Houd afstand van zeehonden op het strand

Dat is de oproep van de Dierenambulance Den Haag nadat zij vorige week een zeehond van het strand hebben gehaald. Jonge zeehonden hebben rust nodig, maar hun hoge aaibaarheidsfactor zorgt ervoor dat zij weinig rust krijgen.

Gestrest door de drukte
Op woensdag 22 juli alarmeerde de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade vanuit Kijkduin de dierenambulance: er lag een jonge zeehond op het strand met een grote groep mensen om hem heen. Anouk Korporaal van Dierenambulance Den Haag: “De zeehond wilde uitrusten, maar werd hoe langer hoe meer gestrest. De rust werd hem door de mensen niet gegund. En terug het water in durfde hij ook niet met al die drukte om zich heen. De reddingsbrigade besloot de zeehond mee te nemen en ons in te schakelen.”

Bij aankomst controleerde een ervaren dierenambulancemedewerker het zeehondje op verwondingen en vond er overleg plaats met EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren). Anouk vertelt: “Het zeehondje was vier tot zes weken oud en niet meer afhankelijk van zijn moeder. Zijn gewicht was in orde. De zeehondenwachters van EHBZ besloten dat het zeehondje verplaatst kon worden naar een rustig stuk strand. Daar kon het dier in alle rust bijkomen en werd het nog 24 uur gemonitord om te zien of het echt goed ging.”

Meer zeehonden op het strand
Het gaat goed met de zeehonden in de Noordzee. Dus zien we ze ook steeds vaker op de drukke stranden rondom Den Haag. Anouk: “We hopen dat mensen afstand houden, minimaal 25 meter, en ook anderen vragen om afstand te houden en hun hond aan te lijnen. De dieren worden gestrest van mensen, kinderen en honden om zich heen. Daarbij zijn het wilde dieren en kunnen ze lelijk bijten, ook naar kinderen en honden.”

Gezond of gewond?
Zeehonden in de zogenaamde ‘banaanhouding’, zijn gezonde zeehonden. Ze zijn meestal heel alert en komen naar het strand om op adem te komen. Anouk: “Hoe meer rust het diertje heeft, hoe groter de kans dat het gewoon verder kan leven in onze mooie, bijzondere Noordzee en niet naar een zeehondenopvang hoeft. Jaag het dier niet terug de zee in, want ze rusten niet voor niets uit op het strand. Houd afstand en geniet. Dit is de prachtige natuur van Den Haag! Zie je een gewonde zeehond, met wondjes of bloed, of een zeehond die helemaal plat ligt of hoest, of ligt er een zeehond op een heel druk stuk strand, bel ons dan op 070-3282828 of bel Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (Aseal) via 088-2747795. Benader het dier nooit zelf!”...

Cultuur

Zomerschool in Transvaal

Van een onvergetelijk schooljaar naar een onvergetelijke zomer
Het liep dit schooljaar allemaal iets anders dan we gewend zijn. Het land in intelligente lockdown, scholen die de deuren moesten sluiten en kinderen die maandenlang thuisonderwijs hebben moeten volgen.
Veel scholen en ouders hebben adequaat ingespeeld op de onderwijsbehoeften van kinderen. Helaas moeten wij ook constateren dat de coronacrisis vooral Nederlands kwetsbaarste wijken zoals Transvaal hard treft. Om te zorgen dat leerachterstanden niet verder verergeren komt het Buurthuis Mandelaplein nu in actie.
Omdat Buurthuis Mandelaplein alle kinderen een succesvolle start gunt van een volgend schooljaar wordt er een zomerschool georganiseerd in de periode van 20 juli t/m 29 juli (1e zomerschool) en 3 augustus t/m 13 augustus (2e zomerschool)
Ochtenprogramma: taal, taal, taal
Alles begint met taal. Taal is de basis. We gaan met de kinderen op niveau aan de slag aan de hand van het programma van de Taalfabriek. Dit is een lesprogramma waarbij de leerlingen worden geholpen met taal en er wordt gewerkt aan mondelinge vaardigheid, schrijfvaardigheid en algemene kennis.
Middagprogramma: horizonverbreding door talentontwikkeling
In de middag gaan de kinderen aan de slag met hun talenten. Kinderen kunnen kiezen uit verschillende activiteiten op het gebied van sport en bewegen, cultuur, natuur en creativiteit.
Marije Talstra (directeur Mandelaplein): “Zo laten wij de kinderen op ontdekkingsreis gaan in hun eigen leefwereld en verbreden de kinderen hun eigen horizon.”
Ouders worden uitgenodigd voor een beeldende tentoonstelling en kunnen de resultaten van wat de kinderen gemaakt hebben dan bezichtigen.
...

Dumping hanen groot probleem in Den Haag en omgeving

Dierenambulance & Hospitaal Den Haag ontvangt wekelijks meldingen over gedumpte hanen. Zeker in stedelijke gebieden zorgen hanen vaak voor overlast, wat uiteindelijk in dumpings resulteert. Dierenambulance & Hospitaal Den Haag vangt de hanen op haar terrein op en zoekt voor iedere haan een nieuwe eigenaar. Omdat hanen niet met elkaar in één ren kunnen leven en het aantal dumpings zo groot is, is de dierenambulance een campagne gestart voor de aanschaf van toekomstbestendige en haanvriendelijke hanenrennen.

Overlast en haantjesgedrag
Er zijn twee vermoedelijke oorzaken voor het dumpen van hanen. Anouk Korporaal van de Dierenambulance & Hospitaal Den Haag vertelt: 'We hebben het nooit onderzocht en de mensen die hun hanen dumpen zijn in de meeste gevallen niet bij ons bekend, dus zij vertellen ons niet waarom zij hun hanen hebben gedumpt. We hebben wel onze vermoedens. Hanen zorgen zeker in woonwijken snel voor overlast. Het houden van een haan kan het begin zijn van een burenruzie. Daarbij is het verboden om dieren te houden op zodanige wijze dat omwonenden daar hinder van ondervinden.'

Een andere reden voor het dumpen is dat meerdere hanen niet met elkaar kunnen samenleven. Korporaal: 'Veel kippeneigenaren laten zich verleiden om een keer eitjes te laten bevruchten. Kuikentjes zijn natuurlijk schattig. En het blíjft leuk, zolang de kuikentjes in hennen veranderen. Maar de kans is even groot dat er hanen uitgebroed worden. Als een haan ongeveer zes maanden oud is, gaat het mis. Ze willen allemaal de baas over de kippen zijn. Dit geeft niet alleen onrust in het hok, ook kan het uitlopen op een bloederig tafereel: hanen vechten soms tot de dood erop volgt. Ook die onderlinge agressie zorgt ervoor dat hanen vaak gedumpt worden. Daarom onze oproep: Weet waar je aan begint! Een haan lijkt makkelijk wat betreft verzorging, maar ze kunnen veel problemen veroorzaken.'

Tijdelijke opvang door de dierenambulance
Dierenambulance & Hospitaal Den Haag vangt de hanen tijdelijk op en zoekt vervolgens een nieuwe eigenaar. De tijdelijke onderkomens bestaan op dit moment uit geïmproviseerde onderkomens van oude kippenhokken en pallets. Om de hanen op een goede manier te kunnen opvangen, met oog voor dierenwelzijn, zijn nieuwe hanenrennen nodig.

Helpt u mee?
De dierenambulance is voor dit project volledig van giften afhankelijk. Klik op onderstaande link voor meer informatie....

Stadsboerderijen weer meer open per 1 juli

Vanaf 1 juli gaan de Haagse stadsboerderijen weer een stapje verder open. Na een voorzichtige start op 2 juni blijkt dat de Hagenaar zich op de stadsboerderijen goed aan aangepast huisregels houdt. Daardoor kunnen we de openstelling iets verruimen. De toegangshekken zijn dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur open. Zonder aanmelden kan je binnenlopen. Alleen als we vooraf verwachten dat het te druk gaat worden zullen we het aanmeldsysteem inzetten. Via een ‘stoplicht’ bij de ingang is eenvoudig te zien of het rustig, iets drukker, of heel druk is.

Heb je ook zo'n zin om weer naar je favoriete geiten en schapen te gaan? Om te zorgen dat iedereen weer veilig en verantwoord kan genieten van de dieren, hebben we een aantal duidelijke regels gemaakt.

Dit zijn onze afspraken:

· Er gelden aangepaste openingstijden

· Houd 1,5 meter afstand van anderen

· Gebouwen, stallen en toiletten blijven voorlopig nog even gesloten

· Volg altijd de aanwijzingen van het personeel.

· Is het druk? Kom dan op een ander moment terug.

Uiteraard gelden daarnaast ook de algemene regels van het RIVM als thuisblijven bij klachten, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog en regelmatig de handen wassen met zeep.

In het filmpje dat je vindt via onderstaande link hebben we alles nog even op een rijtje gezet:...

T-shirt actie voor Voedselbank Haaglanden groot succes

De ludieke t-shirt actie voor Voedselbank Haaglanden is een groot succes geworden. In totaal zijn al bijna 1000 t-shirt met de opdruk ‘Hou Je Haags’ verkocht.

De Haagse initiatiefnemers hebben dankzij de actie op 11 juni maar liefst € 13.659,75 aan Voedselbank Haaglanden kunnen schenken.

“We zijn hier zo blij mee”, vertelt Henk Baars, vicevoorzitter van Voedselbank Haaglanden. “In deze tijd hebben steeds meer mensen de hulp van de voedselbank hard nodig. We kunnen deze bijdrage enorm goed gebruiken”.

Het Hou Je Haags’-t-shirt is bedacht door de Haagse textieldrukkers van The Cotton Express, Key Merchandise en Fietskoerier Den Haag. The Cotton Express drukte de (fairtrade- en bio-cotton) shirts tegen kostprijs. Daarna werden de bestellingen zónder verzendkosten (en CO2-vrij!) uitgereden door Fietskoerier Den Haag. De volledige opbrengst van de shirts is aan de voedselbank geschonken.

Veel bekende Hagenaars, zoals Sjaak Bral, Di-rect, De Kraaien en ADO Den Haag hebben aan de actie meegewerkt. De t-shirts zijn verkrijgbaar via www.officialbrand.eu/houjehaags en in de shop bij The Hague Information Store....

Naar de stadsboerderijen Kijk hier waar je op moet letten

We mogen weer samen naar buiten. Als het druk is, keren we om. En we houden 1,5 meter afstand van elkaar. Vanaf 2 juni gaan ook de Haagse stadsboerderijen stapje voor stapje weer open. Heb je ook zo'n zin om weer naar je favoriete geiten en cavia's te gaan? Hier lees je waar je op moet letten.

Na een stil voorjaar, mogen de Haagse stadsboerderijen vanaf 2 juni langzaam weer open. Om te zorgen dat iedereen weer veilig en verantwoord kan genieten van de dieren, hebben we een aantal duidelijke regels gemaakt. Zo vragen we je om je vooraf aan te melden, werken we met een tijdslot en hebben we een maximaal aantal bezoekers per locatie. Zo gaan we stap voor stap van start.

Dit zijn onze afspraken:

- Meld je vooraf aan. Er gelden aangepaste openingstijden en –dagen.
- Houd 1,5 meter afstand van anderen
- Gebouwen, stallen en toiletten blijven voorlopig gesloten
- Bezoekers zijn gedurende 1 uur welkom
- Jonger dan 12? Kom dan met een meerderjarige. Volg de looproutes
- Volg altijd de aanwijzingen van het personeel.
- Is het druk? Kom dan op een ander moment terug.

Uiteraard gelden daarnaast ook de algemene regels van het RIVM als thuisblijven bij klachten, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog en regelmatig de handen wassen met zeep.

Meld je aan voor je bezoek

Om het veilig en verantwoord te houden voor bezoekers en personeel, kunnen we maar een beperkt aantal bezoekers per keer binnen laten. Om filevorming te voorkomen, vragen wij bezoekers vooraf online te reserveren via de website van de landelijke vereniging vSKBN (let op: dit is geen website van de gemeente Den Haag). Klik in onderstaande tabel op de naam van de stadsboerderij die je wilt bezoeken en dan kom je vanzelf bij het juiste formulier terecht.

Bij een bezoek aan de boerderij krijgt iedere bezoeker (jong en oud) een speciaal nummer mee. Hiermee kunnen wij makkelijk bijhouden hoeveel bezoekers er binnen zijn. Als je de stadsboererij verlaat, lever je het nummer weer in en wassen wij het met water en zeep.

Kijk voor openingstijden een informatiefilmpje en meer informatie op onderstaande link.

Bron: DenHaag.nl
...

Meer aanbod op Haagse Markt vanaf 1 juni

Vanaf maandag 1 juni is de Haagse Markt open voor meer kramen. Naast levensmiddelen komt er voorzichtig ook meer ruimte voor kleding, bloemen en andere producten.

Zo zijn niet alle kramen tegelijkertijd open. Om drukte bij de kramen te voorkomen zijn de ene week de kramen van de even rij open, de andere week de kramen van de oneven rij. Ook blijven de richtlijnen van de RIVM gelden.

Regels bij uw bezoek
Bent u van plan naar de Haagse Markt te gaan? Dan geldt een aantal basisregels:

Heeft u klachten? Blijf thuis.

Houd altijd 1,5 meter afstand.

Is het druk? Kom op een ander moment terug.

Kom zoveel mogelijk lopend of op de fiets.

Verder moet u rekening houden met het volgende:
Er mag een beperkt aantal bezoekers per keer naar binnen.

Om filevorming te voorkomen zijn naast de 2 ingangen, 4 uitgangen.

Een verplichte looproute zorgt ervoor dat bezoekers en ondernemers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.

Daarnaast heeft de gemeente de Herman Costerstraat voor een deel ingesteld als wandelgebied. Zo kunnen wachtende bezoekers onderling voldoende afstand houden.

Bron: DenHaag.nl...

Raad draagt Jan van Zanen voor als nieuwe burgemeester Den Haag

De Haagse gemeenteraad heeft op donderdagavond 28 mei Jan van Zanen voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag. Hij volgt Pauline Krikke op, nadat zij oktober vorig jaar haar functie neerlegde. Johan Remkes is waarnemend burgemeester tot 1 juli 2020.

Jan van Zanen (4 september 1961) is lid van de VVD. Hij is sinds 2014 burgemeester van Utrecht. Daarnaast is hij vanaf 2015 voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Eerder was Van Zanen burgemeester van Amstelveen en wethouder in Utrecht.

Reactie voorzitter presidium
Voorzitter van het presidium, Chris van der Helm:

'Met Van Zanen halen we een heel ervaren, krachtige burgemeester naar Den Haag, die rust brengt en met al zijn ervaring gelijk aan de slag kan in onze stad. Hij is stevig en bekwaam op het gebied van openbare orde en veiligheid en heeft ervaring en visie op het gebied van integriteit. Jan van Zanen kent het andere Den Haag door en door en staat daar zijn mannetje. We zien hem als de persoon die opkomt voor de belangen van Den Haag en de stad waardig dient.'
Van Leidschenveen-Ypenburg tot Scheveningen en van Escamp tot Benoordenhout. Den Haag heeft een burgemeester nodig die zich moeiteloos door de hele stad beweegt.

Chris van der Helm:
'Van Zanen is authentiek, open en benaderbaar. In hem zien we een verbinder die past bij een diverse stad als Den Haag. We hebben er alle vertrouwen in dat hij het boegbeeld van de Hofstad wordt en het groengele bloed binnen de kortste keren door zijn aderen stroomt. Met zijn humor en sterke gezag zien we hem de Haagse raad en het college goed leiden. Jan van Zanen is een echte burgemeester van de stad en van de mensen.'

Verdere procedure
Deze aanbeveling van de raad wordt met het advies van de commissaris van de Koning, Jaap Smit, naar de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd. De minister ontvangt Van Zanen voor een gesprek en daarna benoemt de Koning de burgemeester. Tijdens de raadsvergadering van 1 juli wordt Jan van Zanen beëdigd en geïnstalleerd als burgemeester van Den Haag.

Bron: DenHaag.nl...

Maatregelen Coronavirus vanaf 1 juni versoepeld

Tijdens de persconferentie van Minister President Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gisterenavond (19 mei) werd toegezegd dat de aangekondigde versoepelingen m.b.t. de maatregelen rondom het Coronavirus inderdaad worden doorgevoerd vanaf maandag 1 juni 2020.

Check de nieuwe informatie via onderstaande link....

Voedselpakkettenactie van Juliana Plaza in Hart van Nederland

Vanuit Juliana Plaza worden al wekenlang voedselpakketten uitgedeeld aan mensen in Transvaal die dat in deze tijden goed kunnen gebruiken. Hart van Nederland maakte er een reportage over. Bekijk het fragment via onderstaande link vanaf 13:10. ...

Nieuwe informatie voor sportaanbieders

De pagina op de gemeentelijke website met veel gestelde vragen van sportaanbieders over wat er ten tijde van de Coronacrisis wel en niet mag bevat vanaf afgelopen maandag nieuwe informatie. Bekijk de pagina via onderstaande link....

Basisregels Corona vanaf 11 mei

Vanaf deze week zijn een aantal maatregelen rondom het coronavirus iets versoepeld. Bekijk via onderstaande link de regels zoals deze vanaf maandag 11 mei 2020 gelden....

Jonge vogels houden dierenambulance bezig

De medewerkers van Dierenambulance Den Haag e.o. krijgen in deze periode honderden telefoontjes per dag over jonge vogels. De vogeltjes lijken hulpeloos, maar schijn bedriegt. Daarom roept de dierenambulance mensen op om niet te snel naar de telefoon te grijpen als ze een jong vogeltje zien.

Het voorjaar is het seizoen van de jonge vogels. Je herkent het aan het op- en aanvliegen van ouders en het gepiep van de kleintjes in het nest. Ook zie je, zeker in onze regio, geregeld jonge meeuwen schreeuwend door de straten lopen. Veel minder zichtbaar zijn de ouders, die op de achtergrond wel degelijk aanwezig zijn en het jong goed verzorgen.

