Transvaal vergroent!

Het zijn grauwe, donkere dagen. Toch wordt er juist op dit moment van het jaar volop vergroend in de stad. Sinds 2019 trekt de gemeente Den Haag jaarlijks 2,5 miljoen euro uit om stenige stukken in de stad om te toveren tot groene plekken. Van bermen tot buurttuinen. Van pleintjes tot plantenbakken. Lees het hier!

Bij de Morgenzonlaan in Transvaal gingen half december de laatste plantjes de grond in. Bewoonster Maartje Awadi maakte zich er hard voor dat de stenige straat nu een mooi plantsoen is. “Zo’n stenen vlakte is zo zielloos. En daarnaast is het een oven in de zomer. Ik snakte echt naar meer groen in mijn wijk.”

Maartje raakte geïnspireerd toen ze bij een buurtbijeenkomst de plannen voor de Kaapstraat zag. “Dat wil ik ook!”, dacht ze. Via de buurtmedewerker van het stadsdeel kwam Maartje in contact met de groenbeheerder. Ze betrok haar buren bij het plan en nodigde hen uit voor een eerste bijeenkomst om wensen te bespreken. “We wilden graag meer groen en minder hitte in de zomer”, vertelt Maartje. “De groenbeheerder regelde dat er twee ontwerpen werden gemaakt waar we op konden reageren.”

“We kozen voor het plan met bloemen die vlinders en bijen aantrekken. En ook wat planten die groen blijven in de winter. Zo’n mooi stuk groen voor de deur geeft onze straat meteen een andere uitstraling. Met een aantal buurvrouwen gaan we leuke activiteiten voor kinderen organiseren om hen meer te betrekken bij onze buurt en het groen. Het wordt prachtig en we willen ook graag dat dat zo blijft!”

“Kinderen willen lekker wroeten in de aarde en spelen met stokken en plantjes en daar is nu niet veel ruimte voor, dus is het heel begrijpelijk dat ze dat ook in een bloemperk doen. Maar ze kunnen ook leren dat je de bloemen niet kapot moet maken. Omdat ze belangrijk zijn voor insecten, en insecten weer voor de vogels. We willen samen met de kinderen vogelhuisjes maken en wie weet; misschien worden we de volgende zomer wel wakker met fluitende merels en roodborstjes.”

“Er zwerft veel rommel en viezigheid op ons plein rond, er worden bankjes en planten gestolen en dingen kapot gemaakt. Sommige bewoners hebben helaas weinig binding met hun buurt en anderen hebben misschien de moed opgegeven om er nog wat van te maken. Al die mooie bloemen en planten geven positieve energie. Ik hoop dat dit een kantelpunt is in de manier waarop we naar de buurt kijken. En dat we in de toekomst kunnen zeggen: ‘We zijn trots op Transvaal’. Dit is mijn buurt en wij kunnen het hier ook gezellig maken. Daar wil ik graag mijn schouders onder zetten”, vertelt Maartje enthousiast.

Wethouder Hilbert Bredemeijer hielp afgelopen woensdag een handje mee met het planten van de laatste struiken in het plantsoen aan de Morgenzonlaan. Hij is trots op al die duizenden vierkante meters groen die erbij zijn gekomen in de afgelopen jaren. “Vergroening van dit soort plekken is zo belangrijk voor de stad. Groen brengt meer leven naar een buurt en brengt mensen samen. En je voelt gewoon dat het bij groen een stuk koeler is in een warme zomer en in natte perioden vangt groen veel regenwater op. En al die plekken die we in de stad vergroenen, dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit.”