Aangeboden
Helpen

BLOG: OUDERSCHAP

Ouderschap is een combinatie van Leiderschap- Mentoring & Coaching

Mijn naam is Devanand Rambharose (Ayurvedisch Massage & Pancha Karma Therapist / Yoga docent). Vandaag wil ik met u hebben over ouderschap.

Als ouders hebben wij als taak om onze kinderen bepaalde vaardigheden te leren (ontwikkelen). Maar de vraag rijst hoe kunnen we dit het beste aanpakken. Hoewel het onmogelijk is om een handleiding voor het opvoeden van kinderen te schrijven, wil ik toch een paar onderwerpen benoemen. Bijna iedereen weet dat sporten heel goed is voor de ontwikkeling van een kind. Daarom zal ik vandaag niet ingaan op het aspect sporten.

Ik denk dat de onderstaande onderwerpen erg belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen en dat wij als ouder het goed doen als wij onze kinderen aanmoedigen tot:

 - Het lezen van boeken

- Het stellen en beantwoorden van wederzijdse vragen

- Het voeren van een Discussie: discussieer over (kleine) verhalen

- Stel vragen om hum verbeelding & creativiteit te stimuleren.

- Help hen met de ontwikkeling van hun eigen persoonlijkheid in plaats van hen te veranderen

- Moedig ze aan om Motiverende stukken te lezen ( laat ze veel literatuur lezen, zodat ze leren op te staan na een val, doorzettingsvermogen ontwikkelen, zoiets als; _ Ik kan en Ik wil _ ). Leer ze het belang inzien van een georganiseerd leven, het belang van het opmaken van hun eigen bed, opruimen van hun eigen speelgoed, Schoenen in de schoenen rek te plaatsen, hun vuile kleren in de wasmand te zetten enzovoorts. Geef ze referenties. Leer ze de beide kanten van het leven in te zien.

Wat moeten we doen, zodat we onze kinderen kunnen leren om gaan met de beide kanten ( voorspoed-tegenspoed ) van het leven. Persoonlijk denk ik dat het goed is voor een kind, als wij als ouder ze leren omgaan met de diepte- en hoogtepunten in het leven.

 

Diepte punt / LOW FOR GRATITUDE:

Leer ze omgaan met dieptepunten (armoede/ tegenslagen) in hun leven. Leer ze te waarderen van wat ze hebben. Leer ze, Zichzelf, het leven en als eromheen te respecteren, zodat ze zich niet boven anderen voelen. Leer ze bijvoorbeeld een bedelaar te respecteren en compassie te tonen, hun in hun waarde te laten en niet op hen neer te kijken. Door de mindere kant van het leven te laten zien zullen kinderen leren waarderen van wat ze al hebben en ervoor dankbaar zijn. Ik wil hier als voorbeeld een Quote van Eckhart Tolle meegeven: “Acknowledge the good that you already have in your life is the foundation for all abundance”.

Hoogtepunt/ HIGH FOR ATTITUDE:

Hier wil ik beginnen met een Quote van Lou Holtz; “Ability is what you are capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it” Is het niet ons taak om onze kinderen te helpen zodat een positieve attitude kunnen ontwikkelen? Wat moeten we hiervoor doen? Waardeer hun juiste manier van denken en handelen. Toon waardering en moedig ze aan als iets positiefs doen. Laat ze weten dat ze het goed gedaan hebben en zeg dat ze het heel goed gedaan hebben.”Heel goed gedaan”, Ik ben trots op jou” Het is niet moeilijk om deze woorden te zeggen, het kost weinig tijd en weinig energie. Door uw motivatie zal hun prestaties verbeteren. Vertel of lees ze voor uit boeken met verhalen waarin thema's als: “ karakter, Moraliteit, eerlijkheid, hard werken en respect” leidend zijn.

GOLDEN STATEMENT/ GOUDEN UITSPRAAK.

De Gouden Regel is: Actions that are appreciated get Repeated.

Hoe vaker dat iemand voor iets gewaardeerd wordt des te meer zal hij het willen herhalen. Kijk maar naar voetballers: Ze proberen elke keer nog meer doelpunten te schieten. Waarom eigenlijk? Als je met 1-0 voorsprong een wedstrijd kan winnen, waarom proberen de voetballers nog meer doelpunten te maken? Staan we hierbij wel eens stil? Het antwoord is dat elke voetballer( elk mens ) wil elke keer de waardering van het publiek ontvangen. Daarom proberen ze steeds om nog een doelpunt te schieten.

