunnen we die mensen niet zomaar laten stikken. We gingen zelf maaltijden koken die we verpakten en bezorgden bij deze bewoners.”

Hollandse pot

Ze bedachten het initiatief samen met hun opbouwwerker Anja van Hees. Van Stichting Welzijn kreeg het drietal honderd euro startgeld. Een gemeentemedewerker regelde subsidie zodat de prijs van de maaltijden goedkoop kan blijven. “Toen corona voorbij was, zijn we in het buurthuis de buurteettafel gestart. We koken op de maandagen. Oer-Hollandse pot, stamppot of zuurkool, een kuiltje met jus en een ouderwetse gehaktbal erbij, dat vinden de mensen heerlijk. We koken nu voor ruim twintig mensen.”

Ogen en oren

Het initiatief helpt niet alleen tegen de eenzaamheid, Haagse Beppies zijn ook de ogen en oren in de wijk en als het nodig is een schakel naar instanties. “Je monitort mensen, bij sommigen hebben we tegen ouderenwerk gezegd, ga daar eens kijken.” Ze kent ook schrijnende verhalen. Verdriet en rouw, Haagse Beppies zijn het allemaal al wel eens bij wijkbewoners tegengekomen, vertelt Sylvia. Ze gaat er in elk geval mee door. “Ik ben altijd al een verzorgend type ge­weest”, zegt ze lachend. “Ik haal er voldoening uit, anders hou je het ook niet vol. En de groep die wij hebben, daar doe je het voor, ze zijn zo blij. We hebben normaal gesproken inloop vanaf half vier, we geven ze dan een bakkie met wat lekkers erbij. Maar ze komen steeds vroeger, soms zijn ze er zelfs eerder dan ik.” Haagse Beppies actieve bewonersgroep is te vinden op Facebook.

Wie

Volwassenen
Senioren