Brief Multicultureel Vrijetijdscomplex

Afgelopen maand stuurde de gemeente Den Haag aan Ondernemers en bewoners in de omgeving van de Paul Krugerlaan een brief met daarin een toelichting op het stopzetten van het project Multicultureel Vrijetijdscomplex Transvaal. Hieronder de tekst van de brief.

Geachte heer, mevrouw,

Sinds 2014 is de gemeente Den Haag bezig met de ontwikkeling van een Multicultureel Vrijetijdscomplex in Transvaal (MVC Transvaal). De locatie daarvoor is het terrein van de bouwmarkt Karwei bij de Uitenhagenstraat.

Met het bouwproject wil de gemeente de economie van de wijk versterken en een plek bieden voor sociale en culturele activiteiten in Transvaal.

Door juridische en economische ontwikkelingen heeft de gemeente helaas moeten besluiten het project te stoppen en opnieuw te kijken naar de invulling van dit bouwproject. In deze brief geven wij hierop een toelichting.

Wat is er gebeurd?

De gemeente sloot in 2014 een overeenkomst met projectontwikkelaar Medina Real Estate Company B.V. (MREC) over de bouw van het MVC Transvaal. Dit bouwplan omvatte een hotel en bestemmingen voor cultuur, ontspanning, horeca, wonen, sport, gezondheid en onderwijs. Ook zou er ruimte voor ambachtelijke ondernemers komen.

Sinds 2015 zijn de gemeente en MREC in gesprek over de mogelijkheden om het plan binnen de afspraken te bouwen. Helaas is dat niet gelukt en langer doorpraten heeft geen zin. Aan MREC wordt nu een voorstel gedaan om de overeenkomst te beëindigen. De wethouder heeft de gemeenteraad hierover per brief geïnformeerd (RIS307797).

We willen u snel duidelijkheid geven over de toekomstige invulling van deze locatie en de manier waarop de gemeente bewoners en ondernemers van Transvaal hierin kunnen participeren. 

Heeft u vragen over dit project? Neem dan n contact op met Katleen van den Meerschaut, projectleider bij de gemeente Den Haag, katleen.vandenmeerschaut@denhaag.nl of via telefoonnummer 14070. 

Voor alle andere vragen kunt u contact opnemen met de gemeente Den Haag via www.denhaag.nl/contact of op telefoonnummer 14 070 (op werkdagen bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur).

 

Met vriendelijke groet,

Hassan el Houari

Stadsdeeldirecteur Centrum

Alles over stemmen Tweede Kamer 2021

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege het coronavirus neemt de gemeente extra maatregelen om te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen. Via deze link vindt u alle informatie over stemmen en de verkiezingen in Den Haag.

Voorjaarsvakantie Groot Handelsmarkt

Dit zijn de activiteiten van MEHR sport deze voorjaarsvakantie op het Anna Blamanplein.

Internationale Vrouwendag Podium Juliana

Podium Juliana nodigt u graag uit voor het volgende online evenement.

Tijdens de Internationale Vrouwendag op 8 maart as. staat de viering van ‘vrouwen met impact’ centraal. Een onderwerp waar wij graag aandacht aan besteden! Tijdens een inspirerend event, georganiseerd door Rabobank Regio Den Haag, Podium Juliana en MKB Den Haag gaan wij in gesprek met Haagse vrouwen met impact. Zij fungeren als rolmodellen voor vele andere vrouwen en de samenleving in Nederland. Wij nodigen je van harte uit om deel te nemen aan dit online event met bijzondere sprekers: Khadija Arib, Renata Brabander, Kim Schofaerts, Jale Celenk, Mary-Jo de Leeuw, Lisa Jordan, Roxana Tajvar en Aartje van den Akker gaan met jou in gesprek.