Met dit stuk heb ik, als ouder geprobeerd om u aan het denken te zetten.

Afsluitend wil ik uit de Bhagavad Gita Hoofdstuk 2 vers 65 citeren. prasāde sarva-duḥkhānāḿ hānir asyopajāyate prasanna-cetaso hy āśu buddhiḥ paryavatiṣṭhate. Voor wie zo volkomen tevreden is, bestaat de drievoudige ellende van het materiele bestaan niet meer. Met zo’n tevreden bewustzijn zal iemands intelligentie snel doelgericht zijn.

Stichting YogaShishya

Aangeboden
Helpen

Informatiepunt digitale overheid

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van DigiD, het installen van de CoronaCheck-app of het aanvragen van de papieren QR-code? Dan kunt u sinds kort ook terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek.

Een afspraak maken is niet nodig en u hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. De openingstijden zijn:

■ Centrale bibliotheek (3e etage): maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en woensdag van 17.00 tot 20.00 uur

■ Bibliotheek Transvaal: maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 10.30 uur 

Aangeboden
Idee

Vertrek grote sociale huurwoning beloond

Gaat u verhuizen en laat u een grote sociale huurwoning achter? Dan kunt u een doorstroompremie van € 2.700 aanvragen. Met deze verhuisvergoeding stimuleert de gemeente dat er meer woningen vrijkomen voor grote gezinnen. De mogelijkheid voor het aanvragen van deze premie is verlengd tot en met 31 december 2022.

In Den Haag is één op de vijf sociale huurwoningen groot genoeg voor een gezin, terwijl er maar één of twee personen wonen. Veel mensen willen best verhuizen naar een kleinere woning die beter past bij hun levensfase. Bijvoorbeeld ouders waarvan de kinderen het huis uit zijn. Of ouderen die moeite krijgen met traplopen en liever gelijkvloers zouden wonen. Aan de andere kant zijn er gezinnen met vier of meer kinderen die hard op zoek zijn naar een grote sociale huurwoning. Met deze premie wil de gemeente de doorstroom een handje helpen.

Voorwaarden

De verhuisvergoeding is voor kleine huishoudens van maximaal drie personen die:

- Verhuizen naar een kleinere sociale huurwoning, een huurhuis in de vrije sector of een huis kopen in de Regio Haaglanden.

- Een grote sociale huurwoning achterlaten van een woningcorporatie uit Den Haag. Dat is een woning met vijf kamers of meer en minimaal 80 vierkante meter woonoppervlakte.

Woningcorporaties

Bij de verstrekking van de premie werkt de gemeente nauw samen met de Haagse woningcorporaties. De corporatie attenderen hun huurders op de regeling en moeten een verklaring afgeven dat zij zich inspannen om de vrijgekomen woning weer te verhuren aan een groot gezin.

Gezonde woningmarkt

De doorstroompremie is een van de maatregelen die de gemeente neemt om te zorgen voor een gezonde woningmarkt met kansen voor iedereen. Huurders die belangstelling hebben, kunnen via de website van de gemeente een aanvraag indienen. Het werkt volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Als het subsidiebudget op is, sluit de regeling.

Meer informatie op denhaag.nl/doorstroompremie

Gevraagd
Meedoen

Verslaggever voor TransvaalNieuws

Verslaggever worden voor wijkkrant TransvaalNieuws? Met mensen praten die iets bijzonders te vertellen hebben en daar een verhaal van maken? Of op een vergadering luisteren welke plannen worden gemaakt voor Transvaal en die delen met de wijk? Bij TransvaalNieuws kan het allemaal. En er kan nòg meer, want de mogelijkheden bij de wijkkrant raken eigenlijk nooit op!

Het team van TransvaalNieuws helpt je op weg met alles wat je als verslaggever van de wijkkrant moet weten. Laat van je horen via wijkkranttransvaal@gmail.com.