Cherinda Caspers van Dierenambulance Den Haag e.o.: “Wij adviseren om jonge vogels zoveel mogelijk met rust te laten. Tenzij het diertje gewond is natuurlijk. Een jonge vogel heeft de beste overlevingskansen wanneer zijn ouders hem grootbrengen. Jonge vogels leren vliegen vanaf de grond. De vogelouders houden het jong goed in de gaten en voeren het ook op de grond. Binnen vijf dagen zal het zelf kunnen vliegen. Mocht u katten hebben en ziet u de vogel steeds in uw tuin, probeer dan uw katten een paar dagen binnen te houden, zodat de vogel in alle rust kan leren vliegen.”

Is het jong nog donzig of (bijna) kaal, dan is het te vroeg uit het nest gevallen. Probeer in dit geval het nest te lokaliseren en plaats het jong terug. Cherinda: “Mensen denken vaak dat vogels niet meer terug komen als je hun jongen hebt aangeraakt. Maar vogels zijn niet geurgericht. Ze maken zich wel zorgen als u in de buurt bent, dus neem zo snel mogelijk weer afstand.”

Reigers, ooievaars, zwaluwen en roofvogels leren niet vliegen vanaf de grond, maar vanuit hun nest. Wanneer je een van deze vogels op de grond vindt, bel dan het vogelasiel of de dierenambulance voor advies en hulp. Voor andere jonge vogels geldt: grijp alleen in als het dier gewond of helemaal doorweekt is, als het nest stuk is of als het jong al een hele dag niet meer is gevoerd door de ouders.

Meer weten? Bezoek de website via onderstaande link en klik op ‘Jonge vogels’, direct onder de foto....

Uitdelen voedselpakketten vanuit Juliana Plaza gaat onverminderd door

Met groot enthousiasme gaan verschillende organisaties na zeven weken onverminderd door met het uitdelen van voedselpakketten met een warme maaltijd vanuit Juliana Plaza in Transvaal. Afgelopen zaterdag hebben zij hiermee weer 300 kwetsbare huishoudens in verschillende Haagse wijken blij gemaakt.

Directievoorzitter Renata Brabander en Nancy Vroomen kwamen tevens langs met prachtige bloemen om ons initiatief een hart onder het riem te steken en een handje mee te helpen. Met dank aan Remco Koers voor de mooie foto's (Remco Koers Photography), Rabobank, Silifke-ayran Koc Vleeswaren, Podium Juliana en NextProjecten Den Haag...

Herstart uitgiftepunten Voedselbank

Deze week donderdag start de Voedselbank Haaglanden weer met de uitgifte van voedselpakketten! Deze week voelt als een generale repetitie met alle nieuwe veiligheidsmaatregelen.

“We zijn heel blij dat we weer voor onze klanten aan de slag kunnen”, aldus vice-voorzitter Henk Baars. “We hebben alle nodige veiligheidsmaatregelen genomen. We zijn heel dankbaar dat de gemeenten onze klanten de afgelopen weken met supermarktbonnen hebben geholpen. Ook defensie zijn we dankbaar voor alle hulp tot nog toe”.

De aanvoer van voedsel bij het distributiepunt aan de Boomaweg is weer hersteld. Henk Baars: “Wel hebben we strikte maatregelen genomen. Bijvoorbeeld veiligheidsschotten bij de lopende band en een beschermingspakket voor vrijwilligers bij de uitgiftepunten. De inhoud van de voedselpakketten wordt verpakt in plastic en/of papieren tassen, zodat veelvuldige aanraking zoveel mogelijk wordt vermeden”.

Supermarktbonnen worden alleen nog uitgereikt bij enkele uitgiftepunten die nog geen pakketten kunnen leveren. Bij het overgrote deel van de uitgiftepunten in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer ontvangen klanten van de Voedselbank volgende week weer een voedselpakket.

Klik voor meer informatie op onderstaande link...

Help mee en bied uw afval op de juiste manier aan

Het ophalen van afval gaat gewoon door en de afvalbrengstations blijven open. Wel is te merken dat bewoners meer huisvuil aanbieden en hun schuur, tuin of zolder opruimen. Heeft u huishoudelijk afval, grofvuil of tuinafval waar u vanaf wilt, zorg ervoor dat u het op de juiste manier aanbiedt en zet het niet op straat. Houd grofvuil en tuinafval als het kan nog even thuis.
De medewerkers van de Haagse Milieu Services (HMS) werken ook nu hard om al het afval op te halen en te zorgen dat de stad schoon blijft. Waar nodig en mogelijk worden extra wagens ingezet. Alvast dank voor uw medewerking en begrip.

Bied uw afval op de juiste manier aan
Het huishoudelijk afval wordt gewoon volgens de dienstregeling ingezameld. De gemeente vraagt u wel om uw afval op de juiste manier aan te bieden:
• Is de ondergrondse afvalcontainer vol? Loop naar de volgende container of neem uw afval mee naar huis. Zet uw afval er niet naast. Als er afval naast de container staat, kan de container moeilijk of helemaal niet geleegd worden.
• Wilt u liever de klep van de container niet aanraken? Gebruik dan (wegwerp)handschoenen of gebruik een doekje om de klep open en dicht te doen.

Grofvuil laten ophalen
Er worden op dit moment veel grofvuilafspraken gemaakt. De gemeente vraagt u om uw oude spullen of tuinafval nog even thuis te houden als dat kan. Kan dat niet, houd er dan rekening mee dat het langer kan duren voordat u een afspraak kunt maken om het op te laten halen.

Afvalbrengstations
Het is erg druk bij de afvalbrengstations. Om de drukte te beperken vraagt de gemeente u om uw grofvuil of tuinafval nog even thuis te houden als dat kan. Kan dat niet, houd dan rekening met langere wachttijden. En houd bij het afvalbrengstation 1,5 meter afstand van medewerkers en overige bezoekers....

Heb je vragen over geldzaken

Wil je graag besparen en meer overhouden? Of wil je weten of je de juiste toeslagen ontvangt? Verandert er iets in je leven waardoor mogelijk ook je inkomsten en uitgaven veranderen, misschien wel door de huidige coronamaatregelen? De Helpdesk Geldzaken helpt je graag!

Helpdesk Geldzaken staat voor je klaar
Ook tijdens de coronacrisis is de Helpdesk Geldzaken gewoon van maandag t/m vrijdag geopend! Je kunt hier terecht voor gratis en vrijblijvend advies via een telefonische afspraak met een consulent.

De Helpdesk Geldzaken heeft ook een handig overzicht gemaakt met hulpadressen en tips tijdens de coronacrisis (zie onderstaande link).
...

MC Rutte rapt jongeren toe

MP (Minister President) Rutte had 21 april een duidelijke boodschap om afstand te houden. Omdat niet alle jongeren zich altijd aan deze oproep houden hebben de jonge hiphop producers Joshua Narain en Jaimy Langenakker de MP omgedoopt tot MC (Master of Ceremony). MP Rutte is ceremoniemeester of rapper om de jeugd aan te spreken in de taal die ze snappen. Op de maat van muziek zijn teksten van de MP van 21 april gebruikt om de doelgroep te bereiken welke middels een videoclip door Videoguys in beeld is gebracht.

Het initiatief komt van sociaal ondernemer Atalay Celenk van Juliana Plaza. Bij het rondbrengen van zijn gratis voedselpakketten voor de in quarantaine wonende ouderen zag hij dat jongeren met andere dingen bezig waren dan afstand houden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De rap van Rutte waarschuwt voor de overmoed van jongeren die denken dat het virus hen niet zal raken.

Hopelijk helpt de rap om een mentaliteitsverandering onder jongeren aan te moedigen. ‘Het is niet grappig. We moeten het serieus nemen’, aldus Celenk.

Bekijk de video via onderstaande link....

Fruitmaaltijden voor politiebureau De Heemstraat

Afgelopen zaterdag heeft Juliana Plaza samen met de jongerenwerkers van NextProjecten en BPT Transvaal van Zebra welzijn ruim 16 maaltijden met fruit bezorgd aan de politieambtenaren van bureau de Heemstraat. Hiermee tonen wij ons solidair met de handhavers van onze samenleving....

Een kostbaar advies

Terwijl vanaf de panoramatoren van cultuuranker De Vaillant Arabische muziek door de Schilderswijk klinkt, namen culturele instellingen kennis van het Advies Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2021 – 2024. Het advies komt op een moment dat zekerheden in de cultuursector net als in de rest van de samenleving onder druk staan. Tegelijk is De Vaillant juist nu met kunst en cultuur een baken in een omgeving waar juist mensen wonen die in de vuurlinie van deze crisis staan. Met het motto ‘Leef Mee! Doe het zelf en Doe het Samen!’ gaat De Vaillant de toekomst in.

De Vaillant is, anders dan een klassiek theater een cultuurhuis voor bewoners en talenten in een uiterst diverse omgeving. Personeel, bestuur en programma weerspiegelen de enorme variatie in cultuur en bewoners en de adviescommissie noemt dit voorbeeldstellend. De Vaillant zet in op co-creatie en mede eigenaarschap en koppelt programma en publiek aan stedelijk aanbod. Vele parels vormen samen een rijk parelsnoer. De Vaillant ontwikkelt voortdurend en deelt haar kennis met de stad om ook andere instellingen voor bewoners en artiesten toegankelijk te maken. Ook hiervoor spreekt de commissie waardering uit.

Een programmering van onderop, in samenspraak met bewoners en duidelijke verbinding met de stad maakt De Vaillant precies wat een cultuuranker moet zijn; een cultuurhuis dat thuis is in de wijk en de harten van bewoners en artiesten. Door cultuurparticipatie en talentontwikkeling altijd centraal te stellen doet De Vaillant wat van een cultuuranker in essentie gevraagd wordt.

Deze aanpak bewijst ook juist in tijden van crisis, zoals de rellen in 2015 en de huidige Coronacrisis, het bestaansrecht.

De Corona-crisis wijst ons weer indringend op de kwetsbaarheid van wijken als de Schilderswijk en Transvaal. Misschien wel meer dan ooit is nu steun voor een uitgebreid cultuurparticipatie programma wenselijk en noodzakelijk. Want in de openbaring van kunst en cultuur, in onze wijken zo veel onderhuids aanwezig, kan het perspectief keren in een positieve richting. De Vaillant blijft daarom als trouwe bondgenoot in onze stadswijken in cultuur investeren en verdiept daartoe haar vriendschappen en partnerships.

De adviezen van de commissie zijn kostbaar, tegelijk toont De Vaillant de noodzaak deze te honoreren. De Vaillant vraagt daarom het College de inhoudelijke adviezen over te nemen maar daar in lijn met haar eigen Beleidskader alsnog voldoende middelen voor beschikbaar te stellen.

Foto: Jurriaan Brobbel...

Er wordt gedacht aan de kwetsbare ouderen in Transvaal

Na zes onuitputtelijke weken gaat Juliana Plaza onverkort door met het leveren van warme maaltijden en voedselpakketten aan kwetsbare ouderen. Ook tijdens de Ramadan gaan wij hiermee onverminderd mee door. Afgelopen zaterdag hebben wij ruim 250 Ramadan voedselpakketten met warme maaltijden aan 250 kwetsbare huishoudens in verschillende Haagse wijken bezorgd. De voedselpakketten werden bezorgd door onze wijkdistributie bestaande uit vrijwilligers, leerlingen van de Einder en Johan de Witt, jongerenwerkers van NextProjecten en Mehr Sport, BPT Transvaal van Zebra welzijn, zelforganisaties en uiteraard door jongeren en bewoners....

Wethouder Parbhudayal deelt maaltijden uit aan kwetsbare ouderen in Transvaal

Afgelopen vrijdag zijn wij samen met Kavita Parbhudayal in Transvaal op pad geweest om maaltijden aan kwetsbare ouderen te bezorgen. Juliana Plaza gaat onverminderd door om kwetsbare ouderen in verschillende Haagse wijken te voorzien van warme maaltijden. ...

Bibliotheek Den Haag verlengt sluitingsperiode tot 25 mei

Bibliotheek Den Haag volgt de ontwikkelingen rond het Coronavirus voortdurend. Eerder al sloot zij net als andere publieke locaties haar deuren, om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. De regering maakte 21 april tijdens een persconferentie bekend dat de maatregelen met betrekking tot het Coronavirus verlengd worden tot 20 mei. In het verlengde hiervan blijft Bibliotheek Den Haag helaas ook langer dicht, vooralsnog tot maandag 25 mei.

Als gevolg van de tijdelijke sluiting kunt u niet terecht in de bibliotheken. Maakt u zich geen zorgen over boetes: die berekenen we niet over de periode dat wij gesloten zijn.

Reserveren
Tijdens de periode dat de bibliotheken gesloten zijn, kunt u niet reserveren. Al gemaakte reserveringen kunt u afhalen als de bibliotheken weer open gaan.

Activiteiten en evenementen tot 1 juni afgelast
Tot 1 juni vervallen alle evenementen en activiteiten die in de bibliotheek zouden plaatsvinden. Kocht u een kaartje of reserveerde u via Eventbrite, dan wordt deze gerestitueerd of geannuleerd. Heeft u via een andere weg een kaartje gekocht, neem dan na heropening van onzevestigingen contact op met de medewerkers van de bibliotheekvestiging waar de activiteit zou zijn. Zij kunnen u vertellen of de bibliotheek de activiteit verplaatst of helemaal niet meer laat doorgaan.

We houden u op de hoogte
Bij veranderingen houden wij u op de hoogte via deze website en via onze social mediakanalen.

Bron: Bibliotheekdenhaag.nl...

LeesMees met plezier begrijpend lezen

Kinderen weten bibliotheek Transvaalkwartier altijd goed te vinden! Als gevolg van de maatregelen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, moest de bibliotheek helaas tijdelijk haar deuren sluiten. Maar daar lieten de medewerkers het niet bij zitten. Via het programma LeesMees loggen nu 122 kinderen dagelijks thuis in en krijgen begeleiding van Meester Serif, intermediair in de bibliotheek.

Hij helpt vanuit huis de deelnemers bij de opdrachten. De plekken voor deelnemers zijn nu al allemaal bezet, waar de bibliotheek blij mee is!

Online oefenen
‘We geven normaal gesproken twee vormen van huiswerkbegeleiding: hulp bij lezen en rekenen en hulp op de computer. Ook gebruiken125 kinderen elke week LeesMees, een oefenprogramma op de computer om begrijpend lezen te verbeteren. Een medewerker helpt hen daar in de bibliotheek bij, maar dat kan nu natuurlijk niet. Na drie weken sluiting door de coronacrisis, zijn we weer gestart, maar dan helemaal online. Kinderen loggen nu dagelijks vanuit huis in, net als onze medewerker Serif, meester Serif voor de kinderen. Hij kan van iedere deelnemer zien waar ze mee bezig zijn. Zo oefenen kinderen toch onder begeleiding met taalbeheersing. Een leuk detail: een leerkracht die lesgaf in de wijk, ontwikkelde het programma,’ vertelt Karen de Jonge, filiaalhoofd van bibliotheek Transvaalkwartier.

Leesplezier
Het uitgangspunt van LeesMees is leesplezier. De teksten op het online platform sluiten goed aan bij de belevingswereld van leerlingen uit de groepen 4 t/m 8, voor wie het programma bedoeld is. Bekende games, vlogiconen, snelle auto’s, geheimzinnige gebieden, beroemde uitvinders, gadgets en hacken: de leesmotivatie neemt met sprongen toe. En dat is belangrijk, vertelt Serif Tut: ‘Deskundigen weten het al: begrijpend lezen is de basis van succesvol zelfstandig studeren en speelt een cruciale rol in het (basis)onderwijs. Helaas blijkt uit diverse onderzoeken dat het niveau al jaren keldert en het leesplezier afzwakt. Daarom is het goed dat de begeleiding doorgaat, ook nu we gesloten zijn.’

Ondersteuning is belangrijk
De kinderen kunnen in hun persoonlijk rapport zien op welke taalonderdelen zij uitblinken en wat de aandachtsgebieden zijn en op basis daarvan eigen leerdoelen stellen. ‘Uiteraard is er veel aandacht voor woordenschat, vertelt Serif, ‘en voor kinderen die kampen met uitdagingen als dyslexie, zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar. Voor leerkrachten en begeleiders staat er een compleet dashboard klaar waarop alle resultaten en statistieken worden verzameld. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen te ondersteunen op dit lastige, maar belangrijke vakgebied!’

Blije deelnemer
Dat de begeleiding op prijs wordt gesteld blijkt uit de enthousiaste reacties van de kinderen. Zo stuurde Mehmet, een van de deelnemers, onlangs een berichtje: ‘Hartelijk bedankt dat ik jullie programma leesmees kan gebruiken. Zo heb ik minder achterstand met begrijpend lezen en kan ik een nog hoger niveau halen met mijn begrijpend lezen. Ik ben heel erg blij dat jullie kinderen helpen.’

Bron: Bibliotheekdenhaag.nl...

Boodschap Burgemeester Remkes aan begin Ramadan

Waarnemend burgemeester Johan Remkes wenst iedereen sterkte en gezondheid toe en een fijne ramadan. Hij rekent er op dat ook met de coronamaatregelen er op een alternatieve manier invulling wordt gegeven aan het samenzijn.

Bekijk de boodschap via onderstaande link....

Livestreams met activiteiten buurthuizen Transvaal tijdens meivakantie

Door het Coronavirus kunnen we komende meivakantie niet op pad naar een museum of pretpark. Toch hebben jullie, zeker nu, een leuke vakantie verdiend en daarom hebben we onze krachten gebundeld (Zebra, Mehr Sport en Onderwijs, Bibliotheek Transvaal, Buurthuis Mandelaplein, Museon) en een studio gebouwd van waaruit jullie jongerenwerkers en gasten dagelijks een livestream maken. Tijdens de livestream doen ze leuke activiteiten die we tegelijkertijd thuis kunnen doen. Jullie kunnen ondertussen vragen stellen en/of door middel van foto’s laten zien hoe het bij jullie gaat.

Doen jullie mee? Wij hebben er heel veel zin!

‘Hoe kom je aan het vakantiepakket?’
Kinderen (basisschool) Dagelijks is er een livestream om 11.00 uur. Wil je meedoen? Geef je op bij juf Nina, stuur haar een berichtje via de whatsapp (0641689774) met je naam, adres, woonplaats + telefoonnummer en naam school gegevens. Vermeld ook je e-mailadres. Je ontvangt dan bericht over wanneer en waar je je pakketje op kunt halen en ontvang je de link voor onze livestream-activiteiten op YouTube.