Thema’s op dit event zijn onder meer: De weg naar diversiteit in jouw organisatie, de positie van de vrouwen in de samenleving, moederschap, het belang van het onderwijs, hobbels en uitdagingen op het pad naar succes en de kracht van feminien en masculien leiderschap. De sprekers delen hun persoonlijke ervaringen met deze onderwerpen in inspirerende gespreksrondes.

Tussen de verhalen en gesprekken door is er prachtige muziek, speciaal ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag verzorgd door het Residentie Orkest.

Dit is een online evenement.

Programma

11:00 - Online Inloop

11:15 - Welkomstwoord

11:20 - Muzikale omlijsting door musici van het

Residentie Orkest

11:25 - Diversiteit & Inclusie Moderator: Renata

Brabander / Gasten: Khadija Arib, Roxana Tajvar

en Lisa Jordan

11:50 - Vrouwelijk leiderschap: het belang van meer

vrouwen aan top Moderator: Kim Schofaerts /

Gasten: Khadija Arib en Mary-Jo de Leeuw

12:15 - Gelijke kansen voor vrouwen van vandaag en in de

toekomst Moderator: Jale Celenk / Gasten:

Khadija Arib en Aartje van den Akker

13:00 - Einde

Meld je hier aan voor dit inspirerende en bijzondere evenement voor iedereen!

Gratis mondkapjes buurthuis Mandelaplein

Buurthuis Mandelaplein heeft van stichting Armoedefonds een partij mondkapjes ontvangen en mag deze uitdelen aan bewoners van Transvaal met een Ooievaarspas.

Op vertoon van uw Ooievaarspas kunt u eenmalig een tas met mondkapjes (100 stuks) ophalen bij het buurthuis. U kunt terecht van maandag t/m vrijdag tussen 9u en 17u.

Voor vragen of informatie kunt u terecht bij Iris de Groot: 06 41689769, buurtsport@mandelaplein.nl

Let op: in de avond mag u niet op straat

Vanaf zaterdag 23 januari 2020 geldt in heel Nederland een avondklok. Dit betekent dat niemand tussen 21.00 uur en 04.30 uur zomaar op straat mag zijn.

Waarom?

In de avond en nacht binnenblijven helpt om het aantal mensen dat corona krijgt te verminderen. Vaak worden mensen besmet als ze familie en vrienden ontmoeten. Dat gebeurt vaak in de avond. Door de avondklok gaan minder mensen bij elkaar op bezoek.

Wat zijn de regels?

U blijft tussen 21.00 uur en 4.30 uur binnen. Als u toch naar buiten gaat, kunt u een boete krijgen van 95 euro.

Wanneer mag u wel naar buiten in de avond?

U mag alleen naar buiten als u een van de volgende redenen heeft:

 • in geval van nood;
 • als uzelf, iemand anders die niet goed voor zichzelf kan zorgen of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
 • als u van uw werkgever voor uw werk naar buiten moet, u moet dan in het bezit zijn van een werkgeversverklaring;
 • om uw hond uit te laten; dit doet u in uw eentje;
 • als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland en dit kan bewijzen met bijvoorbeeld een vliegticket;
 • als u onderweg bent van of naar een begrafenis of crematie en dit kunt bewijzen;
 • als u onderweg bent door een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en u dit kunt bewijzen.

Formulieren

Op de website van de Rijkoverheid kunt u het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ downloaden en invullen. Deze verklaring moet u bij zich hebben als u in de avond naar buiten moet. Let op: in een noodgeval, bij het uitlaten van de hond of als u terugkeert uit het buitenland heeft u geen formulier nodig.

De avondklok geldt in ieder geval tot woensdag 10 februari 2021 04.30 uur.

Bron: Gemeente Den Haag

Kent u iemand die jeugdlintje verdient?

De gemeente Den Haag is op zoek naar jonge Hagenaars die zich met hart en ziel inzetten  voor Hagenaars of voor de stad Den Haag. Jeugdigen die het verdienen om in de  schijnwerpers te staan.

Wilt u ons helpen?