TransvaalNieuws verschijnt vijf keer per jaar als papieren krant die huis-aan-huis in de wijk wordt bezorgd. TransvaalNieuws is ook te vinden op https://www.facebook.com/digitaaltransvaal en https://wijkkranttransvaal.wixsite.com/website

Gevraagd
Meedoen

Gezocht: Vrijwillige hulpkoks

Wil je graag iets betekenen voor wijkbewoners? En hou je van koken? Vindt je het leuk om samen met andere buurtbewoners maaltijden te bereiden? In de Buurtkantine aan de Colensostraat koken wij iedere donderdag maaltijden voor ouderen. De Buurtkantine is een nieuwe plek om samen te komen voor bijvoorbeeld een kop koffie, informatiebijeenkomsten en voor activiteiten door en met de buurt.

Als (hulp)kok help je mee om een menu samen te stellen, boodschappen te doen, de maaltijden te bereiden, uit te serveren en af te wassen. Uiteraard mag je zelf kosteloos mee-eten. Bij voorkeur ben je minimaal twee keer per maand beschikbaar op donderdagen (ochtend en/of middag). Maar ook als ‘reservekok’ leren we je graag kennen. Heb je zelf een ander kookinitiatief? Ook dat bespreken we graag.

Je mag je opgeven als individu, maar ook als groepje collega’s, vrienden of kookclub. Meer weten? Projectleider Manon vertelt meer over de Buurtkantine via m.toxopeus@mandelaplein.nl.

Aangeboden
Helpen

Subsidie voor bedrijfsruimte

Gaat u bedrijfsruimte ontwikkelen, bouwen of renoveren? Bijvoorbeeld voor een atelier, werkplaats, studio, winkel of kantoor? Dan kunt u subsidie aanvragen bij de gemeente. Er is in totaal € 1,5 miljoen beschikbaar. Met deze subsidieregeling wil de gemeente de ontwikkeling van nieuwe, kleinschalige bedrijfsruimte stimuleren.

Meer informatie op denhaag.nl/subsidies

Aangeboden
Helpen

Gratis studieplekken

Haagse studenten kunnen tot en met eind oktober gratis gebruikmaken van studieplekken bij het World Forum op het Churchillplein en Tribes aan de Kalvermarkt. Veel studenten hebben in de coronatijd een achterstand opgelopen. Daarom heeft de gemeente extra studieplekken ingekocht. Studenten kunnen hier rustig studeren. 

Kijk voor meer informatie op studieplekkendenhaag.nl

Aangeboden
Helpen

Schulden aflossen met overwaarde

Heeft u een eigen woning en schulden? En heeft uw woning overwaarde? Dan kunt u die gebruiken om uw schulden af te lossen. Overwaarde kunt u ook gebruiken als aanvulling op uw inkomen, of om aanpassingen in uw woning te doen. Op www.denhaag.nl/hypotheek staat een video met tips. Maak een afspraak voor een gratis advies.

Kijk voor meer informatie op denhaag.nl/hypotheek

Aangeboden
Helpen

Geef een dier een tweede kans

De Haagse stadsboerderijen en knaagdierenopvang ‘t Knagertje organiseren deze zomervakantie weer de actie ‘Geef een dier een Tweede Kans’. Dieren van ’tKnagertje die een goed nieuw thuis zoeken verblijven tijdelijk op een stadsboerderij. Daar komen veel bezoekers. De actie helpt om meer dieren een goed plekje te geven.

Kijk voor meer informatie op huisdierinformatiepunt.nl

Aangeboden
Helpen

Grofvuil of tuinafval laten ophalen

Grofvuil en groot tuinafval zoals snoeihout en takken mogen niet bij het gewone huisvuil. U brengt het zelf weg naar een afvalbrengstation bij u in de buurt. Lukt dit niet? Maak dan een afspraak om het gratis op te laten halen.

U vindt via deze link alle benodigde informatie.

Aangeboden
Helpen

Informatie Coronavirus

Wilt u meer weten over het coronavirus en de bestrijding ervan of heeft u andere prangende vragen? Klik dan op deze link voor de speciale coronawebsite van de gemeente Den Haag.

Aangeboden
Helpen

Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan kunt u hier een paspoort of identiteitskaart verlengen of aanvragen.

Lees hier alles over hoe je dat doet.

Zoom