Jongeren (middelbare school)
Dagelijks is er een livestream om 15.00 uur. Wil je meedoen? Geef je op bij meester Abdeslam, stuur hem een berichtje via de whatsapp (062504568) met je naam, adres, woonplaats en telefoonnummer. Vermeld ook je e-mailadres. Ook dan ontvang je bericht over wanneer en waar je je pakketje op kunt halen. In het pakket staat ook een uitleg over hoe je je kunt aanmelden voor het FiFA-online toernooi.

Aanmelden is ook mogelijk via Sehzad van Mehr Sport (0642030266)

Klik voor meer informatie en het programma op onderstaande link. ...

Gratis Iftar pakket ophalen voor behoeftigen bij Turks Islamitisch Culturele Stichting

Zoals voorgaande jaren heeft de Turks Islamitische Stichting de gewoonte om gratis Iftar maaltijden te verzorgen voor behoeftigen. Normaliter deden we dat in een speciale ruimte in de Stichting. Vanwege de huidige situatie en maatregelen kunnen we dat niet meer doen, maar dat betekent niet dat wij behoeftigen in de kou laten staan!

Dit jaar kunnen zij hun Iftar maaltijd bij ons komen ophalen en alsnog de dag afsluiten met een heerlijke vers bereide warme maaltijd. Het adres waar dit opgehaald kan worden is KEMPSTRAAT 126 in Den Haag, waar de moskee/ Stichting gevestigd is.

Iedere dag in de Ramadan vóór al-Maghrib kunnen zij hun maaltijd daar komen ophalen, geheel gratis! Bij het ophalen van de maaltijden houden wij ons aan de voorschriften die het RIVM heeft vastgesteld, en behouden wij de gepaste afstand. Houd daar rekening mee bij het ophalen....

Prachtige initiatieven in Transvaal

Afgelopen zaterdag zijn wederom honderden maaltijd-pakketten met fruit en extra’s bezorgd aan eenzame ouderen in en rond Transvaal. Wethouder Martijn Balster was hierbij aanwezig. De maaltijdpakketten werden bezorgd door onze wijkdistributie bestaande uit vrijwilligers, leerlingen van de Einder en Johan de Witt, jongerenwerkers van Next Projecten en Mehr sport, vrijwilligers van Haagse Helpers, BPT Transvaal van Zebra welzijn, zelforganisaties en uiteraard door jongeren en bewoners.

Om de eenzaamheid van ouderen te doorbreken heeft het Residentie Orkest in samenwerking met Juliana Plaza alsmede stichting Christiaanhof Ouderenzorg afgelopen zaterdag ook de oudere bewoners van het seniorencomplex de Christiaanhof in Transvaal een miniconcert aangeboden. Wethouder Martijn Balster heeft na afloop bloemen uitgedeeld. Het initiatief met krijtspray, 'Houd je aan de maatregelen' 'voorkom € 400 boete', van jongerenwerkers NextProjecten gaat onverminderd door. Wethouder Martijn Balster heeft afgelopen zaterdag de kruising Schalkburgerstraat - Kempstraat in Transvaal voorzien van het initiatief.

Fotograaf: Milene van Arendonk...

Open brief aan de mensen in Den Haag

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders steken Den Haag een hart onder de riem.

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. Dit gaat over ons allemaal, wij samen als stad Den Haag. We moeten er samen alles aan doen om de coronacrisis de baas te worden. Want in een crisis die iedereen raakt, is iedereen verantwoordelijk.

Wij zijn de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag. Wij willen onze stad een hart onder de riem steken. Want de gevolgen van de coronacrisis raken onze wereld, ons land en ons mooie Den Haag. Wij wensen iedereen die iemand heeft verloren aan het coronavirus heel veel sterkte. Iedereen die ziek is, wensen we beterschap. Tegen alle Hagenaars die op welke manier dan ook getroffen worden door de crisis zeggen we: hou vol.

Het is even stil in onze stad, maar dat is echt nodig. Want het coronavirus vertrekt niet met de winter mee de stad uit. Dat de zon nu schijnt, betekent niet dat de crisis minder erg is. Het betekent dus ook niet dat we nu allemaal van huis gaan, het strand op, het bos in. Weet je nog dat we klapten voor onze hulpverleners? Zij zeiden daarna tegen ons: je helpt het beste als je de maatregelen volgt. Dus Den Haag: help onze helpers en blijf thuis.

Eigenlijk moeten we zeggen: help onze helden. Alle mensen die in de zorg werken. De Hagenaars die voor ons voedsel zorgen. Onze vuilnismannen en -vrouwen. Het onderwijs en de kinderopvang die kinderen opvangt of op afstand les geeft. Je bent trouwens zelf ook een held: als je moet werken en tegelijk je kinderen les moet geven. Als je voor je vader of moeder moet zorgen, omdat de thuiszorg niet meer komt. Als je goed op jezelf blijft letten, nu je even niet zoveel mensen ziet.

Den Haag: wij zijn trots op jullie. We weten dat het zwaar is. Dat er zoveel inwoners en ondernemers geraakt worden. Dat sportverenigingen wankelen en culturele instellingen vrezen voor hun toekomst. Dat zorgaanbieders een enorme extra druk ervaren. We weten dat het zwaar is, maar we weten ook dat we het samen aankunnen.

We doen echt alles wat we kunnen om iedereen te helpen die dat nodig heeft. Het maakt even niet uit van welke partij we zijn, want alleen samen kunnen we dit aan.

Dus Den Haag: hou vol.
En vooral: blijf gezond.

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders

Bron: DenHaag.nl...

Werkzaamheden Scheepersstraat en omgeving

Gemeente Den Haag gaat de riolering en bestrating in de Scheepersstraat vervangen. Hierover heeft u een informatiefolder ontvangen vanuit de gemeente. In deze brief informeren wij u aanvullend over de start van de werkzaamheden op maandag 6 april en enkele praktische aandachtspunten voor u als bewoner.

Wat gaat er gebeuren?
De riolering is verouderd en wordt vervangen in (delen van) de:
A Scheepersstraat, van Schalk Burgerstraat t/m Kritzingerstraat
B Scheepersstraat, van Kritzingerstraat t/m Beijersstraat
C Scheepersstraat, van Beijersstaat tot De La Reyweg
D Hertzogstraat, van Scheepersstraat tot Paul Krugerlaan
E Brandtstraat, van Scheepersstraat tot Paul Krugerlaan
F Beijersstraat, van Scheepersstraat tot Oranjerivierstraat
G Kritzingerstraat, van Scheepersstraat tot Paul Krugerlaan

De stoepen krijgen nieuwe tegels en oude stenen worden zoveel mogelijk hergebruikt voor de parkeervakken en - stroken. Op de kruisingen in de Scheepersstraat komen verhoogde delen met drempels. De bomen krijgen meer ruimte en de fietsstroken worden iets smaller.

Om het riool te kunnen vervangen, moet de straat in zijn geheel open: van gevel tot gevel. Ook de huisaansluitingen worden vervangen.

Bereikbaarheid
De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. We starten op maandag 6 april om 07:00 uur met fase A – deel 1 van de Scheepersstraat. De werkzaamheden in dit deel van de straat duren naar verwachting tot half mei.

Wanneer de werkzaamheden starten, wordt uw straat afgesloten voor auto-, vracht en fietsverkeer. Woningen en bedrijven blijven voor voetgangers bereikbaar via loopschotten. Wanneer wij bij u in de straat aan het werk gaan of wanneer er iets wijzigt, wordt u hierover geïnformeerd.

Persoonlijke eigendommen
Wij willen u verzoeken om uw auto tijdens de werkzaamheden in uw straat elders in de wijk te parkeren. Wij willen u ook verzoeken om fietsen, bloembakken of andere obstakels langs uw woning, voor de start van de werkzaamheden te verwijderen. Mocht uw haag over ander groen over de openbare ruimte hangen, verzoeken wij u dit voor de start te snoeien.

Locatie aanbiedplaats huisvuil of grofvuil
Tijdens de afsluiting is het niet mogelijk uw huisvuil of grofvuil op de normale wijze aan te bieden. De tijdelijke inzamellocatie wordt aangeduid met gele bebording. Deze locaties zijn ‘buiten’ herkenbaar aan een geel bord met de tekst ‘Hier uw huisvuil’. De vervangende inzamellocatie wordt ingericht met afsluitbare rolcontainers. Zo is de kans op overlast door ongedierte minimaal.

Hulpdiensten
Onze werkwijze, de bereikbaarheid en communicatie over de aanrijdroutes voor de wijk zijn afgestemd met de hulpdiensten. Aan u willen wij verzoeken om uw auto alleen in de daarvoor bestemde parkeervakken te parkeren, zodat de hulpdiensten er in geval van nood goed door kunnen. Wanneer dit nodig is leggen wij voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten extra rijplaten neer. Uw woning is te allen tijde bereikbaar voor hulpdiensten.

Informatie over het project
De actuele planning en algemene informatie kunt u vinden op de website www.denhaag.nl/riolering.
Wilt u iets vragen naar aanleiding van deze brief? Stel dan uw vraag via het e-mailadres: renske@trentoo.nl. Ook kunt u bellen of een Whatsapp sturen naar Renske Heijker, de omgevingsmanager van AW Vessies Infra. Zij is telefonisch bereikbaar op werkdagen via het mobiele nummer 06 – 30 63 60 50.
...

Samen thuis in de kunst Financiële steun tijdens de coronacrisis

Cultuurschakel steunt en stimuleert Haagse kunst- en cultuurinitiatieven ook tijdens de coronacrisis vanuit ‘Samen thuis in de kunst’. Deze regeling is in het leven geroepen zodat Haagse vrijetijdskunstenaars ook nu aan kunst en cultuur kunnen blijven doen. Per initiatief is maximaal € 1.000,- beschikbaar.

Nu wij met z’n allen vooral veel thuis zijn vanwege de coronacrisis, komen we vitamine C(ultuur) tekort. Gelukkig ontstaan er allerlei creatieve initiatieven zoals online workshops, concerten, voorstellingen, tentoonstellingen, fotoprojecten en diverse wedstrijden. Met initiatieven voor Haagse vrijetijdskunstenaars is CultuurSchakel heel blij.

CultuurSchakel wil dit soort kunst- en cultuurinitiatieven voor en door Hagenaren stimuleren via een financiële steun. Heb je voor jouw idee bijvoorbeeld geld nodig voor de huur van microfoons, een technicus of productieleiding? Doe dan een aanvraag voor maximaal € 1.000,- vanuit ‘Samen thuis in de kunst’. Aanvragen is simpel, je vult een kort formulier in waarna een adviseur van CultuurSchakel contact met je opneemt om de aanvraag te bespreken. Je hoort daarna snel of je voor financiële steun in aanmerking komt.

De regeling loopt totdat het budget op is en/of de maatregelen voor beperking van samenkomsten door de overheid zijn opgeheven. Kom daarom snel met jouw plan en laat zien hoe jij jouw stadsgenoten op een creatieve manier laat meedoen aan kunst en cultuur.

Klik voor meer informatie op onderstaande link....

400 warme maaltijden bezorgd in Transvaal en omgeving

Afgelopen week zijn vanuit Juliana plaza ruim 400 warme maaltijd-pakketten met fruit bezorgd aan eenzame ouderen. Wethouder Robert van Asten heeft ons hierbij ook meegeholpen. De maaltijdpakketten worden in het weekend bezorgd door onze wijkdistributie bestaande uit vrijwilligers en jongeren van Praktijkschool de Einder, Johan de Witt, Mehr Sport, BPT Transvaal, Next projecten, zelforganisaties en uiteraard bewoners.

Dit is een initiatief van Juliana Plaza en wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Den Haag, Gemeente Den Haag, Huisartspraktijken, Apotheken, Voedselbank Haaglanden en de Paardenberg.

Zou je willen meehelpen of kent u ook ouderen die eenzaam en geïsoleerd zijn en die behoefte hebben aan een maaltijd? Laat het ons weten via info@julianaplaza.nl
...

Haagse inzamelingsactie allemondkapjesverzamelen groot succes

Twee weken geleden startten Stichting Transmurale Zorg, Mondial Van der Velde Verhuizingen, Xtra Welzijn, ADO Den Haag, Smith Communicatie en Fred Zuiderwijk de inzamelingsactie #allemondkapjesverzamelen. De actie is een groot succes gebleken. Zo zijn er bijna 40.000 mondkapjes, meer dan 3.000 veiligheidsbrillen, zo’n 15.025 handschoentjes, ruim 75 babyfoons, enkele honderden schorten, vele liters desinfecterende handgel en desinfecterende doekjes ingeleverd. Dit alles om zorginstellingen, ziekenhuizen, huisartsen, GGZ, thuiszorg en gehandicaptenzorg extra persoonlijke bescherming te bieden. Alle beschermingsmiddelen zijn nu overgedragen aan de Veiligheidsregio Haaglanden (GHOR), die de spullen vervolgens naar de regionale zorginstellingen bracht. Vanaf vandaag brengt de GHOR alle middelen naar het landelijke inzamelpunt van het Rode Kruis. De Haagse inzamelingsactie loopt de komende tijd nog gewoon door. Kijk voor de inleverlocaties en meer informatie op www.allemondkapjesverzamelen.nl

Vincent Roke, werkzaam bij de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio, van de Veiligheidsregio Haaglanden neemt de middelen in ontvangst van Lisette van den Heuvel, directeur Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. en Robert Medenblik, directeur van Mondial van der Velde Verhuizingen. “Initiatieven zoals #allemondkapjesverzamelen en de landelijk inzameling door het Rode kruis zijn in deze fase ongelofelijk belangrijk. Het is fantastisch dat zoveel individuen en organisaties hebben bijgedragen aan dit succes. We zijn alle bekende Hagenaars die hebben gevlogd en de bedrijven en inwoners die hebben gedoneerd heel erg dankbaar. Daarnaast ook al diegenen die onze actie hebben gedeeld via sociale media. De persoonlijk beschermingsmiddelen gaan in de komende dagen direct naar de zorginstellingen in de Haagse regio, daar waar de nood het hoogst is”, aldus de initiatiefnemers.

Over de inzamelingsactie
De actie om mondkapjes en andere hulpmiddelen in te zamelen is een initiatief van Stichting Transmurale, Mondial Van der Velde Verhuizingen, Xtra Welzijn, Smith Communicatie en ADO Den Haag. Zij zamelen hulpmiddelen in voor hulpverleners in ziekenhuizen, bij huisartsen en zorgprofessionals uit de ouderenzorg, GGZ, thuiszorg en gehandicaptenzorg.

Op www.allemondkapjesverzamelen.nl is de complete lijst van hulpmiddelen te vinden waarbij de specificaties van de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) zoveel mogelijk worden gevolgd. Voor de actie is naast de website een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen dat van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 18.00 uur te bereiken is: 070-700 00 77. Er kan ook worden gemaild naar: allemondkapjesverzamelen@transmuralezorg.nl
...

Even naar buiten Blijf op afstand

Voor iedereen geldt dit dringende advies: ga niet naar bos of strand in Den Haag. En uiteraard ook niet naar andere plekken waar het druk kan zijn. Voorkom mensenmassa’s en houd afstand! 1,5 meter afstand is de norm. Beperk risico’s voor uzelf en anderen.

Vooral met mooi weer doet de gemeente een klemmend beroep op iedereen om zich hieraan te houden. Met veel mensen op 1 plek loopt u een groter risico om besmet te raken met het coronavirus.

Poster
Wilt u helpen om zoveel mogelijk mensen te vragen afstand te houden? Print dan de poster (die u vindt via onderstaande link) en hang die voor het raam....

Gedeeltelijke herstart Voedselbank Haaglanden

Voedselbank Haaglanden opent maandag 6 april gedeeltelijk weer de deuren. Voorlopig worden alleen voedselbanken in de regio van grote partijen voedsel voorzien. Voedselbank Haaglanden krijgt daarbij hulp van medewerkers van defensie.

Dit is de eerste stap van de herstart. De klanten van Voedselbank Haaglanden zelf (in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer) ontvangen op dit moment supermarktbonnen. Wel begint Stichting Voedselbank Haaglanden met de voorbereidingen om ook aan hen weer voedselpakketten te verstrekken.

Voor de levering aan de voedselbanken vanuit het distributiecentrum aan de Boomaweg gelden strenge veiligheidsmaatregelen. Er zijn zo weinig mogelijk vrijwilligers aanwezig. Met alle deelnemende voedselbanken zijn bovendien afspraken gemaakt om onderling contact en daarmee mogelijke besmetting met het coronavirus te voorkomen.

Klik voor meer informatie op onderstaande link....

Coronavirus hulpinformatie voor bewoners Den Haag

Door het coronavirus hebben veel bewoners hulpvragen, zorgen en behoefte aan een goed gesprek. De gemeente wil u helpen gemakkelijk informatie te vinden die nu voor u als bewoner van Den Haag van belang kan zijn. Klik voor meer informatie op onderstaande link (Deze pagina wordt zo actueel mogelijk gehouden).

Bron: DenHaag.nl...

Coronavirus informatie voor ondernemers

Het coronavirus heeft ook veel impact voor ondernemers in Den Haag. Bekijk de meest gestelde vragen over het coronavirus via onderstaande link. Deze pagina wordt aangevuld zodra er meer informatie is.

Bron: DenHaag.nl...

Hart onder de riem voor Transvalers

Beste mensen,

Op dit moment beheerst Corona ons doen en laten, eigenlijk ons leven. Daar worden we niet echt blij van. Het is stil op straat. Een babbeltje, een kopje koffie of thee samen is op dit moment niet meer mogelijk. Dat is iets wat we in onze buurten natuurlijk helemaal niet gewend zijn. Ik ben bang dat dat nog wel even kan duren. Want het is echt nodig om zoveel mogelijk binnen te blijven. Want daardoor beschermen we de meest kwetsbaren onder ons.

Maar wat ben ik ontzettend trots op u.

Ik wist dat de saamhorigheid in onze buurten als het nodig is erg groot is. Maar als ik zie hoe snel er gehandeld wordt om de kwetsbare ouderen niet in de kou te laten staan. Als ik zie dat er maaltijden worden bereid en aan huis worden bezorgd door jong en oud. Als ik hoor en zie dat er weer talloze telefoontjes worden gepleegd en dat er veel van de computer gebruik wordt gemaakt om contact te leggen tussen elkaar.