Kent u een jeugdige die zich belangeloos inzet voor de stad in zijn of haar vrije tijd? Die zich sterk heeft gemaakt voor een goed doel, een bijzondere prestatie heeft geleverd of  een lastig onderwerp bespreekbaar heeft gemaakt? Meld die jeugdige dan aan voor een  Haags jeugdlintje.

Hoe aanmelden?

Kent u een jeugdige die een Haags Jeugdlintje verdient? Meld hem of haar dan aan vóór  1 februari 2021!

Iedereen kan een jeugdige aanmelden. Op www.denhaag.nl/jeugdlintje vindt u het aanmeldformulier 2021 en de voorwaarden voor aanmelden.

Olijke viervoeters voor eenzame ouderen

Stichting OOPOEH- Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier - gaat van start in Den Haag.

Stichting OOPOEH voorkomt en bestrijdt eenzaamheid door senioren te koppelen aan een oppashond in de buurt. Veel 55-plussers zouden graag van de gezelligheid van een hond genieten zonder de volledige zorg en verantwoordelijkheid te hebben. Nu veel senioren vanwege corona erg veel thuis zijn, is een oppashond een sleutel tot meer beweging, gezelligheid en contact in de buurt. De gemeente Den Haag ziet de positieve impact en heeft besloten om in 2021 Stichting OOPOEH financieel te ondersteunen. Zo kan Stichting OOPOEH meer Haagse matches mogelijk maken en eenzaamheid bij Haagse ouderen voorkomen en bestrijden.

Stichting OOPOEH - begon acht jaar geleden klein, maar al snel was er veel belangstelling, en vooral in deze coronatijd is er ongelofelijk veel animo om op te passen. Ellen Groneman, directeur van Stichting OOPOEH: “Veel ouderen zitten nu alleen thuis. Alle leuke dingen zoals vrijwilligerswerk en bridge-, zang- of dansclubjes zijn door corona gestopt. Juist nu vinden zij het extra fijn om wekelijks op een hond te kunnen passen. Lekker samen naar buiten. De buitenlucht doet een mens goed, en met een hond bij je heb je ook allemaal gezellige gesprekken. Dan voel je je minder eenzaam.”

Op Landelijk niveau wordt Stichting OOPOEH al jaren erkend als een belangrijke speler binnen de eenzaamheidsbestrijding. Minister Hugo de Jonge bracht op 4 maart een werkbezoek aan Stichting OOPOEH en zag hoeveel impact een oppashond kan hebben. “Een oppashond is een prachtige manier voor ouderen om meer te bewegen en contact te maken met mensen uit de buurt. Het klinkt als iets kleins maar is eigenlijk heel groot en betekenisvol.” aldus minister Hugo de Jonge.

Senioren en hondenbaasjes kunnen zich nu aanmelden – In Den Haag en omgeving kunnen 55-plussers die een oppashondje zoeken en hondenbaasjes die af en toe een lieve oppas kunnen gebruiken zich aanmelden op www.oopoeh.nl of bellen naar 020-7853745.

Aanvragen Winter Games

Ben je werkzaam bij een buurt(sport) -of jongerenwerkorganisatie? En heb jij een goed idee om jongeren in beweging te krijgen deze wintermaanden? Doe hier je aanvraag voor een financiële bijdrage. Let op: lees eerst de criteria zorgvuldig door, om zeker te weten of jouw initiatief in aanmerking komt.

Kerstboom laten ophalen of wegbrengen

Wilt u na de feestdagen uw kerstboom opruimen? Zet uw kerstboom dan op de stoep tijdens 1 van de ophaaldagen in januari. Of breng uw boom naar het afvalbrengstation aan de Plutostraat of De Werf.

Van 4 tot en met 13 januari 2021 haalt de gemeente 1 keer per week kerstbomen op in de stad:

 • Kijk op de huisvuilkalender wanneer de kerstbomen in uw straat worden opgehaald.
 • Zet uw kerstboom op de ophaaldag vóór 7.45 uur op de stoep.

