Blog 1 Bhagavad Gita

Aangeboden
Helpen

Mijn naam is Devanand Rambharose (Ayurvedisch Massage & Pancha Karma Therapist / Yoga docent). De komende tijd schrijf ik één keer per maand een blog waarin ik telkens een ander vers uit de Bhagavad Gita vertaal en toelicht. Op die manier probeer ik een brug te slaan tussen de kennis uit het antieke India en onze moderne maatschappij.

Ik deel deze kennis met u in de hoop dat het u tot nadenken aanspoort en dat deze kennis u zal helpen bij het bewust nemen van een zuivere besluiten.

Hieronder mijn toelichting op het eerste vers:

Originele vers

yām imāḿ puṣpitāḿ vācaḿ pravadanty avipaścitaḥ

veda-vāda-ratāḥ pārtha nānyad astīti vādinaḥ

Vertaling

Mensen met weinig kennis zijn zeer gehecht aan de bloemrijke taal van de veda’s, die verschillende soorten resultaatgerichte activiteiten aanraden om bevorderd te worden naar de hemelse planeten voor een aanzienlijke geboorte, macht enzovoort. Omdat ze naar zinsbevrediging en een weelderig leven verlangen, beweren ze dat er daarbuiten niets anders bestaat.

O Arjun, mensen met onvolledige kennis zijn zeer gehecht aan het materiële aspect, gebruiken de bloemrijke taal van de veda’s en zijn ook erg doelgericht (meer gefocust) op de vruchten dan op de actie zelf. Zij zien het bereiken van het paradijs/genot als hun ultieme doel. Zulke mensen hebben hun geest, lichaam en zintuigen moeilijk onder controle.

Toelichting

Vrienden, hiermee wordt bedoeld dat veel mensen meer waarde hechten aan wat een actie of taak oplevert, dan aan de actie zelf. En wanneer een taak begint met de winst voor de uitvoerder, dan is dat geen taak meer, maar een actie gebaseerd op zintuiglijk genot. Want de taak dient geen enkel belang, alleen de winst/ het genot telt. Dit kan daarom geen karmyog worden genoemd. En degenen die dit wel doen, noemt shri Krishna Akarmis. 

(akarmis zijn liefhebbers van karmphalas = gevolgen van een actie, zij die alleen maar zintuiglijk genot willen ervaren). Het is raadzaam om er voor te waken dat u zelf een Akarmi wordt. Want zintuiglijk genot is heel erg sterk en is ook heel erg verslavend. Elke keer als u deze behoefte voedt, dan groeit het en blijft u naar meer verlangen. En zo kan men, onbewust, verslaafd raken aan allerlei zintuigelijk genot zoals alcohol, drugs, medicijnen, eten enzovoorts.

Ook in onze moderne samenleving zijn er mensen die een slachtoffer zijn geworden van hun geest (gedachten) en hun zintuigen. Heel vaak beseft men niet dat de zintuigen en onze geest zo krachtig zijn en zo subtiel werken, dat wij zonder het te beseffen ten prooi vallen aan ons zintuiglijk genot.

Bij gebrek aan de juiste kennis wordt men sterk aangetrokken tot de bloemen van giftige bomen zonder te weten wat het gevolg van die aantrekking is. En door de aantrekkingskracht van dit hemelse genot en zinsbevrediging die daarbij hoort, loopt men nietsvermoedend in de val. Een val waar niemand zonder schade uit kan komen. Het is dan alsof men wordt meegesleurd door het water in een snel stromende rivier.

Stichting YogaShishya

D.Rambharose Ayurvedisch Massage & Pancha Karma Therapist / Yoga Docent.

Wie

Volwassenen
Senioren