De initiatieven vliegen je bij wijze van spreken om de oren en iedereen draagt ongevraagd z’n steentje bij. Dit allemaal om elkaar door die ellendige tijd heen te helpen. Als een pauw, wat zeg ik als tien pauwen, zo trots ben ik op u.

En hou vol hè, want we zijn er nog niet.

Houdt elkaar goed in de gaten en biedt hulp als dat nodig. Houdt ook jezelf in de gaten en aan de richtlijnen.

Want er komen andere tijden aan en die wil ik samen met jullie gaan vieren. Ik kijk er naar uit.

Bert van Alphen
Stadsdeelwethouder Centrum...

Participatiekeuken, 100000 maaltijden voor ouderen in Corona crisis

Gewoon door samen te koken en daarna aan tafel te gaan bracht Ben Lachhab eenzame ouderen bij elkaar. Toen dit niet meer mogelijk was door het Coronavirus, ging Ben gelijk aan de slag.

Honderdduizend maaltijden voor kwetsbare ouderen wil hij uitdelen voor al diegenen die nu nergens meer terecht kunnen. Waar hij alleen startte met een bericht op Facebook wordt er op dit moment al met vele partijen besproken hoe dit plan succesvol van start kan gaan.

"Ik hoop dat we hier sterker uit komen. Onze krachten bundelen, daar gaat het om!"
En de krachten bundelen, dat is wat Ben doet door honderdduizend maaltijden voor kwetsbare ouderen te gaan koken. Vele partijen denken en doen al mee om dit plan van start te laten gaan maar we kunnen nog steeds extra hulp gebruiken.

Klik voor meer informatie op onderstaande link.

Bron: participatiekeuken.nl...

Bonnenactie voor voedselbank verlengd

Klanten van Voedselbank Haaglanden kunnen ook in april gebruik maken van een supermarktbon om boodschappen te doen. De gemeenten Den Haag en Rijswijk hebben besloten langer noodhulp te bieden. Zoetermeer zal heel binnenkort een besluit nemen.

De gemeenten bekijken per maand of de noodhulp verlengd moet worden. Vanwege de coronamaatregelen heeft Voedselbank Haaglanden de deuren moeten sluiten. Klanten van de voedselbank ontvangen daarom in deze periode elke week via de uitgiftepunten een supermarktbon ter waarde van 15 euro in plaats van een voedselpakket. Met deze bon kunnen ze zelf boodschappen halen bij de Jumbo. Gezinnen van 4 of meer personen ontvangen in april elke week 2 bonnen. De afgelopen 2 weken gold dit voor gezinnen van 5 of meer personen.

De eerste noodoplossing was toegezegd voor maart. Nu hebben de gemeenten budget beschikbaar gesteld om de bonnenactie in elk geval tot 1 mei te laten doorlopen. “We zijn erg blij met dit goede nieuws”, aldus Henk Baars, vicevoorzitter van Stichting Voedselbank Haaglanden. “We zetten alles op alles om zo snel mogelijk weer open te gaan. Zodra het veilig is voor klanten en vrijwilligers gaan we met volle kracht aan de slag. Fantastisch dat de gemeenten in deze zware tijden te hulp schieten”.

Hoewel de deuren van de voedselbank gesloten zijn, gaat de inzameling van voedsel wel door. Grote aanbiedingen kunnen worden gemeld bij info@voedselbankhaaglanden.nl Voor kleinere aanbiedingen staan aan de achterzijde van het distributiecentrum aan de Boomaweg 101 in Den Haag, onder de luifel, kratten klaar. Elke werkdag tussen 10 en 12 uur is het hek open en zijn vrijwilligers aanwezig. Wie voedsel over heeft, kan dit zelf in de kratten zetten. Vanwege de voedselveiligheid neemt de voedselbank van particulieren alleen houdbaar voedsel in ontvangst. Henk Baars: “Dit gebruiken we op een later moment voor de voedselpakketten. Ook met het doneren van een geldbedrag helpt u ons enorm”.

Kijk voor meer informatie op www.voedselbankhaaglanden.nl...

Bibliotheek biedt veel diensten online aan

De bibliotheken zijn door de coronacrisis dicht, maar Bibliotheek Den Haag staat niet stil en biedt online heel veel diensten aan. Sinds vrijdag 20 maart kunnen alle leden per drie weken 10 e-books lenen in de periode dat de bibliotheken gesloten zijn. Daarnaast staan tips voor thuis op de website, social media en andere online kanalen. Op die manier houdt Bibliotheek Den Haag iedereen zo veel mogelijk op de hoogte.

Naast digitaal lezen kunnen mensen nog meer. Luisterboeken lenen via de LuisterBieb-app bijvoorbeeld of hun digitale vaardigheden oefenen via oefenen.nl. Bovendien ontwikkelde Taalhuis Den Haag speciale oefengroepen op zijn Facebookpagina, waar deelnemers online professionele begeleiding krijgen bij het oefenen van de Nederlandse taal.

Meer informatie is te vinden via onderstaande link...

Actie Koop Lokaal

In deze bizarre tijden staan we allemaal voor nieuwe uitdagingen. Naast de algehele bedreiging voor de volksgezondheid is het een dreun voor de economie. Maar in tijden van crisis ontstaan er ook nieuwe vormen van zelfredzaamheid. Wat kunnen we wél doen? Hoe zijn we van betekenis voor elkaar?

Met de actie #Kooplokaal willen wij iedereen aanmoedigen om op een makkelijke en toegankelijke wijze impact te creëren door je boodschappen vooral bij kleine lokale winkeliers te doen, in plaats van alleen bij de grote supermarktketens. Zo stimuleer je de lokale economie en help je daarmee jouw buurtbewoners!

Bijkomend voordeel is dat hier vaak nog volop voorraad is en je nu met extra tijd omhanden kunt experimenteren met nieuwe producten en recepten. Met een kleine verandering in je boodschappen kooppatroon maak je al verschil, dus doe mee, #Kooplokaal en deel dit bericht en de actieposters met iedereen uit jouw eigen netwerk!
kooplokaal@stichtingbbis.nl

Deze actie staat ook in de planning in Utrecht.
We richten ons met deze actie op kleine lokale winkeliers voornamelijk in de Internationale wijken.

Voor meer informatie neem a.u.b. contact op.

Initiatiefnemers v.d. actie: Itai Cohn en Sabine Rovers....

Toelichting sluiting Haagse Markt

Gisteren (woensdag 25 maart) heeft de waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes, besloten om de Haagse Markt per direct te sluiten. Het aanbod van vaak relatief goedkoop en vers etenswaar in de buitenlucht is een belangrijk onderdeel van het winkelaanbod in deze periode en was reden om de markt zo lang mogelijk open te houden.

Het leek erop dat de mensen zich de afgelopen dagen beter aan de richtlijnen hielden, maar vandaag hield het winkelend publiek vaak geen 1,5 meter afstand. De veiligheid en volksgezondheid staan voorop en daarom wordt de markt tot nader order gesloten.

Er wordt onderzocht of er voor de voedselvoorzieningsfunctie een oplossing gevonden kan worden de komende dagen, waarbij toegang wordt beperkt en streng gehandhaafd.

Bron: Newsroom Den Haag (twitter)...

VERLENGD WARME MAALTIJD VOOR EENZAME OUDEREN IN TRANSVAAL

Vanwege de grote behoefte zullen wij ook de komende weekeinden ouderen in Transvaal voorzien van warme maaltijden. Om deze groep een hart onder de riem te steken, biedt Juliana Plaza aan de oudere bewoners van Transvaal a.s. zaterdag 28 maart & zondag 29 maart een warme avondmaaltijd.

Heeft u ook behoefte aan een warme maaltijd en bent u woonachtig in Transvaal? Laat het ons weten en wij komen u een maaltijd brengen. Bel hiervoor naar de volgende telefoon 06 41 22 18 12 of stuur een email naar info@julianaplaza.nl.

Vanuit ons sociaal maatschappelijke betrokkenheid tonen wij ons solidair met de geïsoleerde ouderen en hopen dat dit initiatief anderen aanspoort ook iets te doen voor de medemens totdat de Corona-maatregelen voorbij zijn....

Blog Devanand Rambharose Ons afweersysteem en Ayurveda

Beste Lezers,

Mijn naam is Devanand Rambharose (Yoga Docent & Ayurvedische Massage en Pancha Karma Therapeut). De komende tijd zal ik op gezette tijden een artikel schrijven over gezonde leefstijl en Yoga. Om in onze moderne- en stressvolle levens gezond oud te worden ben ik mij gaan verdiepen in klassieke Vedische – en Yogaliteratuur. Ik wil mijn opgedane kennis en ervaringen met u delen zodat iedereen er zijn of haar voordeel mee kan doen.

Vandaag wil ik het hebben over ons afweersysteem, ons natuurlijke kracht tot zelfgenezing en Ayurveda. Het is mijn bedoeling om u kennis te laten maken met deze natuurlijke methoden, zodat u de zelfherstellende modaliteiten kunt leren die voor u geschikt zijn om balans en gezondheid te creëren, zodat u de juiste levensstijl keuzes kunt maken.

Ayurveda is de kunst van dagelijkse harmonieus leven met wetten van de natuur en het universum. Het is een natuurlijke wijsheid van gezondheid en genezing, een medische wetenschap uit de antieke India. Het heeft als doel om de gezondheid van een gezonde individu te behouden en de ziekte van een ziek persoon te genezen. Voor zowel preventie als genezing worden alleen natuurlijke middelen gebruikt.

Volgens de Ayurveda, is gezondheid een perfecte staat van balans tussen de drie fundamentele energieën ofwel Doshas ( Vatta, Pitha, Kapha) en de eveneens zeer belangrijke lichaam met intellect, ziel en bewustzijn. Ayurveda is een degelijke wetenschap van het leven dat het totale leven omvat. Het verbindt het leven van de individu met het leven van het Universum, het is een holistisch systeem van genezing in pure vorm.

Ons lichaam, de geest en het bewustzijn zijn constant in interactie en in relatie met andere mensen en de omgeving. Om de gezondheid te verbeteren en te waarborgen houdt Ayurveda rekening met deze verschillende levensniveaus en hun onderlinge verbondenheid. Als wetenschap van zelfgenezing omvat Ayurveda dieet en voeding, levensstijl, lichaamsbeweging, rust en ontspanning, meditatie-ademhalingsoefeningen en reinigings- en verjongingsprogramma’s met medische kruiden voor het Lichaam, het Geest en de Ziel.

Volgens de Ayurveda “de wetenschap van lang en gezond leven” is elk individu zowel een creatie van kosmische energieën en tegelijk ook een uniek fenomeen, een unieke persoonlijkheid. Ook leert het ons dat we allemaal onze eigen individuele Psychobiologische samenstelling hebben. Vanaf het moment van conceptie wordt deze individuele constitutie gecreëerd door de universele energieën van: Ruimte, Lucht, Vuur, Water en Aarde. Deze vijf elementen vormen samen de drie fundamentele energieën genaamd Doshas (Vata, Pitha en Kapha).

Op het moment van de bevruchting, wanneer het mannelijke sperma en het vrouwelijke ei samenkomen, vormen de Vata-Pitta-Kapha factoren van de lichamen van de ouders die het meeste actief zijn, een nieuw individu met een bijzondere constellatie van kwaliteiten. Deze actieve factoren zijn mede afhankelijk van, het seizoen, de tijd, de emotionele toestand en de kwaliteit van hun relatie, In moderne termen spreken we van deze blauwdruk van het individu als onze erfelijke genetische Code, Ayurveda noemt het onze Prakriti. Deze genetische code is een constante factor die gedurende het hele leven onveranderd blijft en het is ons eigen unieke energiepatroon en een combinatie van onze fysieke, mentale en emotionele kenmerken en aanleg.

Hoewel de onderliggende structuur van Prakriti een vaste realiteit is, wordt de thuisbasis van onze essentiële individualiteit voortdurend gebombardeerd door talloze krachten. De veranderingen in leeftijd & levensstijl en in onze externe omgeving, afwisselend warmte en kou door de seizoenen en klimatologische veranderingen, onze eindeloos veranderende gedachten (Monkey Mind), gevoelens en emoties, de kwaliteit en kwantiteit van het voedsel dat we eten beïnvloeden ons. Ongezonde voeding, overmatige stress, onvoldoende rust of inspanning/beweging en onderdrukte emoties verstoren onze Doshas. Afhankelijk van het type veranderingen en de onderliggende genetische code van het individu, kunnen er verschillende aandoeningen ontstaan.

- Kapha- Sommige individuen ervaren een toename of verergering van Kapha, wat leidt tot aandoening zoals verkoudheid, congestie, niezen en allergische manifestaties, evenals gehechtheid, hebzucht en bezitterigheid.

- Pitta – een Pitta persoon kan zeer kritisch worden, boos reageren, perfectionistisch gedrag vertonen of kan fysieke symptomen zoals indigestie, brandend maagzuur, diarree, dysenterie, netelroos, huiduitslag of acne ontwikkelen.

- Vata – onevenwichtigheden kunnen zich manifesteren als obstipatie, opgezette buik, Ischias, Artritis of slapeloosheid. Vata gedomineerde personen kunnen ook nog lijden aan psychologische symptomen zoals angst, onzekerheid, slapeloosheid en stress.

Al deze ziekten en aandoeningen, naast de talloze andere die ten grondslag liggen tot menselijk lijden, zijn het gevolg van veranderingen in de innerlijke ecologie van het lichaam. Deze verstoren het evenwicht van het individu en creëren subtiele biochemische veranderingen die uiteindelijk tot ziekte leiden. Daarom spreek Ayurveda over de noodzaak van genezing voor elk individu. Terwijl de interne en externe omstandigheden van ons leven steeds blijven veranderen, moeten we om gezond te blijven, ons voortdurend aanpassen om het evenwicht (tussen Vata-Pitta-Kapha ) te bewaren. Een deel van deze aanpassingen vindt automatisch plaats vanwege de prachtige wijsheid en intelligentie waarmee ons lichaam is voorzien. Maar voor veel van deze veranderingen is een bewust en weloverwogen keus een vereiste.

Om de gezondheid en het evenwicht te bewaren, moeten we jongleren met de drie Doshas en actie ondernemen om Vata, Pitta of Kapha te verhogen of te verlagen als de omstandigheden dat vragen. Dit vereist moment tot moment realisatie, moment tot moment bewustzijn en moment tot moment genezing.
Dus genezing-gezondheid, evenwichtig en bewust leven in de volheid van het huidige moment- is zeer zeker een manier van leven. Ayurveda is geen passieve vorm van therapie, maar vraagt ieder individu om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen dagelijkse leven. Door bewust te kiezen voor een bepaald soort dieet, relatie, werk, onze talrijke verantwoordelijkheden in ons dagelijks leven als geheel, kunnen we door eenvoudige acties uit te voeren zoals preventie, zelfgenezing en voldoening, groeien naar een volmaakt leven. Een lang, gezond & fit en gelukkig leven!

Voor meer informatie Yoga / Ayurvedische Massage/Therapie kunt een privébericht sturen naar Stichting YogaShishya.

Stichting YogaShishya.
D.Rambharose
Ayurvedische Massage & Pancha Karma Therapeut & Yoga Docent....

1 centraal telefoonnummer voor kwetsbare Hagenaars ten tijde van Corona

Sinds donderdag 19 maart is er 1 centraal telefoonnummer beschikbaar voor kwetsbare inwoners van Den Haag die door corona in de knel komen. Zij kunnen op telefoonnummer (070) 205 30 03 terecht voor (hulp)vragen, of een goed gesprek. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 16.00 uur.

Kan iemand me helpen met mijn boodschappen als ik thuis moet blijven? Hoe kom ik aan een betaalbare maaltijd nu mijn buurtmaaltijd niet meer doorgaat? Hoe ga ik om met mijn sombere gedachten nu ik geen praatje meer kan maken in het buurtcentrum? Hoe kan ik mijn vaste lasten betalen nu ik mijn freelance baan niet kan uitoefenen? Hoe ga ik om met opstandige tieners die geen rekening willen houden met de coronarichtlijnen? Kan er flexibeler omgegaan worden met betalingstermijnen tijdens de crisis?

Met al deze, en andere, vragen kunnen bewoners terecht op dit nieuwe centrale telefoonnummer. Het is opgezet door de welzijnsorganisaties, partners in de wijk en de gemeente Den Haag. Zo willen zij ervoor zorgen dat de dienstverlening – ook in tijden van quarantaine en sociale isolatie – wordt voortgezet en niemand in de kou komt te staan.

'Mooi om te zien dat welzijnsorganisaties heel snel op zoek zijn gegaan naar hoe ze mensen zo goed mogelijk kunnen blijven ondersteunen en helpen', zegt wethouder welzijn Martijn Balster. 'Ik hoop dat inwoners niet zullen schromen contact op te nemen. Voor zichzelf of voor een ander die het moeilijk heeft. Samen komen we deze moeilijke tijd te boven.'
Ook wethouder zorg, jeugd en volksgezondheid Kavita Parbhudayal vindt het belangrijk dat alle Hagenaars met zorgvragen snel en makkelijk goede ondersteuning vinden.

'Vooral voor kwetsbare ouderen zonder vangnet ben ik heel blij dat we dit samen met Xtra zo snel voor elkaar hebben gekregen. Fijn dat zij nu op 1 centraal telefoonnummer terechtkunnen, of het nu gaat om maaltijdbezorging, boodschappen of gewoon een gesprek om de stilte thuis te doorbreken.'

Naast het telefoonnummer kan uiteraard nog steeds gebruik gemaakt worden van de chatfunctie op servicepuntxl.nl (zie onderstaande link) en kunnen mensen die al ondersteuning ontvangen nog steeds terecht bij hun vertrouwde contactpersonen.

Bron: Denhaag.nl...