Breng uw kerstboom weg

Wilt u meteen na de kerst van uw kerstboom af? Dan kunt u uw kerstboom ook wegbrengen naar het afvalbrengstation aan de Plutostraat of De Werf. Vergeet niet om uw afvalpas mee te nemen. Die heeft u nodig om binnen te komen.

Kerstboomactie voor kinderen

In een aantal stadsdelen is er de inleveractie Verloot je boompje

(externe link)

. Deze actie is voor kinderen tot en met 12 jaar. Lees meer op verlootjeboompje.nl

(externe link)

Bron: DenHaag.nl

Parkeren tijdens Oud & Nieuw

Tijdens de jaarwisseling kunt u uw auto voordelig en veilig parkeren. U kunt dan in 5 parkeergarages voor € 10 uw auto op 31 december parkeren en op 1 januari ophalen. U krijgt ook 2 gratis HTM-kaartjes. In Parkeergarage Scheveningen Bad kunt u gratis parkeren. Bekijk hieronder in welke parkeergarages de actie geldt.

Deelnemende parkeergarages

 • U kunt uw auto veilig in de onderstaande garages parkeren.
 • Het aantal plekken per garage is beperkt.
 • U kunt niet reserveren.
 • U kunt bij Q-Park en P1 meteen bij binnenkomst betalen. Bij het ophalen kunt u dan direct uitrijden. Zo voorkomt u drukte en onnodig wachten.
 • Er gelden voor deze actie vaste in- en uitrijtijden:
 • Inrijden tussen 14.00 en 19.00 uur
 • Uitrijden tussen 10.00 tot 14.00 uur
 • (Voor Parkeergarage Scheveningen Bad gelden andere tijden)

Laak

Parkeergarage Laakhaven-HS (Q-Park)

Rijswijkseweg 27

(€ 10, gratis HTM-kaartjes)

Escamp

Parking Leyweg I (P1)

Leyweg 791

(€ 10, gratis HTM-kaartjes)

Parking Leyweg II (P1)

Hengelolaan 170 z

(€ 10, gratis HTM-kaartjes)

Centrum

Parkeergarage Veerkaden (Q-Park)

Amsterdamse Veerkade 30

(€ 10, gratis HTM-kaartjes)

Schilderswijk

Parkeergarage Haagse Markt (Q-Park)

De Heemstraat 301

(€ 10, gratis HTM-kaartjes)

Scheveningen

Parkeergarage Scheveningen Bad (BKS)

Zwolsestraat 426

(Gratis parkeren, geen HTM-kaartjes)

 • Inrijden tussen 18.00 en 20.00 uur
 • Uitrijden tussen 8.00 en 10.00 uur

Zie ook

Bron: DenHaag.nl

Landelijk vuurwerkverbod Oud & Nieuw

Dit jaar geldt er met oud en nieuw een landelijk verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Dat heeft het kabinet besloten. Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen en bij de handhaving erg hoog. Met het verbod wil het kabinet extra werkdruk voorkomen. In Den Haag gaat de actie voor vuurwerkvrije buurten niet door.

Licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes mogen wel.

Actie ‘Organiseer een vuurwerkvrije buurt’ vervalt

Eerder deed de gemeente een oproep aan bewoners. U kon borden aanvragen voor een vuurwerkvrije buurt. Door het landelijke vuurwerkverbod zijn deze borden niet meer nodig. U kunt ze daarom niet meer aanvragen.

Regelingen voor ondernemers

Ondernemers kunnen hun vuurwerk dit jaar niet verkopen. Het kabinet komt met een vergoeding voor de opslag en het vervoer van vuurwerk. Verder kunnen ondernemers de algemene regelingen gebruiken zoals de TVL- en de NOW-regeling.

Meer informatie leest u op rijksoverheid.nl

Bron: DenHaag.nl

Zoom