Pilot Schoon Transvaal

Wonen
25 januari 2023

Elke weekend trekken Appie el Massaoudi en zijn jongens eropuit om afval in Transvaal op te ruimen. “We zijn onderdeel van een groter geheel”.

Matrassen, koelkasten, wasmachines, banken en andere resten van meubilair. Zo maar een greep uit wat bewoners en ondernemers van Transvaal op straat dumpen. Zelfs een keer een koffer vol lingerie. “Echt waar, zo bij een afvalcontainer”, vertelt Moes. Hij haalt nog een voorbeeld aan. Iemand had midden op straat een stapel oude autobanden gekwakt. “Je komt soms op de gekste plekken afval tegen, dan denk je, hoe komt dat hier.” De 21-jarige jongeman maakt deel uit van Appies opruimploeg ‘Schoon Transvaal’, een pilot van de gemeente om het afvalprobleem in Transvaal op een andere manier aan te pakken.

“De gemeente experimenteert met nieuwe ideeën om afval op straat op te ruimen”, vertelt Apppie el Massaoudi. “Voor de pilot koos de gemeente voor mijn bedrijf, Ap’s Services, omdat het een aanvulling is op bestaande diensten om de wijk schoon te maken en het afval af te voeren. Wij werken met jongeren en arbeidsmigranten uit de wijk. Wij maken ook de Haagse Markt schoon.”

Mijn bedrijf onderzocht samen met de Rabobank of wat we op de Haagse markt doen, konden verbreden naar elders in de wijk. We zagen dat Transvaal een behoorlijke afvalproblematiek heeft. Het onderzoek presenteerden we aan de gemeente en daar is dit uit voortgekomen.”

De pilot loopt tot medio februari. De jongeren komen vooral uit Transvaal zelf: “We zijn laagdrempelig. Ze komen via verschillende instanties bij ons, maar ook via de jongens onderling.” De pilot loopt als een trein, vindt Appie. “We behalen goede resultaten en de gemeente is positief. Maar we kunnen niet zonder de andere diensten die ook keihard werken. We zijn onderdeel van een groter geheel en we zijn allemaal nodig.”

Het verschil

Elke zaterdag en zondag trekken Appie en zijn jongens eropuit, van 12.00 uur tot 21.00 uur. De jongens ontvangen daarvoor salaris. Lang hoeven Aymane (18), Saban (14), Eyoup (17) en Moes (21) niet na te denken waarom ze dit werk doen. “Ik heb de afgelopen jaren gezien hoe Transvaal steeds viezer werd”, vertelt Moes. “Ik begin vanaf een uurtje of zes in de ochtend. Ik draai mee tot een uur of negen ’s avonds. Het is leuk werk, dat is ook de reden dat ik het volhoud, maar ook je collega’s zijn belangrijk. En aan het einde van de rit word je blij van het eindresultaat. Door ons werk wordt de buurt schoner en daardoor mooier, je ziet het verschil.” Een ander voordeel is dat de jongeren uit de buurt komen en dus ook bewoners kunnen wijzen op hun gedrag. Wij spreken mensen aan in hun taal, en dat werkt. Als iemand uit de Kaapstraat of de Boerenstraat afval opruimt en jou erop aanspreekt, pik je veel meer”, legt Appie uit. En ze oogsten waardering. Moes: “Ik hoor van bewoners dat ze het knap vinden wat wij doen en het volhouden.” Ze worden anders bekeken en dat voelt goed. Eyoup: “Ze zien me als iemand die ergens voor verantwoordelijk is.” En het is ook goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling, vervolgt Moes. “Je leert, je groeit, je krijgt zelfdiscipline en je wordt zelfverzekerder. Je wordt er steviger van.”

 

Wie

Jongeren
Volwassenen
Senioren