Maatregelen coronavirus voor Haagse ondernemers

Afgelopen vrijdag stuurde wethouder van Economie Saskia Bruines een brief met onderstaande inhoud naar alle Haagse ondernemers:

Geachte ondernemers van Den Haag,

De coronacrisis en de genomen maatregelen om de verspreiding van het virus te controleren, hebben grote gevolgen voor ons leven en de Haagse economie. Veel ondernemers hebben hun deuren moeten sluiten, kunnen geen of moeilijker zakendoen met buitenlandse partners, krijgen onderdelen of producten niet meer geleverd, hebben te maken met stijgende transportkosten of beurzen en reizen die worden afgezegd. Deze maatregelen hebben zowel direct als indirect, op korte en lange termijn grote economische consequenties. Daar maakt u zich, net als ik, ongetwijfeld zorgen over. Tegelijkertijd ben ik enorm trots om zoveel hartverwarmende initiatieven te zien waarbij ondernemers elkaar of de Hagenaars proberen te helpen, ondanks de zorgen over de eigen onderneming. Daarnaast zie ik veel ondernemers nieuwe manieren zoeken om te blijven ondernemen, waarbij er vaak vanuit huis ook volop gewerkt wordt. De Haagse ondernemer toont zijn innovatieve kracht.

Maar niet alleen u bent keihard aan het werk. Ik wil u ervan verzekeren dat de gemeente Den Haag volop aandacht heeft voor uw zorgen en steevast aan verschillende acties werkt. Zo wordt de impact van de crisis voor de korte en lange termijn zoveel als mogelijk in kaart gebracht. Daarnaast werken we aan de praktische uitvoering van de landelijke economische maatregelen voor zover deze bij de gemeente liggen. De capaciteit van de uitvoering wordt dan ook fors uitgebreid. Daarnaast denken we aan aanvullende maatregelen waarover ik u in deze brief wil informeren.

Begin van deze week is er hard gewerkt om de informatievoorziening aan Haagse ondernemers op volle toeren te laten draaien en actuele informatie online beschikbaar te maken. Er is een aparte webpagina gemaakt voor ondernemers waar alle belangrijke informatie van het Rijk en de gemeente op staat: https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/ondernemen/coronavirus-informatie-voor-ondernemers.htm. De pagina wordt voortdurend geactualiseerd.

Ook via het Twitterkanaal van het Ondernemersportaal (@OPDenHaag) wordt continu actuele informatie gedeeld. Vanwege de geldende restricties is het inloopspreekuur van het Ondernemersportaal voorlopig opgeschort. De digitale en telefonische dienstverlening van het Ondernemersportaal draait echter volop en de capaciteit is opgeschroefd (bereikbaar op: 070-3536004 en ondernemersportaal@denhaag.nl) De medewerkers van de gemeente staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Naast het MKB is ook met het grootbedrijf en verschillende stakeholders in Den Haag het accountmanagement geïntensiveerd. Met hen proberen we inzicht te krijgen in de gevolgen op de lange termijn, en hoe we de economie na de crisis weer goed op gang kunnen brengen.

Maatregelen Rijksoverheid
Op 17 maart 2020 heeft de Rijksoverheid economische maatregelen aangekondigd om ondernemers te
ondersteunen, bovenop het BMKB dat 12 maart werd aangekondigd. Deze maatregelen zijn:
1. Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (ministerie van SZW) Ondernemers met omzetverlies kunnen drie maanden lang tot 90% van de loonsom van alle werknemers krijgen (inclusief flexwerkers).
2. Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers (ministerie van SZW en gemeenten) Zelfstandigen kunnen drie maanden aanvullende inkomensondersteuning aanvragen bij de gemeente
(gift) zonder partner- of kapitaaltoets, of een voordelige lening voor bedrijfskapitaal.
3. Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (ministerie van EZK) Het ministerie staat voor 50% garant op bankleningen van 1,5 tot 150 miljoen per onderneming.
4. Verruiming borgstelling midden- en kleinbedrijf (ministerie van EZK) De overheid staat tot 90% borg voor leningen van het MKB in plaats van 50%.
5. Tijdelijk borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven (ministerie van LNV) Voor de land- en tuinbouwbedrijven komt er een aparte borgstelling.
6. Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes (Belastingdienst) Er kan uitstel van betaling worden aangevraagd voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en
omzetbelastingen (btw), verzuimboetes hoeven niet te worden betaald, de invordering- en belastingrente gaan tijdelijk naar 0%.
7. Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits (ministerie van EZK) Ondernemers met een microkrediet bij Qredits krijgen zes maanden afstel van aflossing aangeboden
en renteverlaging naar 2%.
8. Overleggen over toeristenbelasting (Rijk/gemeenten) en cultuursector Het kabinet overlegt met gemeenten over het stopzetten en intrekken van (voorlopige) aanslagen aan
ondernemers. Voor de goede orde: deze maatregel is voor de gemeente niet van toepassing omdat Den Haag niet werkt met voorlopige aanslagen toeristenbelasting. Er wordt overlegd met de cultuursector over een verbijzondering van maatregelen.
9. Compensatieregeling getroffen sectoren (ministerie van EZK) Voor een aantal sectoren die bijzonder hard getroffen worden door de gezondheidsmaatregelen, zoals de culturele sector, evenementen- en reisbranche en de horeca, komt het kabinet met een compensatieregeling. Bedrijven in deze branches kunnen nu al direct 4000 euro krijgen bij een noodloket.

Maatregelen Gemeente Den Haag
We komen met een aanvullend lokaal steunpakket, met als het doel om mkb en werknemers de crisis door te helpen. Voor dit Haagse pakket worden in ieder geval nu acute maatregelen getroffen die zich richten op:
Voorlichting, communicatie en dienstverlening:
• uitbreiding informatievoorziening voor ondernemers (waaronder ZZP-ers);
• opschaling van de dienstverlening van bureau zelfstandigen. Zelfstandigen kunnen voor een periode van 3 maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning
krijgen voor levensonderhoud. We doen de procedure zo snel mogelijk en om de uitvoering zo eenvoudig mogelijk te houden, geldt voor deze tijdelijke bijstandsregeling geen vermogens- of
partnertoets. Ondersteuning is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen op te lossen (maximaal 10.157 euro), tegen een verlaagd rentepercentage;
• extra inzet op accountmanagement omdat veel bedrijven hun eigen problematiek hebben en we hier gericht op willen inspelen.

Maatregelen ter verlichting van liquiditeitsdruk:
• mogelijkheid tot uitstellen van betaling toeristenbelasting;
• mogelijkheid tot uitstellen OZB-heffing;
• het voor de komende drie maanden niet versturen van BIZ-heffingen;
• uitstel van betaling voor bedrijfsparkeervergunningen;
• het aanbieden van maatwerkmogelijkheden om huur bij gemeentelijk vastgoed later te innen en het stimuleren van hetzelfde bij privaat eigendom;
• betalingsregelingen (zoals uitstel van betalingen), ook bij achterstallige belastingen;
• de invorderingsrente voor alle belastingschulden geldt per 23 maart tijdelijk een verlaagd tarief van 0,01 procent (dat was 4%);
• de invordering van openstaande schulden wordt verzacht; dat betekent dat eventuele beslagleggingsacties worden opgeschort;
• als ondernemers gebruik willen maken van de mogelijkheden tot uitstel van betalingen, kunnen ze dat kenbaar maken bij het onderdeel Belastingzaken van de gemeente Den Haag.
Ambtelijk wordt capaciteit toegevoegd om aanvragen zo snel mogelijk af te handelen. De afdeling Invordering van Belastingzaken (telefoonnummer 070 353 3820,
invordering.gbd@denhaag.nl) is beschikbaar voor het beantwoorden van vragen.

Tijdelijke stimulerende maatregelen:
• coulant omgaan met prestatieafspraken in subsidievoorwaarden ten aanzien van organisatoren waarvan hun evenement/congres e.a. geen doorgang kan vinden;
• bezorgdiensten faciliteren daar waar dat kan (parkeren, laden/lossen, openings- en sluitingstijden);
• extra lokaal en sociaal inkopen waar (wettelijk) mogelijk;
• tijdelijke inzet bij kwetsbare sectoren om terugval in bijstand waar mogelijk te voorkomen;
• opties om inspanningen te intensiveren om omzetverlies in te lopen, bijvoorbeeld via tijdelijke extra marketing.

De komende periode zullen we bovenstaande maatregelen uitwerken en nagaan of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Ik zal u hierover blijven informeren en u laten weten wat bovenstaande maatregelen precies voor u betekenen. Verder raad ik u aan om de website van Den Haag in de gaten te houden.

De belangrijkste contactgegevens op een rij:
Ondernemersportaal, 070-3536004, ondernemersportaal@denhaag.nl, Twitter: @OPDenHaag
Invordering van Belastingzaken, 070-353 3820, invordering.gbd@denhaag.nl
SZW intakebalie, 070 353 75 00

Ik wens u veel sterkte in deze periode met uw onderneming en nog belangrijker, veel gezondheid.

Met vriendelijke groet,
Saskia Bruines...

Blog Devanand Rambharose Droge huid en winterjeuk voorkomen

Beste Lezers,

Mijn naam is Devanand Rambharose (Yoga Docent & Ayurvedische Massage
en Pancha Karma Therapeut). De komende tijd zal ik op gezette tijden een artikel
schrijven over gezonde leefstijl en Yoga. Om in onze moderne- en stressvolle levens
gezond oud te worden ben ik mij gaan verdiepen in klassieke Vedische – en
Yogaliteratuur. Ik wil mijn opgedane kennis en ervaringen met u delen zodat
eenieder er zijn of haar voordeel mee kan doen.

Vandaag wil ik het hebben over onze “winterhuid”/droge huid en Winterjeuk.
Mensen die in een koud, droog klimaat wonen, leven vaak onder de kwelling van een
droge huid en Winterjeuk. De meeste crèmes werken niet goed genoeg en zitten
vol Chemicaliën. Het is onmogelijk om de droge huid te herstellen door water te
drinken. Gewone Vaseline of mineralenolie zijn de beste vochtinbrengers. Kijk maar
om jou heen, alle leerproducten zoals schoenen, jassen, banken enz. moeten
regelmatig met olie worden behandeld. Het grote nadeel van olie is dat het een vettig
aanvoelt en een eigen geur heeft. Mensen houden van dingen die lekker ruiken
en zacht en soepel zijn en niet vettig aanvoelen.

We kunnen dus stellen dat de producten die juist geschikt zijn voor de mensen, door
de mensen niet wordt gebruikt vanwege de bovengenoemde eigenschappen.
Om dit probleem bespreekbaar te maken, wil ik mijn eigen kennis en ervaring over
het gebruiken van olie met u delen. Dit wil ik doen door over Abhyanga (1 van de 5
reinigingsmethoden van de Pancha karma uit de Ayurveda) te schrijven.

EEUWENLANG GEBRUIK VAN OLIE MET NAME IN INDIA, VAN MEER 5000 JAAR
GELEDEN TOT HEDEN.
Dat olie meer dan 5000 jaar wordt gebruikt blijkt uit de teksten van de Ayurveda en
archeologische opgravingen blijkt ook dat olie door de Egyptenaren, Grieken en
Romeinen werd gebruikt. Het kende vele toepassingen, waaronder medicinale.
Tegenwoordig gebruiken we de olie alleen nog voor voller, steviger haar en een
egale huid.

Wat is de Boodschap van Ayurveda voor een jong, gezond en fit lichaam en hoe kan
een droge huid worden voorkomen.
Ayurveda adviseert Abhyanga – Massage van het Lichaam met Olie.

OLIE VOOR JE HUID
Doordat olie een reinigende en tevens verzorgende werking heeft, wordt de olie vaak
gebruikt bij een droge huid of droge plekjes. Ook wordt het vaak gebruikt bij een
onrustige huid omdat het een reinigende werking heeft.

Het maakt de poriën vrij van bacteriën en door de natuurlijke zuren heeft olie
ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor helpt het de huid er gaaf uit te laten
zien. Bovendien ondersteunt olie het herstellend vermogen van de huid.
Doordat de oliemoleculen een kleine massa hebben, kan de olie makkelijk tot de
diepere huidlagen doordringen. Dankzij de unieke en gunstige samenstelling van

voedingsstoffen en vetzuren, wordt olie al duizenden jaren gebruikt voor met name
schoonheidsverzorging.

Laten we eens kijken naar de voordelen van Abhyanga.
Olie massage van het lichaam:
1. Versterkt de weerstand
2. Vertraagt het verouderingsproces, waardoor de we langer jong blijven
uitzien.
3.Verhoogt de mentale en lichamelijke fitheid.
4.Verzorgt en verjongt de huid
5.Verbetert het zicht
6.Zorgt voor een sterk lichaam met stevige en soepele spieren.
7.Levert een bijdrage voor een langer leven.
8.Verbetert de slaap en werkt stress verlagend.
9.Zorgt voor een stralend, gezond en soepel lichaam.
10.Verbetert de lichamelijke en geestelijke conditie.
Ik wil even het belang van een sterke weerstand toelichten.
Ons weerstand is een complex systeem dat ervoor zorgt dat ziekteverwekkers buiten
de deur blijven. Dat begint eigenlijk al bij de huid. De verschillende huidlagen met
een Vet- en Zuurlaagje houden veel ongewenste indringers buiten.

Voor meer informatie over hoe, wanneer en welke olie u het beste kunt gebruiken
of een Ayurvedische Massage/Therapie kunt een privébericht sturen naar
Stichting YogaShishya.

Stichting YogaShishya.
D.Rambharose
Ayurvedische Massage & Pancha Karma Therapeut & Yoga Docent....

Coronavirus update 16-03-2020

In Nederland gelden nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen hebben ook gevolgen voor de gemeente Den Haag.

Het uitgangspunt voor de gemeente Den Haag is dat de gemeente zo veel mogelijk doorgaat met de normale dienstverlening. Zodra er aanleiding toe is, geeft de gemeente een update over wat de ontwikkelingen voor Den Haag betekenen.

Zondag 15 maart 20.15 uur
Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. De maatregelen zijn:

- Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

- Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten.

- Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuiszitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.

- Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.

- Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.

- Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

- Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Locoburgemeester Boudewijn Revis over de maatregelen die Haagse ondernemers raken: 'Ik zie dat veel ondernemers direct hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Dat past bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid die wij met z’n allen hebben om de gevolgen van dit virus te beperken.'

Zondag 15 maart 19.20 uur
Bibliotheken
Bibliotheek Den Haag neemt extra maatregelen. Behalve de Centrale bibliotheek aan het Spui, gaan ook van 16 maart tot en met 6 april alle filialen in de wijken dicht. Er worden tot en met 13 april geen boetes gegeven. Voor meer informatie kijkt u op de website van Bibliotheek Den Haag.

Studiezaal Haags Gemeentearchief
De studiezaal van het Haags Gemeentearchief in het atrium van het stadhuis is gesloten van 16 maart tot en met 6 april. De lezingen waren al eerder afgelast. Kijk voor meer informatie op de website van Haags Gemeentearchief.

Zondag 15 maart 17.55 uur
Instructies medewerkers
Voor burgers die de gemeente bezoeken is het goed om te weten dat de gemeente de volgende landelijke richtlijnen aan haar medewerkers heeft gegeven: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, geen handen schudden, houd gepaste afstand en blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt.

Thuisblijven bij verkoudheid
Als medewerkers van de gemeente aan een balie, loket of in een spreekkamer constateren dat een bezoeker verkouden is, dan zullen zij aangeven dat zij het gesprek moeten stoppen. Zij vragen dan een nieuwe afspraak te maken.

Publieksruimtes
Bij de balies en loketten van de gemeente mogen niet meer dan 100 mensen aanwezig zijn. De beveiligingsmedewerkers van de gemeente houden dit bij en nemen als het nodig is maatregelen.

Huisbezoeken
Medewerkers van de gemeente die huisbezoeken afleggen waarbij hulp aan inwoners wordt geboden, bellen vooraf met de vraag of iemand verkouden is. Bij twijfel wordt de afspraak verzet.

Zondag 15 maart 17.15 uur
Noodverordening Haaglanden
De Veiligheidsregio Haaglanden heeft een noodverordening ingsteld om de verspreiding van het coronavirus te beperken. In de verordening staat dat het in de regio verboden is evenementen te hebben met meer dan 100 personen. Dit is nu strafbaar. Er kunnen daarom hoge boetes worden gegeven en de politie kan optreden. Meer informatie op de website van de Veiligheidsregio Haaglanden.

Zaterdag 14 maart 15.05 uur
Vrije inloop balies Publiekszaken Stadhuis Spui en Stadskantoor Leyweg gesloten
De vrije inloop (van 8.30 uur tot 9.30 uur) aan de balies Publiekszaken op het Stadhuis Spui (stadsdeelkantoor Centrum) en Stadskantoor Leyweg (stadsdeelkantoor Escamp) wordt gesloten om te voorkomen dat er grote aantallen wachtende mensen ontstaan.

Vanaf maandag 16 maart is het alleen mogelijk om op afspraak bij de balies Publiekszaken langs te gaan (bijvoorbeeld voor reisdocumenten, rijbewijzen, verhuizingen, verstrekken akten burgerlijke stand, aangifte geboorte of overlijden.)

U kunt een afspraak maken via denhaag.nl/afspraak. Veel producten kunt u online aanvragen. De gemeente raadt iedereen aan daar zo veel mogelijk gebruik van te maken.

Voor aangifte geboorte en overlijden wordt een uitzondering gemaakt. U kunt langskomen om de aangifte te doen tussen 8.30 en 9.30 uur (maandag en donderdag in Stadskantoor Leyweg en op dinsdag, woensdag en vrijdag in Stadhuis Spui), maar u kunt uiteraard ook een afspraak maken.

Huwelijkssluitingen gaan gewoon door
De huwelijken die in de trouwzalen op Stadhuis Spui en op Stadskantoor Leyweg gesloten worden gaan vooralsnog gewoon door, omdat daar doorgaans niet meer dan 100 mensen bij aanwezig zijn. Mocht dit incidenteel wel het geval zijn dan worden de betrokkenen daarover geïnformeerd.

Voor huwelijken op andere locaties geldt dat de gemeente de richtlijn aanhoudt dat er niet meer dan 100 mensen bij elkaar mogen zijn. De trouwambtenaar zal hierover contact opnemen met de betrokkenen.​

Vrijdag 13 maart 20.15 uur
Locoburgemeester Boudewijn Revis heeft op vrijdag 13 maart via een open brief alle Hagenaars geïnformeerd over het coronavirus.

