Afvalcamera’s filmen eerste vervuilers

De gemeente Den Haag startte eind vorig jaar een proef met afvalcamera’s op plekken waar afval vaak naast de container wordt gedumpt. Zo onderzoekt de gemeente of de afvalcamera’s helpen tegen afvaloverlast. De camera’s worden tijdens de proefperiode steeds op andere plekken in Transvaal en Laak gezet. De resultaten van de proef zijn eind 2022 pas bekend, maar de eerste vervuilers zijn al gefilmd in zowel Laak als in Transvaal.

Zo zette één persoon meerdere keren afval naast de container. Ook filmden de camera’s mensen die met de auto kwamen om afval naast de container te zetten. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) onderzoeken vervolgens de gefilmde incidenten. Ze proberen bijvoorbeeld dankzij de gefilmde kentekens de eigenaar van de auto te achterhalen.

Locaties afvalcamera’s

Eind december werden de eerste afvalcamera’s geplaatst in de wijk Transvaal, in de Cillierstraat, de Kaapsestraat, de Saenredamstraat, de Groenteweg en op het Kaapseplein. De milieubeheerders dachten samen met de handhavers mee over de locaties. Daarbij kozen ze voor plekken in het volle zicht. Om te kijken of de camera’s vervuilers afschrikken, moesten de camera’s namelijk duidelijk zichtbaar zijn. Dat zijn ook allemaal plekken waar normaal gesproken het meeste afval naast de containers ligt. Onderaan dit artikel staat een lijst met alle locaties waar de camera’s staan of stonden tijdens de proefperiode.

Privacy goed geregeld

Hagenaren die vlakbij de proeflocaties wonen lieten verschillende geluiden horen over de afvalcamera’s. Voor sommigen hadden afvalcamera’s er al eerder mogen zijn. Terwijl andere omwonenden zich zorgen maakten over hun privacy.

Sinds de start van de proef voldoen de afvalcamera’s op elk vlak aan de privacybescherming. Zo filmen de camera’s alleen de afvalcontainers en de directe omgeving. De camera’s zijn ‘slim’ en herkennen wanneer iemand afval naast de container plaatst. Alleen deze beelden worden bewaard. Alle andere opnames worden niet opgeslagen. Vervolgens mogen alleen de boa’s en de politie de camerabeelden bekijken. Bovendien is dat maar voor beperkte tijd, daarna worden ook deze video-opnames alsnog verwijderd. Op de website van de gemeente Den Haag staat meer informatie over de (privacy rondom de) afvalcamera’s.

Afvalcamera’s verhuizen naar Laak

Op dinsdag 1 februari verplaatste de gemeente de eerste afvalcamera van Transvaal naar Laak, waar diezelfde dag nog een vervuiler werd gefilmd. De gemeente onderzoekt wat er gebeurt op de locaties nadat de afvalcamera’s weg zijn. Maar ook wat de effecten van de camera’s zijn op de nieuwe locaties. De eindresultaten van de proef met afvalcamera’s zijn naar verwachting eind 2022 bekend.

Hieronder staan de 10 plekken waar afvalcamera’s in Transvaal tijdelijk komen te staan of stonden tijdens de proef.

  • Cilliersstraat
  • Kaapstraat
  • Kaapseplein
  • Saenredamstraat
  • Springfonteinstraat
  • Marktweg
  • Groenteweg
  • Honthorststraat
  • Steijnlaan
  • Herman Costerstraat

Bron: Haagse Handen