Gewijzigde dienstverlening
De gemeente heeft de dienstverlening aangepast ter bescherming van de klanten, bezoekers en medewerkers en om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te voorkomen.

Sportaccommodaties
Alle sporthallen, zwembaden en buitensportaccommodaties zijn tot 6 april gesloten.

Markten
De gemeente volgt de lijn voor detailhandel en voedselvoorziening. Dit betekent dat de markten open zijn zodat iedereen levensmiddelen kan kopen. De gemeente laat de keuze voor het aan- of afwezig zijn op de markt bij de marktondernemer en gaat daarmee soepel om.

Stadsboerderijen
De stadsboerderijen zijn open, maar organiseren geen activiteiten van 16 tot en met 31 maart. Dat betekent dat activiteiten en andere bijeenkomsten zoals NLdoet, lessen aan scholen of de Compostdag niet doorgaan.

Veilingen Pandhuis
De veiling van woensdag 18 maart gaat niet door en wordt verschoven naar 13 mei. Meer informatie staat op de pagina Veilingen bij het Pandhuis.

Commissievergaderingen
De raadscommissies vergaderen vanaf 16 maart een week zonder publiek. Pers en insprekers blijven wel welkom in de raadzaal, waarbij het totaal aantal aanwezigen in de raadzaal onder de 100 moet blijven.

Donderdag 12 maart
De landelijke maatregelen van de Rijksoverheid tegen het coronavirus die ook voor de gemeente Den Haag gelden, zijn:

Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Vermijd sociaal contact. Bel pas met uw huisarts als de klachten verergeren.
Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
Overige maatregelen:

Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open.
Vanaf donderdag 12 maart wordt deze informatie op de website van de Rijksoverheid aangevuld. Hier vindt u ook vragen en antwoorden die volgen uit deze nieuwe maatregelen.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Den Haag via onderstaande link.

Bron: Denhaag.nl...

Inspirerende Vrijheidslunch in kader van vrouwendag in Juliana Plaza

Voorafgaand aan Internationale Vrouwendag 2020, organiseerde Podium Juliana vrijdag 6 maart met haar partners MKB Den Haag en Rabobank Regio Den Haag, een Vrijheidslunch voor 150 ondernemende vrouwen en anticiperende buurtmoeders. Tijdens de Vrijheidslunch stonden de powervrouwen stil bij het aspect “vrijheid om te ondernemen”.

Tijdens de lunch heette Mr. Jale Celen (voorzitter Podium Juliana) de aanwezige vrouwen van harte welkom. Aansluitend spraken Hanneke Gelderblom (Haagse vrijheidsambassadeur), Renata Brabander (directievoorzitter Rabobank Regio Den Haag) en Kim Schofaerts (voorzitter MKB Den Haag). Er was volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over verschillende onderwerpen waar ondernemende vrouwen mee te maken hebben.

Via onderstaande link vindt u een video impressie.Vrijheidsdansavond

In 2020 staat Den Haag stil bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid mogen leven. Vrijheid is iets waarvan we dagelijks nog steeds merken dat het zeer kwetsbaar is. Daarom organiseerde Podium Juliana voorafgaand aan de Internationale Vrouwendag 2020 afgelopen zaterdag 7 maart een Vrijheidsdansavond om dit feestelijk te vieren, te herdenken en te koesteren. Ruim 170 vrouwen van verschillende nationaliteiten genoten intens van deze heuglijke dansavond....

Jacob Schorerlaan werkzaamheden

Woensdag 8 januari 2020 starten de werkzaamheden op de Jacob Schorerlaan. Het onderhoud duurt waarschijnlijk tot half maart 2020.

Dit zijn de werkzaamheden:
- vernieuwen delen stoep
- opnieuw bestraten parkeerplaatsen
- vervangen straatstenen voor straatbakstenen
- vervangen tegels voor gras op Arnold Aletrinoplantsoen

Overlast
De werkzaamheden geven overlast. Bewoners wordt verzocht om:
- de auto ergens anders te parkeren
- spullen die los op straat staan weg te halen, zoals fietsen en bloembakken
- overhangend groen weg te halen

Bereikbaarheid
Woningen en winkels blijven voor voetgangers bereikbaar met loopschotten. De werkzaamheden bij inritten duren zo kort mogelijk. Tijdens de werkzaamheden:
- zijn de stoep en delen van de rijbaan afgesloten
- wordt verkeer omgeleid
- is parkeren, laden en lossen niet mogelijk

Veiligheid
De gemeente werkt zo veilig mogelijk. Toch blijven werkterreinen gevaarlijke plaatsen. Vertel kinderen om hier niet in de buurt te spelen.

Parkeren
Bewoners met een gehandicaptenparkeerplaats krijgen een tijdelijke parkeerplaats op een andere plek.

Huisvuil
De ondergrondse restafvalcontainers zijn tijdens de werkzaamheden niet in gebruik. Er komen tijdelijk bovengrondse containers. Naast de containers is de aanbiedplaats voor grofvuil. Voor het ophalen van grofvuil moet u een afspraak maken. Rolcontainers (kliko's) kunnen bij de speciaal geplaatste borden neergezet worden.

Meer informatie
Neem bij vragen over de werkzaamheden contact op met de heer K. Schouten of mevrouw R. Witkamp van Ingenieursbureau Den Haag via het e-mailadres gow@denhaag.nl.

Bron: Denhaag.nl...

Doe met uw straat mee aan de Buitenspeeldag

Eens per jaar is de straat van de kinderen. Geen auto’s en fietsers, maar van stoep tot stoep ruimte om te spelen. Woensdagmiddag 10 juni 2020 is de Nationale Buitenspeeldag. Organiseer een activiteit en vraag op tijd een vergunning aan.

Op de Buitenspeeldag worden in heel Den Haag straten afgesloten om de stad te veranderen in 1 grote speelplek. De gemeente en Jantje Beton roepen ouders, verzorgers, speeltuinen, scholen, jeugdclubs, belangenorganisaties en het verenigingsleven op om mee te doen.

Vergunning aanvragen
Wilt u een activiteit organiseren in uw straat tijdens de Buitenspeeldag? Vraag dan voor 3 april een gratis vergunning aan via e-mailadres jeugd@denhaag.nl(externe link).

Dranghekken aanvragen
Moet uw straat worden afgesloten vanwege de activiteiten? Of organiseert u een straatfeest tijdens de Buitenspeeldag? Dan moet u zorgen voor een afzetting met dranghekken. Deze kunt u gratis lenen, kijk voor meer informatie op de pagina Dranghekken aanvragen. Vergeet niet uw buren over uw plannen te vertellen, dat voorkomt misverstanden.

Subsidie aanvragen
U kunt subsidie aanvragen voor uw Buitenspeeldag-activiteit. Uw stadsdeelkantoor helpt en begeleidt u bij het aanvragen van deze subsidie.

Bron: Denhaag.nl...

Dien uw Haags Sportinitiatief in

Heeft u een idee om Hagenaars die niet of weinig bewegen actiever te maken? Dien dan nu uw Haags Sportinitiatief in. U maakt kans op maximaal € 10.000 subsidie.

Het Haags Sportinitiatief begint met een goed idee om Hagenaars in beweging te krijgen. Het werkt zo:

U heeft tot en met 27 april 2020 de tijd om uw plan in te dienen.
U hoort uiterlijk in de week van 25 mei 2020 of u subsidie krijgt voor uw Haags Sportinitiatief. Of dat er zo veel initiatieven zijn dat de inwoners van Den Haag erover mogen stemmen.
Lees alles over het indienen van een Haags Sportinitiatief.

Voorbeelden van Haagse Sportinitiatieven
De afgelopen 4 jaar zijn er al veel Haagse Sportinitiatieven uitgevoerd. Ouderen bewegen meer dankzij ideeën als wandelvoetbal en vitaliteitsclub. Andere voorbeelden van Haagse Sportinitiatieven zijn peutergym en frame voetbal voor kinderen met een lichamelijke beperking.

Bron: Denhaag.nl...

Zero Waste Wandeltour op de Haagse Markt

Op zaterdag 28 maart bestaat Zero Waste Nederland 2 jaar en organiseren vele vrijwilligers Zero Waste Wandeltours door heel Nederland.

In Den Haag doen we dat op de Haagse Markt: enerzijds een zeer plasticrijke plek :-(,anderzijds één van de beste plekken om zonder zo 'zero waste' mogelijk je boodschappen te doen. Om 11 uur verzamelen we voor Cafe Market Place op het Hoflandplein (vlakbij tramhalte Hoefkade), wij van Den Haag Plasticvrij vertellen wat meer over 'Zero Waste principes' en gaan die daarna direct toepassen door boodschappen te doen op de markt zelf. Neem een flinke boodschappentas mee en wat kleinere (brood)zakken en bakjes of potjes. En wat kleingeld: wij zelf gaan, zoals elke zaterdag, fruit, groenten, brood en noten kopen voor ongeveer 10 euro. Bedenk zelf wat je nodig hebt en neem wat kleingeld en zakken mee.

We trakteren onszelf onderweg op wat lekkers :-) Maximaal 15 deelnemers.

Tot 28 maart!...

Holifeest Wijkpark Transvaal op 10 maart

Op dinsdag 10 maart a.s. vieren meer dan een miljard mensen over de hele wereld het Holifeest. In Den Haag wordt dit kleurrijke feest op een uitbundige wijze gevierd door Stichting Holi Samen, onder de noemer: Haagse Holi Hangámá of te wel Haagse Holi Spektakel.

Sedert de vestiging in Den Haag van grote groepen Hindoestanen, nu ruim 40 jaar geleden, wordt Holi ook in deze stad intens en uitbundig gevierd. Eerst gebeurde dit voornamelijk in huiselijke kring, later ook in het openbaar: in grote zalen, in de wijken, in de straten en op pleinen. Ook dit jaar zal Holi in Den Haag groots worden gevierd in het Wijkpark Transvaal. Bij de Holiviering in Den Haag wordt bewust gestreefd naar een stadsbrede viering. Immers, Holi is een feest voor iedereen, ongeacht afkomst, kleur of cultuur. Het is een feest dat sociale barrières doorbreekt en op een vrolijke en kleurrijke wijze verbinding probeert te leggen naar alle mensen toe, zowel binnen het familieverband als met de omgeving en binnen de eigen cultuur als daarbuiten. Juist vanwege deze filosofie is het Holifeest bij uitstek een multicultureel feest, dat heel goed past in het integratiebeleid van gemeente Den Haag.

Ook dit jaar heeft de organisatie gekozen voor een viering met een feestelijk multicultureel podiumprogramma, van 13.00 tot 18.00 uur. Simultaan zal, van 14.00 tot 15.00 uur, een kleurrijke Holi-optocht worden gelopen door de wijken Transvaal en Schilderswijk. De organisatie ligt in handen van Stichting Holi Samen i.s.m. een aantal Haagse culturele en maatschappelijke organisaties. De verwachting is dat ook dit jaar ruim 5 tot 6.000 holivierders de viering zullen bijwonen.

Dit spetterende multiculturele Holispektakel zal in Den Haag plaatsvinden op:

Datum: Dinsdag 10 maart 2020
Plaats: Wijkpark Transvaal (Schalk Burgerstraat/hoek Paul Krugerlaan)
Tijd: 13.00 – 18.00 uur : Cultureel feest in het Wijkpark met o.a. een podiumprogramma
14.00 – 15.00 uur : Kleurrijke Holi-optocht (vanuit het Wijkpark Transvaal)

Iedereen is welkom op het Haagse Holi Hangámá en de toegang is gratis....

Anoniem en gratis chatten met een professionele hulpverlener

Wil je chatten met een professionele hulpverlener? Zit je ergens mee en kom je er zelf niet uit?’ zo begint de chat-tekst op de website www.servicepuntxl.nl. De nieuwe website biedt inwoners van Den Haag, jong en oud, de mogelijkheid om online te chatten met een maatschappelijk werker of cliëntondersteuner.

Deze chathulp is gratis en anoniem. Door op de website het chatvenster aan te klikken, kan men tijdens de chatspreekuren (en vanaf juni dagelijks tussen 09:00 en 17:00 uur) vragen stellen of een probleem bespreken. ‘In de chat bekijk en bespreek je samen met de professional, mogelijke oplossingen of antwoorden’ zegt Tamara Jansen, projectleider digitalisering bij Xtra, de organisatie die de website heeft ontwikkeld.

Met welke vragen kun je terecht op de chat?
‘Je kunt in principe alles vragen. Zijn er gedachten of gevoelens waar je mee worstelt? Heb je iets meegemaakt waar je met niemand over kunt praten? Op de chat kun je er anoniem en in vertrouwen over praten’ vervolgt zij. ‘Onze Servicepunten XL bieden hulp en ondersteuning bij vragen over zorg, werk, geldzaken, welzijn, wonen en vrijwilligerswerk. Ook voor de meer praktische vragen kun je natuurlijk terecht op de chat’.

Digitale aanvulling
De website servicepuntxl.nl werd in december gelanceerd, als de online toegang tot de 17 Servicepunten XL in Den Haag en Scheveningen. Via de Servicepunt XL website kun je ook allerlei andere informatie vinden, zoals adressen, diensten en activiteiten. Kijk meteen op de website welk Servicepunt XL het dichtste bij jou in de buurt is.

Hulp bij het oplossen van problemen
‘Wat wij hopen te bereiken? Dat mensen die ergens mee zitten en dat in vertrouwen willen bespreken, er niet mee blijven zitten. Heel vaak worden problemen snel groter als je er geen oplossing voor zoekt. Dat gebeurt bij jong en oud. Met de chatfunctie willen wij mensen op een snel toegankelijke manier verder helpen bij het oplossen van zorgen en problemen.’

Chatten met een professional? Ga naar www.servicepuntxl.nl en open de chat rechts onderaan de pagina....

Gratis hulp bij uw belastingaangifte

Heeft u hulp nodig bij het invullen van uw belastingaangifte 2019? Op zaterdag 21 maart organiseert Stichting Belastingwinkel Rotterdam voor de zevende keer een aangifte dag in Den Haag. Heeft u een jaarinkomen van 35.000 of minder? En wilt u uw belastingaangifte van 2019 kosteloos laten invullen door een medewerker van onze stichting? Meldt u zich dan nu aan voor de Aangifte Dag Den Haag op 21 maart!

Al 45 jaar helpt de stichting mensen gratis met het invullen van hun belastingaangifte. De medewerkers van deze stichting zijn ervaren studenten Fiscaal Recht en Fiscale Economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Aanmelden voor deze dag kan heel makkelijk via de link onderaan dit artikel.

Indien u liever telefonisch wilt aanmelden kan dat op 10,17 en 24 februari en 2,9 en 16 maart tussen 18:00 en 20:00 uur, het telefoonnummer is 010- 408 27 84.’...

Ontmoeten

Gast van de raad

Welke partijen zijn er vertegenwoordigd in de gemeenteraad van uw stad en waar besluiten zij eigenlijk allemaal over? Hoe gaat die besluitvorming in z’n werk en kunt u daar nog invloed op uitoefenen? Op deze en andere vragen geeft de gemeenteraad graag antwoord.

De vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar. Maar het is ook mogelijk om als ‘Gast van de raad’ de vergadering te bezoeken. Dit is een initiatief van de gemeenteraad om u kennis te laten maken met het werk van de raad.

Wat kunt u verwachten?
Om 18.30 uur verwelkomt een aantal leden van de gemeenteraad u in het stadhuis aan het Spui. Onder het genot van een kopje koffie vertellen zij u meer over het gemeentebestuur, het raadswerk en de manier waarop gemeentelijke besluiten tot stand komen. Op de publieke tribune worden plaatsen voor u gereserveerd zodat u de raadsvergadering live kunt volgen. Tot slot praat u rond 20.30 uur nog even na met raadsleden.

Aanmelden
Wilt u een keer Gast van de raad zijn? Meld u zich dan meteen aan voor een van de volgende bijeenkomsten:

Donderdag 6 februari
Donderdag 5 maart
Donderdag 26 maart

Aanmelden kan via onderstaande link!

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de griffie, telefoon: (070) 353 31 31 of via e-mail: griffievoorlichting@denhaag.nl....

Reportage nieuwjaarsreceptie

Dinsdag 21 januari vond de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van Transvaal plaats in Juliana Plaza, de huiskamer van Transvaal, Ruim 300 bewoners, ondernemers, bestuurders, professionals, politici en vertegenwoordigers van verschillende zelforganisaties hebben gehoor gegeven aan de meest kleurrijke en de meest gezellige nieuwjaarsreceptie van Transvaal. Wethouder Bert van Alphen, algemeen en artistiek directeur van het Residentie Orkest Sven Arne Tepl, directievoorzitter Rabobank Den Haag Renata Brabander en de Vrijheidsambassadeurs Büsra Celik en Hanneke Gelderblom hebben het belang van herdenken, vieren en koesteren van 75 jaar onder de aandacht gebracht. Want sámen geven wij immers vrijheid door!

Bekijk de beelden via onderstaande link.
...

Videoverslag kerstconcert Juliana Plaza

Op woensdag 18 december 2019 kwamen bewoners van de wijk, jongeren, ouderen, ondernemers, wijkpartners, professionals en zelforganisaties bij elkaar voor het Kerstconcert in Juliana Plaza. In 2020 staat Den Haag stil bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Vrijheid, iets waarvan we dagelijks merken dat het zeer kwetsbaar is. Buurtbewoners die de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt vertelden daarom, samen met leerlingen van basisschool Onze Wereld en de wijktijgers van Zebra welzijn wat vrijheid voor hun betekent. De muzikale begeleiding werd verzorgd door een strijkkwintet van het Residentie Orkest Den Haag en de Perzische daf-speler Farid Sheek, die als geen ander de schoonheid van Westerse en Oosterse muziek kan combineren.

Bekijk de beelden van het concert via onderstaande link....

Nieuwjaarsreceptie Transvaal in teken van 75 jaar vrijheid druk bezocht

Dinsdag 21 januari vond in Juliana Plaza de nieuwjaarsreceptie van Transvaal plaats. Het was een drukte van belang in de voormalige kerk aan de Schalk Burgerstraat. Bezoekers van binnen en buiten de wijk kwamen elkaar het beste wensen voor het nieuwe jaar.

Deze editie van de nieuwjaarsreceptie stond in het teken van 75 jaar vrijheid aan gezien het dit jaar precies zó lang geleden is dat de tweede wereldoorlog tot een eind kwam. Verschillende sprekers besteedden aandacht aan dit thema. Ook was er een optreden van het koperkwintet van het Residentieorkest en hun toekomstige opvolgers, jeugdorkest The Residents.

Wethouder Bert van Alphen was aanwezig namens de gemeente Den Haag. ...

Den Haag zoekt nieuwe burgemeester en jij kunt meepraten

Johan Remkes is waarnemend burgemeester tot 1 juli 2020. De gemeente zoekt daarom een nieuwe burgemeester. Maar waar moet deze nieuwe burgemeester aan voldoen? Als inwoner van deze stad kunt u hierover meepraten.

De gemeenteraad stelt een conceptprofielschets op met inbreng van u als inwoner. Deze profielschets is het uitgangspunt voor de selectie van burgemeesterskandidaten.

Reageer online
Waar moet de nieuwe burgemeester aan voldoen? U kunt reageren op deze vraag kan tot en met 16 januari door te mailen naar burgemeester2020@denhaag.nl(externe link). De reacties worden door de raad verwerkt in een voorlopige profielschets nieuwe burgemeester die op 29 januari wordt besproken.

Spreek in op 29 januari
Op woensdag 29 januari spreekt de commissie Bestuur over de voorlopige profielschets van de nieuwe burgemeester. De vergadering start om 13.30 uur in de raadzaal van het stadhuis. U kunt inspreken tijdens de vergadering door zich voor 29 januari 9.30 uur aan te melden via commissiebestuur@denhaag.nl(externe link). Op 17 februari wordt de profielschets in een openbare raadsvergadering met de commissaris van de Koning besproken en vastgesteld.

Vertrouwenscommissie
De gemeenteraad speelt een belangrijke rol bij de benoeming van een burgemeester. Er wordt een vertrouwenscommissie ingesteld bestaande uit een aantal raadsleden, die de aanbeveling tot benoeming van de burgemeester voorbereidt en de voordracht van 2 kandidaten aan de gemeenteraad doet. De raad stuurt een aanbeveling naar de minister van Binnenlandse Zaken voor de te benoemen burgemeester.

Samenvatting profielschets nieuwe burgemeester
Gepassioneerd bestuurder
De gemeente zoekt een ervaren bestuurder met hart voor het openbaar bestuur en affiniteit met de lokale democratie, die transparant is en integriteit hoog in het vaandel heeft staan. Een burgemeester die problemen niet verdoezelt, maar deze helder en met een oplossingsgerichte visie op tafel legt.

Tegelijkertijd beschikt deze over de nodige diplomatie. Een burgemeester die boven de partijen staat en onafhankelijk en betrouwbaar is. Iemand die met humor en relativering zaken daadkrachtig kan aanpakken. Een bestuurder die open en toegankelijk is, verbindend naar alle partijen in de stad en die erop is gericht de afstand tussen het politiek bestuur en de stad te verkleinen. Een burgemeester die zich op grond van ervaring zeer betrokken voelt bij openbare orde en veiligheid en daarbij standvastig en consistent optreedt.

De gemeente zoekt een burgemeester die gewend is om snel te schakelen en zich makkelijk beweegt in de vele verschillende situaties en omstandigheden die een stad als Den Haag met zich meebrengt.

Regio
De nieuwe burgemeester weet onze gemeente op een waardige wijze te vertegenwoordigen en kan omgaan met een grote verscheidenheid aan belangen die de functie als burgemeester, regioburgemeester politie-eenheid Den Haag, (plv.) voorzitter van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Veiligheidsregio met zich meebrengt.

Betrokken inwoner
Met de genoemde kwalificaties beseft de gemeente dat er veel van onze nieuwe burgemeester wordt gevraagd, en natuurlijk ook dat de nieuwe burgemeester een betrokken inwoner van onze stad is of wordt.

Bron: Denhaag.nl...

Standplaatsen vrij op Haagse Markt

De gemeente heeft maximaal 4 keer per jaar standplaatsen vrij op de Haagse Markt aan de Herman Costerstraat. Wilt u hiervoor in aanmerking komen? Dan kunt u een marktvergunning aanvragen.

De aanvraagperiodes zijn:

van 1 januari tot en met 31 januari 0.00 uur
van 1 april tot en met 30 april 0.00 uur
van 1 juli tot en met 31 juli 0.00 uur
van 1 oktober tot en met 31 oktober 0.00 uur

Branche
U kunt alleen een aanvraag doen in een branche waarin op de betreffende marktdag(en) nog ruimte is. Dat wil zeggen dat het maximale aantal toegestane standplaatsen voor deze branche nog niet is bereikt.

Locatie
De locaties van vrije standplaatsen wisselt per kwartaal. Een plattegrond met de actuele en vrije standplaatsen kunt u inzien op het marktkantoor op de Haagse Markt op maandag, woensdag en vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Op verzoek stuurt de gemeente u de plattegrond en het overzicht gratis toe. Een e-mail sturen onder vermelding van ‘Vrije standplaatsen Haagse Markt’ naar markten@denhaag.nl(externe link) is voldoende.

U moet zelf een vrije standplaats kiezen en deze bij uw aanvraag vermelden. De gemeente wijst geen willekeurige vrije plaats aan u toe. Op de plattegrond staat bij elke vrije standplaats wat het tarief voor deze standplaats is.

Aanvragen
Vraag een vergunning aan op Marktvergunning vaste standplaats aanvragen. U leest daar ook hoe aanvragen voor een marktvergunning worden beoordeeld.

Over de Haagse Markt
De Haagse Markt is met ruim 500 kramen 1 van de grootste markten van Europa.

De marktdagen zijn maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. De openingstijden zijn van 9.00 tot 17.00 uur.
Valt een marktdag op een nationale feestdag, dan is het raadzaam de openingstijden op www.denhaag.nl bij ‘nieuws’ te raadplegen.
Het tarief voor de meest voorkomende standplaats met opslagunit is € 32,53 per marktdag. Dit bedrag is inclusief servicekosten en exclusief verbruik van elektriciteit, gas en water en btw.
Er zijn ook open standplaatsen zonder opslagunit. De prijzen hiervoor variëren en zijn lager. Op de plattegrond staat bij elke vrije standplaats welk tarief hiervoor geldt.

Contact
Heeft u een vraag en kunt u het antwoord niet op de website vinden? Neem dan contact op met afdeling Markten. U kunt een e-mail sturen naar markten@denhaag.nl(externe link) onder vermelding van 'Vraag marktvergunning Haagse Markt'.

Op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur kunt u telefonisch contact opnemen met afdeling Markten via telefoonnummer (070) 353 93 20.

Bron: Denhaag.nl...

Blog Devanand Rambharose - Ayurveda

Beste Lezers,

Mijn naam is Devanand Rambharose (Yoga Docent). De komende tijd zal ik op gezette tijden een artikel schrijven over gezonde leefstijl en Yoga. Om in onze moderne- en stressvolle levens gezond oud te worden ben ik mij gaan verdiepen in klassieke Vedische – en Yogaliteratuur. Ik wil mijn opgedane kennis en ervaringen met u delen zodat eenieder er zijn of haar voordeel mee kan doen.

Het is altijd mijn wens geweest om Ayurveda te bestuderen. Tijdens mijn opleiding tot Yoga Docent is dit vuur nog heviger gaan branden. Daarom verblijf ik sinds oktober 2019 in India om Ayurveda te studeren. Mijn opgedane kennis, deel ik graag met u. Ik vertrouw erop dat u uw voordeel zult doen met mijn blogs en dat u geïnspireerd wordt om na te denken over het belang van een goede Gezondheid.

Wat is Ayurveda?
Ayurveda is een ruim 5000 jaar oud systeem van gezondheidzorg. Ayurveda maakt preventief gebruik van diverse technieken en methodes om de gezondheid te waarborgen door een gezonde levensstijl te adviseren, massages met medicinale oliën, interne en externe reinigingsmethodieken, yoga, meditatie en kuren toe te passen. Met andere woorden, Ayurveda focust primair op de preventie van ziekten. VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!

Ayu in Sanskrit betekent leven,(= een combinatie van het lichaam, het intellect, de ziel en de zintuigen). Veda betekent wetenschap. Ayurveda kan worden uitgelegd als: De kennis van het leven, een bewuste manier van leven enz. Het woord Ayurveda heeft dus een erg uitgebreide betekenis.

Ayurveda is een wetenschap die ons leert dat het leven bestaat uit geluk en ongeluk, balans & onbalans, wat gunstig en ongunstig is voor een lang leven en wat bepalend is voor gezond leven. En hoe men een gebalanceerd leven kan leiden.

Daarnaast is Ayurveda ook een systeem van geneeskunde dat de kennis over gezondheid en ziekte systematiseert en toepast. Ayurveda omvat alle aspecten voor het welzijn van alle levende wezens.
Volgens de Ayurveda is gezondheid een continuïteit van lichamelijke, mentale, spirituele vreugde en voldoening. Ayurveda en Yoga vinden hun oorsprong in de Vedas en is een onderdeel van de Vedische wetenschap.

Enkele unieke kenmerken van Ayurveda zijn:
- Het behandelt de oorzaak van de ziekte
- Medicijnen zijn vrij van giftige stoffen
- Dezelfde behandeling kan zowel aan een zieke (genezing) als een gezonde (preventie) persoon worden gegeven
- Ayurveda beschouwt een ziekte als een Psychosomatische aandoening
- Ayurveda maakt gebruikt van medicijnen uit de natuur
- Ayurveda kent een verscheidenheid aan medicijnen voor één en dezelfde aandoening
- Ayurveda promoot (panchakarma) bepaalde reinigingsmethoden

Dit om vastzittende en abnormale ophoping van metabolische en giftige stoffen uit lichaam te verwijderen en zo de systemen weer schoon en fit te krijgen. Ayurveda hanteert een simpele maar effectieve methode voor diagnose. De diagnose is onderverdeeld in 2 delen:
- De diagnose van de patiënt
- En de diagnose van de kwaal/ziekte

De diagnose van de patiënt is in 3 stappen:
1. Zien, onderzoek van de patiënt.
2. Lichamelijk contact, aanraking
3. Ondervraging.

Terwijl de diagnose van de ziekte in 5 stappen wordt gedaan:
1. Wat is de oorzaak van de aandoening
2. De signalen voorafgaand de aandoening
3. De symptomen van de aandoening
4. Wat zijn de genezende- of verergerende factoren van de ziekte
5. De pathologie van de volledige route van de ziekte

Doel van Ayurveda.
Het doel van Ayurveda kan worden verdeeld in twee delen:
1. De ellende van het lijden van mensen te verlichten.
2. Mensen helpen om goede gezondheid te behouden en zo de 4 hoofddoelen ( Dharma, Artha, Kama en Moksha) van het leven te bereiken.

De genezende kracht van voedsel
Ayurveda noemt voeding "het beste medicijn" en adviseert ons om dagelijks voedsel van goede kwaliteit te consumeren.
Volgens Ayurveda is namelijk de kwaliteit van ons dagelijkse voedsel en de kwantiteit ervan bepalend voor de bouw, de kracht van ons lichaam, de staat van onze gezondheid en geluk voor het lichaam en het intellect.

Streef jij naar gelukzaligheid? Volg dan een zodanig dieet zodat nieuwe ziektes niet kunnen ontstaan en de bestaande ziekten genezen.

Voor meer informatie of Ayurvedische Massage/Therapie kunt een privébericht sturen naar Stichting Yoga Shishya.


Stichting Yoga Shishya.

D.Rambharose
Ayurvedische Massage & Pancha Karma Therapist en Yoga Docent....

Nieuwjaarsreceptie Transvaal op 21 januari

Met plezier nodigen wij u uit voor de nieuwjaarsreceptie van Transvaal op 21 januari 2020 om 18:00 in Juliana Plaza (Schalk Burgerstraat 217).

Tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van Transvaal zal naast een korte terugblik op 2019 de nieuwe programmering voor 2020 met als thema ‘75 jaar vrijheid’ worden gepresteerd.

Ook in Transvaal zal de viering van 75 jaar vrijheid worden gevierd. Ook wij gaan op onze manier de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog herdenken en vieren we onze vrijheid door jong en oud van al die 130 nationaliteiten uit Transvaal en Schilderswijk aan elkaar te verbinden. De nieuwjaarsreceptie van Transvaal biedt ook volop de ruimte om te netwerken en contacten te leggen voor samenwerking voor het nieuwe jaar.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het strijkkwintet van het Residentie Orkest als initiator van SYMPHONY 2030, gebaseerd op de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Samen met tientallen Haagse partners, zoals Juliana Plaza, maken wij onze stad een beetje mooier....

Doe mee aan de Schoonste Straatverkiezing en maak kans op een straatfeest

Van 10 tot en met 28 december 2019 kunnen inwoners van Den Haag hun straat opgeven voor de Schoonste Straatverkiezing. Ga samen met buren, familie en vrienden aan de slag. Meld uw straat aan en maak kans op een straatfeest ter waarde van € 2.500.

Per stadsdeel wordt er een winnaar gekozen. Van 2 tot en met 7 januari 2020 kan er op de schoonste straat gestemd worden.

Hoe werkt het
Spreek met uw buren af om mee te doen.
Meld uw straat aan via onderstaande link.
Veeg de straat samen schoon op 1 januari 2020 voor 13.00 uur.
Die dag fotografeert een fotograaf uw straat.

Roep mensen op om op uw straat te stemmen via www.denhaag.nl/jaarwisseling, dit kan van 2 tot en met 7 januari 2020.
Begin januari 2020 wordt de winnende straat bekendgemaakt.

De gemeente organiseert dit jaar voor de 2e keer de Schoonste Straatverkiezing. Hiermee wil zij Hagenaars die hun straat schoonmaken kans laten maken op een beloning hiervoor.

Bron: DenHaag.nl...

In actie voor een veilig en leefbaar Transvaal

Politie, brandweer, HTM, belastingzaken en Rijksbelastingdienst, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Stedin en diverse teams van de gemeente hielden donderdag 28 november een grote handhavingsactie in de wijk Transvaal.

Tijdens de actie was er in het bijzonder aandacht voor het Kaapseplein en Wijkpark Transvaal. De diensten trokken signalen na van bewoners, ondernemers en professionals over overlast, misstanden en mogelijke criminaliteit. Dit soort acties is bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren.

Woningcontroles
De Haagse Pandbrigade controleerde 22 woningen waar uiteenlopende misstanden zijn geconstateerd. Bij 1 woning is een stookverbod opgelegd omdat er een te hoge koolmonoxidewaarde werd gemeten. De brandweer ziet een te hoge koolmonoxidewaarde vaker bij woningen die verhuurd worden. Dat komt vaak door slecht onderhoud. Bij 200 woningen zijn pamfletten uitgedeeld met advies hoe dit te voorkomen.
Van 22 personen wordt het adres onderzocht omdat zij niet ingeschreven stonden op het adres, maar daar vermoedelijk wel wonen. Het Huurteam van de gemeente gaat aan de slag met 14 zaken waar huurders een veel te hoge huur betalen. De hoogst aangetroffen huur is € 1.700 voor 64 m2 terwijl volgens het puntensysteem de verhuurder maximaal € 500 mag vragen. Het Huurteam is het project ‘Goed Verhuurderschap’ gestart. Dat is een intensieve aanpak om huurder te begeleiden en verhuurders te wijzen op hun plichten.

Voertuigcontrole en verkeersveiligheid
De politie controleerde samen met belastingzaken, brandweer en het gemeentelijk parkeerteam honderden voertuigen uit de wijk. Belastingzaken heeft voor € 23.000 aan niet betaalde belastingen geïnd. Op 9 voertuigen is beslag gelegd. Ze staan met een wielklem in de wijk. Het parkeerteam heeft 231 bekeuringen uitgedeeld voor het niet betalen van de parkeerkosten of fout parkeren. Het team rijdt met een scanauto door de wijk en controleert via het kenteken of er betaald is. De brandweer constateerde dat de hulpdiensten zonder hindernissen door de wijk kunnen rijden. De bereikbaarheid in het gebied is goed. Dat is goed nieuws, aangezien hier veel klachten over zijn.

Een grote ergernis van bewoners in de wijk is patsergedrag, waarbij mensen asociaal rijden in het gebied. Dit gebeurt onder andere op de Kempstraat. De politie heeft dit aangepakt en 16 bekeuringen gegeven voor onder andere bellen tijdens het rijden, te hard rijden en rijden zonder rijbewijs. De politie heeft 2 personen aangehouden, waarvan 1 persoon met een vals rijbewijs reed en een ander persoon die nog iets open had staan bij de politie.

Horecacontroles
2 Verschillende teams bezochten 21 horecazaken, waarvan 13 helemaal in orde waren. Bij de overige ondernemingen zijn verschillende overtredingen aangetroffen. Bij 6 ondernemingen waren de vergunningen niet op orde en bij 1 onderneming werd een hoge koolmonoxidewaarde gemeten. De brandweer heeft hier een stookverbod opgelegd. De NVWA trof verschillende lichte overtredingen aan en is hierover in gesprek gegaan met de ondernemers. De ondernemers hadden veel vragen over het volledige rookverbod in de horeca dat in 2020 van kracht zal zijn. Bent u ondernemer en heeft u nog een rookruimte? Neem dan op tijd maatregelen en voorkomen fikse boetes.

Controle bijzondere wetten
Een team van politie en handhaving ging op pad om controles uit te voeren op bijzondere wetten. Denk hierbij aan de Wet Wapens en Munitie, Geneesmiddelenwet en de Drank & Horecawet. Zij hebben 9 winkels gecontroleerd waar zij uiteenlopende producten in beslag hebben genomen, waaronder 2.000 medicijnen die uit het buitenland komen maar door een arts voorgeschreven moeten worden. Ook zijn er 2 tasers (stroomstootwapens) in beslag genomen en namaakkleding.

Controle openbaar vervoer
De controleurs van de HTM hebben tram 6, 11 en 12 gecontroleerd met honderden passagiers. Van de HTM kregen 39 reizigers een boete van € 55. Zij konden geen geldig vervoerbewijs laten zien.

Werk mee en meld
De actie werd gewaardeerd en positief ontvangen door de bewoners van Transvaal. Steeds meer bewoners zetten zich in voor hun buurt. Gemeente en politie krijgen steeds vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. Zij zijn erg blij met deze betrokkenheid. Overlastgevers en criminelen gaan eerder weg als ze merken dat bewoners voor hun buurt opkomen.

Help ook mee om de buurt beter te maken. Melden kan onder andere zo:

Via het Klantcontactcentrum van de gemeente.
Via een melding openbare ruimte voor onder andere meldingen over ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.
Via denhaag.nl/meldingen voor onder meer meldingen over woonoverlast of uitkeringsfraude.
Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 - 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem(externe link), telefoonnummer 0800 - 7000.
Voor meldingen en advies over mogelijk huiselijk geweld of kindermishandeling belt u met telefoonnummer 0800 - 2000.

Bron: DenHaag.nl...

Nieuw coalitieakkoord voor Den Haag

De politieke partijen VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA hebben samen een nieuw coalitieakkoord gemaakt. Het akkoord heet ‘Samen voor de Stad’ en is maandagmiddag 9 december 2019 gepresenteerd in Sportcampus Zuiderpark.

Bouwen en Wonen, Mobiliteit en Bereikbaarheid, Duurzaamheid en Energietransitie en Kansen voor Iedereen en Veiligheid zijn de kernthema’s van de nieuwe coalitie. De ruim 650 miljoen euro die de gemeente heeft ontvangen door de verkoop van Eneco-aandelen, investeert de coalitie in duurzame investeringen in de stad: in het bereikbaar houden van de stad en in beter openbaar vervoer, in het verduurzamen van de stad en in stadsontwikkeling en woningen. Integriteit is ook een onderwerp in het akkoord. Het herstel van vertrouwen is 1 van de belangrijkste prioriteiten van deze coalitie.

Nieuwe coalitie
In oktober had de coalitie van VVD, D66, GroenLinks en Hart voor Den Haag/Groep de Mos geen meerderheid meer in de gemeenteraad. Nu is er een nieuwe coalitie met de partijen VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA en hebben ze het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd.

Wethouders
Boudewijn Revis, Kavita Parbhudayal, Robert van Asten, Saskia Bruines, Liesbeth van Tongeren en Bert van Alphen blijven wethouders. CDA heeft als kandidaat-wethouder Hilbert Bredemeijer, PvdA heeft Martijn Balster als kandidaat.

Samen voor de stad
Lees het volledige coalitieakkoord via onderstaande link.

Bron: DenHaag.nl


...

Feestelijke certificaatuitreiking voor leerlingen praktijkschool De Einder

Wethouder Bert van Alphen reikte tijdens een feestelijke bijeenkomst in Juliana Plaza op dinsdag 10 december certificaten uit aan leerlingen van praktijkschool De Einder!

Samen met Praktijkschool de Einder en het Werkgevers Service Punt (WSP) werkt Juliana Plaza hard om de jongeren van Transvaal een toekomstperspectief te bieden in de Horeca. De jongeren die een opleiding volgen op praktijkschool de Einder worden bij Juliana Plaza professioneel begeleid.

Binnen 12 maanden kunnen verschillende jongeren bij Juliana Plaza betaald aan de slag en kunnen ze doorstromen naar een Horeca werkgever. Een win-win-situatie! Binnen het traject krijgen de leerlingen trainingen en cursussen (o.a. HACCP, Sociale Hygiëne en gastheerschap) zodat ze zichzelf zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op de toekomst. Bij Juliana Plaza willen we de Jongeren de kans geven te leren werken en werkend te leren. Door samen te werken met werkgevers en beroepsonderwijs geven we onze jongeren de beste praktijkopleiding met uitzicht op een baan!...

VERBORGEN PARELS ZIJN AANGRIJPEND

"Het gebeurt niet vaak dat je naar een amateurtheatervoorstelling gaat en dat je ontroerd raakt. De theatergroep van Avrasya heeft dat afgelopen zaterdag wel bij mij voor elkaar gekregen. Met het theaterstuk “Verborgen Parels” is mij veel duidelijk geworden over het leven dat veel immigratievrouwen hebben en de achterliggende problemen die er spelen.

Aan de ene kant wordt je gegrepen door de vrolijkheid, de prachtige muziek en de mooi aangeklede dames en het andere moment wordt je geconfronteerd met de harde werkelijkheid. Verhalen van onderdrukking, uithuwelijking, migratie en geweld. Juist door deze tegenstelling zo duidelijk neer te zetten op toneel, wordt je emotioneel. Je wordt blij en droevig op bijna het zelfde moment en dat is heel knap op de bühne gezet. Je wordt gegrepen door het theaterstuk en je hebt niet in de gaten dat het wordt gespeeld door amateurs. Dames die nog nooit toneel hebben gespeeld en die hun verhalen en expressie over je heen draperen. Dat allemaal bedacht door Fatma Aktas van Stichting Avrasya. Onder regie van Stephanie Hermes van Haags Theaterhuis, geïnspireerd op een stuk geschreven door Gulumser Kalender.

Het aangrijpendste is dat de verhalen van geweld en onderdrukking vaak ook hun eigen verhalen zijn. Wat deze vrouwen uit Turkije, Iran, Roemenië en Nederland hebben meegemaakt is echt gruwelijk. En ze laten zien dat het huiselijk geweld in de schilderswijk en daarbuiten nog steeds doorgaat. Na de voorstelling zei een van de dochters van deze vrouwen, dat de werkelijkheid nog veel erger is. Dat er vrouwen zijn die nooit naar buiten mogen en niet weten hoe Nederland eruit ziet, “Het ergste heeft mijn moeder nog niet eens verteld” zei ze met tranen in haar ogen.

De titel verborgen parels doet goed recht aan dit theaterstuk. Het waren allemaal aangrijpende verhalen met een prachtige muzikale omlijsting en die je tot nadenken stemt. Ik wil de toneelspeelster bedanken voor hun bijdrage aan de discussie over de problemen met huiselijk geweld en migratie en ik heb duidelijk gezien dat er veel kracht schuilt in deze vrouwen. De stichting Avrasya komt op voor de rechten van deze Kaukasische vrouwen en heeft dat op pijnlijke maar ook prachtige manier laten zien.

Aldus een ontroerde bezoeker,

Albert Struikenkamp”

Foto credits: Jacques Rijnsburger...

Buurtvader Hassan krijgt Koninklijke onderscheiding

Donderdagavond 29 november kreeg buurtvader Hassan in buurtcentrum Bario een koninklijke onderscheiding. Tijdens een thema avond voor de buurtpreventie teams in de aanloop naar oud en nieuw was daar ineens wethouder, vanavond in zijn rol als loco burgemeester, Bert van Alphen. Die droeg een ambtsketen, dus de goede verstaander wist dat er een bijzonder moment aanstaande was. Hij riep Hassan naar voren en prees hem voor al zijn inzet voor de wijk.

Hassan was zichtbaar onder de indruk van het moment en vol trots.

Hassan, van harte gefeliciteerd!

...

Ontmoeten

Voedselbank zoekt personeel voor verswinkel Zoutkeetsingel

Voedselbank Haaglanden zoekt vrijwilligers die willen helpen in de Verswinkel aan de Zoutkeetsingel 72 in het centrum van Den Haag.

De Verswinkel is op dit moment drie dag(del)en per week open voor klanten van 2, en binnenkort 3, uitgiftepunten. Zij kunnen hier met een door de Voedselbank verstrekte persoonlijke pas (gratis) boodschappen komen doen, in aanvulling op de wekelijkse voedselpakketten. Daarnaast is de Verswinkel een plek voor klanten, waar ze een kop koffie of thee kunnen drinken in de koffiecorner.

De Verswinkel zoekt vrijwilligers die minimaal 1 dagdeel per twee weken beschikbaar zijn, op dinsdag, vrijdag of zaterdag. Vrijwilligers gaan met de klanten in gesprek, houden de Verswinkel en haar voorraad bij en helpen klanten eventueel met het uitkiezen van producten. Belangstelling? Stuur een e-mail waarin je wat meer over jezelf vertelt naar sarah.mullie@VoedselbankHaaglanden.nl

Stichting Voedselbank Haaglanden werkt uitsluitend met vrijwilligers. Wie niet voldoende geld heeft om zelf dagelijks een maaltijd op tafel te zetten, kan zich bij de voedselbank aanmelden via een hulpverlener. Klik voor meer informatie op onderstaande link....

Wethouder Van Alphen In gesprek met bewoners en ondernemers

Gisterenavond was wethouder Bert van Alphen op bezoek in Transvaal-Noord om in gesprek te gaan met bewoners en ondernemers. Wat gaat goed in de buurt en wat kan beter.

De ronde begon bij bewonersorganisatie BOT, ging vervolgens langs het Ruth Firstplein en Joubertplantsoen en werd afgesloten met ondernemers aan de Paul Krugerlaan. ...

Cultuur

Gratis cultureel avondje uit voor bewoners centrum

Het Kunstmuseum Den Haag organiseert op woensdag 27 november van 18:00 - 20:30 uur een gratis, cultureel avondje uit. Dus of u nu heel vaak het museum bezoekt, of nog nooit geweest bent: u bent van harte welkom voor een geheel verzorgde avond uit! Alleen, met uw buren of uw hele familie. We nodigen alle Hagenaars en Hagenezen, uit alle wijken, uit voor een gezellige avond in het museum.

We laten u graag onze toptentoonstellingen zien, bijvoorbeeld Monet – Tuinen van verbeelding. In de swingende tentoonstelling Let’s Dance! – Dansmode: van tutu tot pattas ziet u mode van grote sterren als Madonna en Beyoncé. Of bekijk de werken van één van de beroemdste schilders van Nederland: Piet Mondriaan in de tentoonstelling Mondriaan & De Stijl. Er is genoeg te zien en te doen, ook voor kinderen.

De avond wordt afgesloten met een gezellig drankje en hapje in de Tuinzaal voordat de bussen u weer naar huis brengen.
- Monet schilderde vaak in afzondering.
- Sluit aan bij de workshop De kunst van het gesprek
- Geniet van muzikale optredens en gezelligheid
- Ga samen met uw (buurt)kinderen creatief aan de slag in het Familieatelier
- Ontdek samen met uw (buurt)kinderen Wonderkamers en speel de game
- Vervoer, toegang, activiteiten en een hapje en drankje zijn helemaal gratis en iedereen is welkom!

GEMEENTEMUSEUM IS KUNSTMUSEUM DEN HAAG
Vanaf oktober 2019 heet het Gemeentemuseum Kunstmuseum Den Haag. Het Kunstmuseum brengt kunst dichtbij. Omdat kunst het leven mooier maakt, energie geeft en troost biedt.
Dat willen we met iedereen delen. We hopen u te mogen begroeten!

GRATIS BUSVERVOER UIT CENTRUM

18.00 uur heen, 20.30 uur retour

Wilt u mee met de gratis bus? Geef u op bij een van onderstaande vertrekpunten.

Vertrekplaatsen bussen:

- Centrale bibliotheek
Spui 68
- Bibliotheek Transvaalkwartier
Hobbemaplein 30
- Buurthuis Mandelaplein
Mandelaplein 1
- Buurtcentrum De Mussen
Hoefkade 602
- Buurthuis De Kronkel
Westeinde 425
- Buurthuis De Sprong
Paviljoensgracht 33

Wilt u uw buren, collega’s en vrienden ook meenemen? Vraag uw eigen gratis bus aan op elk gewenst adres in Centrum (vanaf
40 personen). Stuur een email naar avondjeuit@kunstmuseum.nl

Meer informatie: Natalie Fransen
avondjeuit@kunstmuseum.nl
Stadhouderslaan 41, Den Haag
www.gemeentemuseum.nl...

Ontmoeten

Johan Remkes waarnemend burgemeester Den Haag

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt met ingang van 12 oktober 2019 Johan Remkes tot waarnemend burgemeester van de gemeente Den Haag.

Na het ontslagverzoek op zondag 6 oktober van Pauline Krikke, besloot de commissaris op maandag, na overleg met de fractievoorzitters, een waarnemend burgemeester te benoemen. In het gesprek is gesproken over de strekking van de opdracht en het gewenste profiel. De commissaris heeft Johan Remkes voorgesteld als waarnemend burgemeester. Na een gesprek met hem op woensdag hebben de fractievoorzitters laten weten zich te herkennen in de voordracht.

Smit:

'Met Johan Remkes krijgt het stadsbestuur van Den Haag een burgemeester die rust en gezag brengt. Als voorzitter van het college en de gemeenteraad geeft hij gezicht aan een sterk en stabiel stadsbestuur van deze prachtige stad.'
Bestuurlijke stabiliteit
Ook is afgesproken niet direct te starten met de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester zodat Remkes de tijd heeft om voor bestuurlijke stabiliteit te zorgen. De commissaris heeft hem de opdracht meegegeven om de rust in de gemeente de komende periode samen met het gemeentebestuur te herstellen. Daarnaast zal Remkes aandacht besteden aan integriteit en wordt hem gevraagd zich specifiek te richten op de openbare orde portefeuille. Op die manier wordt aan een nieuwe kroonbenoemde burgemeester een goede start geboden.

In het voorjaar van 2020 zal de commissaris de fractievoorzitters opnieuw uitnodigen. In overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt dan bepaald of de zoektocht naar een nieuwe burgemeester kan beginnen.

Reactie college op benoeming waarnemend burgemeester
Het college van Den Haag bedankt de Commissaris van de Koning Jaap Smit voor het snel zoeken én vinden van een waarnemend burgemeester.

'Wij zien ernaar uit om samen te werken met Johan Remkes. Zo kunnen we rust brengen in de stad en op het stadhuis'
zegt Boudewijn Revis namens het college.

Johan Remkes
Remkes is 68 jaar en was negen jaar commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. Eerder was hij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, vicepremier en staatssecretaris van Volkshuisvesting en Stedenbeleid. Recent bracht Remkes als voorzitter van het Adviescollege aanpak stikstofproblematiek advies uit aan het kabinet.

Bron: DenHaag.nl...

Beweging

Openingstijden herfstvakantie zwembad de Houtzagerij

Tijdens de herfstvakantie is zwembad de Houtzagerij van zaterdag 19 tot en met zondag 27 oktober 2019 open voor vrij zwemmen.

Openingstijden herfstvakantie
Onderstaande tijden zijn geldig van 19 tot en met 27 oktober 2019. Vanaf maandag 28 oktober gelden de reguliere openingstijden weer.

Heeft u een vakantiepas? Hiermee kan uw kind met korting komen zwemmen. Meer informatie op www.vakantiepas.nl.
Kinderen zonder zwemdiploma zijn begeleid door een volwassene en dragen zwemvleugels. Meer informatie op huisregels zwembaden.


zaterdag 19 oktober
13.30 - 16.00 alle leeftijden alle baden

zondag 20 oktober
11.00 - 13.30 ouders met kinderen alle baden
14.00 - 16.00 alle leeftijden alle baden

maandag 21 oktober
15.00 - 17.00 Zwem4daagse wedstrijdbad
15.00 - 17.00 Speel-in t/m 12 jaar alle baden
19.00 - 21.00 18 jaar en ouder alle baden

dinsdag 22 oktober
14.30 - 16.00 Zwem4daagse wedstrijdbad
14.30 - 16.00 alle leeftijden alle baden

woensdag 23 oktober
7.00 - 8.30 alle leeftijden/banenzwemmen alle baden
15.00 - 17.00 Zwem4daagse wedstrijdbad
15.00 - 17.00 Speel-in t/m 12 jaar alle baden

donderdag 24 oktober
15.00 - 17.00 Zwem4daagse wedstrijdbad
15.00 - 17.00 alle leeftijden alle baden
19.00 - 22.00 alle leeftijden alle baden

vrijdag 25 oktober
7.00 - 8.30 alle leeftijden/banenzwemmen alle baden
12.00 - 17.00 jump-in t/m 12 jaar Sporthal
15.00 - 17.00 Zwem4daagse wedstrijdbad

zaterdag 26 oktober
9.00 - 12.00 alle leeftijden alle baden
13.00 - 16.00 alle leeftijden alle baden

zondag 27 oktober
11.00 - 13.30 ouders met kinderen alle baden
14.00 - 16.00 alle leeftijden alle baden

Goed om te weten
Tijdens de herfstvakantie zijn er geen (zwem)lessen en reguliere activiteiten.
Vergeet niet uw zwempas of legitimatie mee te nemen.
De kassa sluit 30 minuten eerder dan de eindtijd.
Tarieven Haagse zwembaden. Heeft u een Ooievaarspas? Dan krijgt u bij de kassa 50% korting.
Er is gratis een onbewaakte garderobe. Voor € 0,50 huurt u een afsluitbaar kastje.
De reguliere openingstijden buiten de vakanties....

Duurzaamheid

Laat uw tuinafval gratis ophalen tijdens de takkenroute

Het is weer tijd voor de Haagse takkenroute. Van 7 oktober tot en met 15 november 2019 haalt de gemeente gratis uw snoeihout en takken op. U kunt hiervoor nu een afspraak maken.

U kunt een afspraak maken via de pagina Grofvuil of tuinafval laten ophalen of door te bellen naar 14 070.

Hoe biedt u het aan?
Bind het snoeihout samen en maak het niet langer dan 1,2 meter.
Boomstammen en takken mogen maximaal een doorsnede van 20 centimeter hebben.
Bied uw snoeihout vóór 7.45 uur aan langs de weg op de dag van de afspraak.
Waarom snoeihout en takken apart aanbieden?
Als u snoeihout en takken apart aanbiedt, werkt u mee aan een beter milieu. Van dit tuinafval wordt compost gemaakt. Deze compost kan weer worden gebruikt voor tuinen en parken.

Klein snoeiafval en bladeren mogen in de gft-container
Heeft u een gft-container (kliko)? Dan mag u hier klein snoeiafval en bladeren in doen. Heeft u veel tuinafval of helpt u mee met het opruimen van bladeren op straat? Vraag dan een 2e gft-container aan via de pagina Minicontainer (kliko) aanvragen of teruggeven. U vindt hier ook de voorwaarden voor deze extra gft-container.

Bron: DenHaag.nl...